Zdravím,
nedávno jsem se sem obracel s problémem nekvalitního zvuku po reinstalaci OS. Nyní jsem si všimnul dalšího problému - vysokých otáček ventilátorů u CPU i GPU. Když na notebooku nic nedělám je klid a otáčky jsou okolo 2300 RPM při tichém režimu (notebook má možnost přepínat režimy tichý, výkon, turbo), ale jakmile na cokoliv kliknu nebo jen třeba něco otevřu, klidně jen průzkumník souborů, okamžitě otáčky vyletí na 3800-4200 RPM a v opakovaně létají nahoru a dolů.
Snažil jsem se najít příčinu sám, kontroloval jsem teploty CPU a GPU jak v klidu, tak při běžném zatížení (neřeším, že fouká, když dělám něco náročného na výkon) a teploty se drží okolo 45°C, notebook jsem preventivně rozdělal a vyčistil od prachu, dělám to pravidelně, takže byl čistý, pasta na procesoru se dávala nová cca rok zpět, dostal jsem tip ať zkusím aktualizovat ovladač GPU, náhodou byl sice zrovna ke stažení nový, ale bez výsledku. Z toho důvodu se už obracím sem pro další rady po čem se podívat. Ještě podotknu, že výrazně horší to je, když je notebook připojený na nabíječku, když jede z baterie, otáčky trošku vyletí, ale rychle se to uklidní a je ticho.
Notebook: ASUS TUF Gaming FX505DT (AMD Ryzen 5 3550H, NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB, 16GB RAM DDR4, WIN11)
Děkuji.
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku
Re: Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku
S těma teplotama mě to nesedí. 45°C – čeho? - nezpůsobí maximální otáčky ventilátoru.
Dej sem report jaké jsou teploty komponent a otáčky bez zátěže a při zátěži.
Pokud byl procesor neodborně přepastován, tak to může způsobovat špatný odvod tepla a ty zvýšené otáčky ventilátoru.
Dej sem report jaké jsou teploty komponent a otáčky bez zátěže a při zátěži.
Pokud byl procesor neodborně přepastován, tak to může způsobovat špatný odvod tepla a ty zvýšené otáčky ventilátoru.
Na vymenu pasty u notebooku velky pozor - staci abys nepatrne ohnul jakoukoliv cast chlazeni, a uz nechladi spravne.
Z notebookoveho chlazeni take casto vyprcha chladivo a chladic prestava chladit - zkratka bez zjevne priciny jsou vyssi teploty
nez drive a clovek nemuze prijit na to, proc.
Z notebookoveho chlazeni take casto vyprcha chladivo a chladic prestava chladit - zkratka bez zjevne priciny jsou vyssi teploty
nez drive a clovek nemuze prijit na to, proc.
Tak jsem se pokusil zaznamenat teploty při třech situacích. 1. screenshot je úplný klid, nic jsem na notebooku nedělal. 2 screenshot je pár vteřin po tom, co jsem se pouze překliknul do chromu a pustil video na youtube. 3 screenshot je při zátěži při spuštění náhodné hry.
Nie som žiadny IT GURU (sú tu na to lepší), ale pokiaľ sú také hodnoty (1) - tak buď idú aktualizácie, alebo (preveriť!) ti ten tvoj stroj na pozadí ťaží! A pri ťažbe - treba poriadny výkon. Ťažba sa preruší vždy, keď sa už na stroji reálne pracuje.
- pcmaker
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vypadá to, že ty screenshoty jsou v opačném pořadí. Mně to ukazuje na to, že se přehřívá CPU. A jen upozorním, že v noteboocích výrobci často používají tepelně vodivé polštářky. Mají různou sílu kolem 1-2mm a pokud je sundáš, nemůžeš tam dát pastu, jejíž vrstvička bude v řádu desetin mm. Chladič nebude sedět.
Dobrá, děkuji za rady, zkusím přepastovat CPU a GPU, koukal jsem na youtube, nemělo by to být nic složitého a snad to pomůže. Jen mě zaráží, že by pasta takhle rychle přišla o účinnost? Jak jsem psal, je to cca rok, co mi při řešení jiného problému tvrdili, že preventivně dali novou, ale známe to, tvrdit mohli co chtěli.
Ještě mě zajímá, jak můžu zjisti, zda přes můj notebook někdo těží? Jsou na to nějaké programy, a nebo to odhalí klasický antivirový software? Nepoužívám žádný externí, prý v pohodě stačí Win Defender..
Ještě mě zajímá, jak můžu zjisti, zda přes můj notebook někdo těží? Jsou na to nějaké programy, a nebo to odhalí klasický antivirový software? Nepoužívám žádný externí, prý v pohodě stačí Win Defender..
Defender neni antivirus. Ten zcela ignoruje programy, ktere na pozadi tezi nebo sifruji data na disku. Pouzij
nejaky skutecny antivirus, treba stahni Kaspersky Rescue Disk, vytvor spousteci flashdisk, pocitac spust z nej
a proved kontrolu vsech disku.
Kazdy, kdo ke mne prisel ze mu neco zasifrovalo disk a ma zaplatit vykupne pouzival pouze Defender, kteremu
to bylo naprosto jedno co se deje.
S chladicem OPATRNE. jakmile se cast trosku ohne, uz nesedi spravne.
nejaky skutecny antivirus, treba stahni Kaspersky Rescue Disk, vytvor spousteci flashdisk, pocitac spust z nej
a proved kontrolu vsech disku.
Kazdy, kdo ke mne prisel ze mu neco zasifrovalo disk a ma zaplatit vykupne pouzival pouze Defender, kteremu
to bylo naprosto jedno co se deje.
S chladicem OPATRNE. jakmile se cast trosku ohne, uz nesedi spravne.
Teplota 65°C odpovídá CPU na 67%, i při CPU 82% odpovídá teplota. Je otázka zda při IDLE jsou otáčky adekvátní, ale teplota 42°C je standardní.
Zkontroluj profily a nastavení managementu otáček.
Dodatečně přidáno po 8 minutách 12 vteřinách:
Zda ntb něco těží poznáš jednoduše. Sleduj vytížení CPU a GPU, a když bude vysoké, tak vypni software, a uvidíš zda to klesne. Pokud ne, tak můžeš ve správci úloh zjistit, který proces to způsobuje.
A samozřejmě také zkontrolovat breberky.
Zkontroluj profily a nastavení managementu otáček.
Dodatečně přidáno po 8 minutách 12 vteřinách:
Zda ntb něco těží poznáš jednoduše. Sleduj vytížení CPU a GPU, a když bude vysoké, tak vypni software, a uvidíš zda to klesne. Pokud ne, tak můžeš ve správci úloh zjistit, který proces to způsobuje.
A samozřejmě také zkontrolovat breberky.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 3788
-
od Galli
Zobrazit poslední příspěvek
06 zář 2024 13:17