finwe píše:kanoe
netřeba se hned rozčilovat, nikdo tady asi netvrdí že jedině Linux a nic jiného
Já se bez Windows taky neobejdu, kvůli hrám nebo i Canon DPP, protože Darktable mi moc nevyhovuje.
Ideální je podle mě dualboot a člověk si vybere co potřebuje.
Ale směr kterým Windows nyní jdou a to opičení po Applu se mi prostě nelíbí.
A jsem rád že Windows nejsou jediná možnost.
Myslím si soukromě, že důvod vydání Windows 11 je nová architektura Intel Alder Lake a systém big.Little.
No tak kdyby nebyl Alder Lake, tak žádný W11 by nebyl, nebyl by k němu žádný důvod. To až Intel je k tomu musel dokopat kvůli optimalizaci na big.LITTLE, aby vydali "nové" Widle s konečně trochu lepším schedulerem a lepším přiřazováním těch jader.
Intel to totiž nutně potřeboval, aby mohl výrazně zvýšit výkon na jádro a nasadit hodně velká jádra pro zvýšení výkonu ve hrách a zároveň nasadit malá jádra, ale efektivnější s výkoenem na plochu, aby si udržel jakýs takýs dobrý výkon v multithreadu. A stejně ty procesory musel furt ještě trochu zvětšit, aby se tam takový obrovský čip vůbec se vším vešel...
AMD teď už jen slízne smetanu a Zen 5 to bude využívat taky a už se nemusí trápit jak vyřešit ten mizerný scheduler ve W10. Problém Intelu je akorát v tom, že AMD big.LITTLE zatím nepotřebuje, prozatím to když tak dorovná se Zen 3 + 3D chache a pak bude Zen 4, takže jim to pořád stačí, i když to nasadí až u Zen 5, pořád to pro ně vlastně nebude pozdě.