Jak být digitálně nesledovatelný? Vyřešeno

Vše ostatní o bezpečnosti…

Moderátoři: memphisto, Mods_senior, Security team

Milovník soukromí
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak být digitálně nesledovatelný?

Příspěvekod Milovník soukromí » 23 pro 2024 21:01

Dobrý den.

Jsem přesvědčený, že soukromí je lidské právo, a v souvislosti se vzestupem wokeistické krajní levice v Evropě a případně hrozícímu návratu nacismu v reakci na krajní levici, mám jisté obavy. Léta jsem byl virtuálně politicky aktivní a pro své názory bych byl patrně uvězněn jak krajně levicovou, tak možná i krajně pravicovou, totalitou. Někdo si možná řeknete, že jsem paranoidní, ale já v Evropě vidím opakování situace z let 1917-1933, umírněné postoje jsou na ústupu a stále větší popularitu získávají oba extrémy (byť ten druhý zatím spíše v příspěvcích mládeže) a výsledkem jsou miliony mrtvých.

Chtěl bych začít nový bezpečný život, kde by o mně nikdo neměl nic ve svých databázích. Vím, že bezpečný je Whatsapp a nově i Messenger, kde je koncové šifrování. Na bezpečné vyhledávání lze použít Duckduckgo. Jako bezpečný prohlížeč lze používat Tor, ač přes něj nelze přispívat na většinu webů.

1. Ovšem nevím si rady, co se týče mobilního telefonu. Když mám Android, jsou informace ukládané v databázích Google, i když si mobil nesynchronizuji? Jsou někde v databázi Google vidět třeba moje nesynchronizované fotografie z galerie, poznámky...? Pokud do tohoto má Google přístup, existuje nějaký anonymní operační systém pro chytré telefony?

2. Co se týče středně velkých a velkých webů, nevíte, jak to tam funguje s backup databázemi? Jsou nějak postupně nahrazované, že co se odstraní z živé databáze, po nějaké době zmizí i z backup databáze?

3. Dále se chci zeptat, co se týká Google. Google tvrdí, že údaje účtu, jako je vyhledávání, smaže ze svých databází do dvou let od požádání o vymazání v My activity a dále budou anonymizovány. Věříte tomu, že po dvou letech bude v živých i záložních databázích Google anonymizovaná IP a účet toho, kdo danou věc vyhledal? U Cloudu Google tvrdí, že do 6 měsíců vymaže i ze záložních databází.

4. Znáte nějaké další anonymní prohlížeče, než Tor? Tor má tu nevýhodu, že přes něj prakticky nelze nikam napsat příspěvek kromě nějakých dvacet let starých zanikajících fór, navíc přes něj třeba ze Seznamu nejdou odesílat emaily. Nevíte o nějakém anonymním prohlížeči, na který správci webů nedávají tato omezení?

Předem děkuji za odpověď.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Jak být digitálně nesledovatelný?

Příspěvekod petr22 » 23 pro 2024 21:15

1. Ne. Staci nezadat ucet Google do telefonu a nema se co a kam synchronizovat. Stejne tak telefon
muze byt trvale offline, bez wifi a bez pristupu k datove siti.

2. Zalezi na provozovateli. My treba nemazeme vubec nic, Policie kolikrat chce dohledat roky stara data.

3. Google neni jediny, kdo uklada data. Organizace jako je NSA mohou logovat kde co a pochybuji, ze mazou.

4. Jakykoliv prohlizec, spusteny pres vhodnou VPN sluzbu kde zaroven uzivatel neni prihlasen do online profilu.

Milovník soukromí
nováček
Stav:

Příspěvekod Milovník soukromí » 23 pro 2024 21:22

Petr 22: Děkuji. Můžu se zeptat, o jaký přibližně web se jedná, kde nic nemažete?

Dodatečně přidáno po 4 minutách 19 vteřinách:
Petr22: Můžu se ještě zeptat? To nemažete jak z živých, tak záložních databází, nebo to necháváte jen v záložních?

Petr22: Jestli jsem to téma pochopil dobře, tak pokud daný web maže informace z živých databází, tak časem automaticky zmizí i ze záložních databází tím, že se starší zálohy nahrazují novějšími zálohami?

Dodatečně přidáno po 59 minutách 55 vteřinách:
Tady jsem našel, že Google maže ze záložních úložišť data po šesti měsících.
https://policies.google.com/technologies/retention

Jestli to dobře chápu, tak obecně weby svá záložní úložiště postupně přepisují novějšími zálohami, čímž data, která byla odstraněna z živých databází, časem zmizí ze záložních databází?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 24 pro 2024 12:21

Nijak. Najdou tě všude. Někteří se o to snažili i dost brutálně, ale neunikli :lol:

https://navratdoreality.cz/duchodce-v-petrohradu-zapalil-bankomaty-aby-zakryl-stopu-sve-manzelky-22294.html

Takže přeji pěkné digitální vánoce, nejlépe unplugged!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Grander
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Grander » 24 pro 2024 12:40

Tak to good luck. Myslím, že jediným způsobem, jak být skutečně digitálně nesledovatelný, je zbavit se veškeré elektroniky a odstěhovat se někam do pralesa, nebo, ještě lépe, na jinou planetu (nedoporučuji Mars, ten je poslední dobou celkem pod drobnohledem).

Stejne tak telefon muze byt trvale offline, bez wifi a bez pristupu k datove siti.

Takový telefon je ovšem užitečný asi jako cihla. :-D

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 pro 2024 12:54

Proc ?

Porad s nim muzes telefonovat (kdyz akceptujes fakt, ze pozici lze stale zamnerit a hovor odposlouchavat).
Muzes pouzivat vsechny offline aplikace, treba mapy (GPS komunikace je jednosmerna) nebo koukat na videa.

20 let nemely mobilni telefon ani datove sluzby, ani wifi a jak byly uzitecne.

falco_dee
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Jak být digitálně nesledovatelný?  Vyřešeno

Příspěvekod falco_dee » 24 pro 2024 14:56

Nechce se mi to dohledávat, bylo to v nějakém videu. Ale existuje nějaká placená služba, která vymaže tvoji digitální stopu. Takže pokud jsi tolik paranoidní, určitě ti nebude vadit za ni zaplatit.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 26 pro 2024 13:32

Zadej do Googlu digitální stopa a budeš mít informací na roky studia. ;)
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Zpět na “Vše ostatní (bezp)”