USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Atjov1
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano

Příspěvekod Atjov1 » 20 bře 2025 19:58

Ahoj,

koupil jsem si USB4 Multiport Adapter W/ 2.5G Ethernet od Satechi https://satechi.net/products/usb4-multiport-w2-5g-ethernet. Používám ho se dvěma notebooky ASUS, které mají Thunderbolt 4, ale na jednom funguje bez problémů a na druhém jen částečně a velmi nespolehlivě.

Notebooky:

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402VA-OLED436W – zde hub funguje bez problémů.
ASUS ROG Flow X16 GV601VV-NEBULA014W – zde hub nefunguje, Windows jej ani nedetekuje.

Vyzkoušel jsem:
✔ Oba USB-C/TB4 porty na ROG Flow X16.
✔ Restart notebooku a čistý start Windows.
✔ Aktualizace systému – mám WIN 11
✔ Kontrolu v Správci zařízení – ale nevyčetl jsem z něj nic, co by naznačovalo, že je zařízení detekováno (možná ale koukám špatně, nejsem kdo ví jak zkušený uživatel).

Pozorované chování:

Při prvním připojení Windows notifikoval nové zařízení vzestupným tónem, ale jinak se hub v systému neobjevil.

Správce zařízení neukazuje žádné nové zařízení (nebo jsem to alespoň nenašel).

Modrá stavová dioda na hubu bliká (zatímco na Zenbooku setrvale svítí).

Zkoušel jsem připojit SSD, flashku i ethernet (CAT6), ale hub na nic nereagoval.

Po několika pokusech se mi ho podařilo rozběhnout, kdy fungovala síťová karta, zvuková karta a USB-A port s flashkou.

USB-C porty nefungují vůbec – nedetekují SSD disk, nenabíjejí připojená zařízení.

HDMI nefunguje.

Po odpojení a opětovném připojení hub zase přestal fungovat úplně a už se mi ho nepodařilo zprovoznit. Omezená funkce se vydaří tak u 1 pokusu ze 40. (zkoušel jsem odhalit i vůli v konektoru, ale neprojevila se a nepovažuji to za příčinu).

Moje domněnka:

Myslím si, že se nějak špatně zavedly ovladače, ale nejsem si jistý. Možná je problém v Thunderbolt konfiguraci v BIOSu nebo někde v registrech Windows. Netuším.

Budu rád za jakékoliv rady, díky!

Reklama
Mety
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano

Příspěvekod Mety » 20 bře 2025 21:15

Zdá se, že hub není správně detekován ROG Flow X16, což může být způsobeno několika faktory:

- Zkontroluj BIOS – Podívej se, zda máš v BIOSu povolený Thunderbolt (někdy bývá skrytý pod "Advanced" nastavením).
- Thunderbolt ovladače – Stáhni nejnovější ovladače pro Thunderbolt a čipset přímo ze stránek ASUS: ROG Flow X16 support.
- Odinstalace a reinstalace ovladačů – Zkus ve Správci zařízení zapnout "Zobrazit skrytá zařízení" a odinstalovat všechna neznámá zařízení související s USB/Thunderbolt, pak restartuj.
- Změna napájecích režimů – Zkus v Ovládacích panelech > Možnosti napájení přepnout na režim "Vysoký výkon".
- Jiný kabel / firmware hubu – Pokud je to možné, zkus jiný kvalitní USB4/TB4 kabel. Mrkni i na stránky Satechi, jestli neexistuje firmware update pro hub.

Pokud nic nepomůže, může být problém v kompatibilitě mezi ROG Flow X16 a hubem – ASUS je někdy vybíravý.

Atjov1
nováček
Stav:

Příspěvekod Atjov1 » 25 bře 2025 22:17

Mety píše:Zdá se, že hub není správně detekován ROG Flow X16, což může být způsobeno několika faktory:

- Zkontroluj BIOS – Podívej se, zda máš v BIOSu povolený Thunderbolt (někdy bývá skrytý pod "Advanced" nastavením).
- Thunderbolt ovladače – Stáhni nejnovější ovladače pro Thunderbolt a čipset přímo ze stránek ASUS: ROG Flow X16 support.
- Odinstalace a reinstalace ovladačů – Zkus ve Správci zařízení zapnout "Zobrazit skrytá zařízení" a odinstalovat všechna neznámá zařízení související s USB/Thunderbolt, pak restartuj.
- Změna napájecích režimů – Zkus v Ovládacích panelech > Možnosti napájení přepnout na režim "Vysoký výkon".
- Jiný kabel / firmware hubu – Pokud je to možné, zkus jiný kvalitní USB4/TB4 kabel. Mrkni i na stránky Satechi, jestli neexistuje firmware update pro hub.

Pokud nic nepomůže, může být problém v kompatibilitě mezi ROG Flow X16 a hubem – ASUS je někdy vybíravý.

1) V BIOSU jsem nikde nenašel nastavení TB
2) TB ovladače - pokud se tím myslí ovladače Intel Serial IO chipset driver, tak ten jsem reinstaloval
3) Ve správci zařízení jsem odinstaloval kořenový rozbočovač USB 3.0 a USB 4.0 a pak restart
4) Vysoký výkon mám defaultně nastaven při připojení do 230V
5) kabel je pevnou součástí HUBu

Psal jsem i na Asus ROG forum, ale bez reakce.

Na zmíněném fóru se řešila podobná věc a výstup byl ten, že TB4 port v X16 není schopen dodat adekvátní napájení a mají se používat pouze huby, které mají externí napájení. Nějak se mi nechce přijmout, že bych si koupil notebook za 60K ke kterému nepřipojím blbej HUB a ntb za 20K od stejné značky to zvládá bez problémů.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 26 bře 2025 12:01

Atjov1: Necituj předchozí příspěvek.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 26 bře 2025 15:17

mají se používat pouze huby, které mají externí napájení

A zkusil jsi to? Ono tech default 7,5W nemusi tu rychlou sitovku opravdu utahnout.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

buchtik
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod buchtik » 26 bře 2025 15:44

Asi mu to drhne na nedostatečném napájení

Atjov1
nováček
Stav:

Příspěvekod Atjov1 » 26 bře 2025 18:27

Žádný aktivní hub zatím nemám, takže to pro mě znamená zahodit HUB za 2,5K s rychlou síťovkou a podporou TB a HDMI 2.1 a najít nepřenosnej stolní HUB kterej bude stát minimálně 6K.
A pořád nechápu proč druhej levnej ntb Asus ten HUB bez problémů akceptuje. Asi to nemá řešení, snad tento příspěvek alespoň někomu ušetří čas.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 27 bře 2025 09:07

Ty ale nepotrebujes novy hub, staci ti do stavajiciho pichnout USB-C nabijecku.

Atjov1
nováček
Stav:

Příspěvekod Atjov1 » 03 čer 2025 12:24

A můžu zmíněné udělat i za předpokladu, že mám notebook doma připojen k síti 260W origo adaptérem?
Ntb tedy bude napájen zároveň origo adaptérem a zároveň hubem skrz nějaký externí třeba 45W adaptér pomocí USB PD 3.0.
Dokážou si to zařízení nějak vykomunikovat?

Měl jsem nějaký divný pocit, že se to popere a tak se mi do toho nechtělo. No a pak jsem si řekl, že to teda zkusím. Fungovalo to hodinu naprosto skvěle, všechny funkcionality. A pak konec, adaptér nesvítí, nefunguje a tváří se odpáleně :D

Můžu zkusit reklamovat, vyměnit a postup opakovat, ale stejně by mě dost zajímala odpověď - jestli je to správný postup.

Díky

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 03 čer 2025 14:03

Funkcnost adapteru overis treba na telefonu. Tohle umi 100W PD (+ ~15W pro potrebu hubu), takze 130W by byl vhodnejsi. Jen ti pak notebook zrejme nepojede na plny vykon.

To dvoji napajeni bych resil Asus origo dokinou se 180W PD, do ktere bys jen zapojil ten stavajici 'kulaty' adpater.

Atjov1
nováček
Stav:

Příspěvekod Atjov1 » 03 čer 2025 14:53

Adaptér otestován na více PC i tabletu a je mrtvej. Dnes jsem ho hodil na reklamaci.
Zajímá mě, jestli příčinou bylo to, že byl ntb napájen zároveň skrze kulatý a zároveň skrze USB (ten USB adaptér jsem měl připojen jen kvůli tomu, aby HUB mohl napájet sám sebe a fungoval) a po vyřízení reklamace už to radši nemám zkoušet nebo to byla náhoda, že se oddělal.

Myšlenka byla taková: Na doma, kde potřebuji výkon, mám notebook zapojen v trvalé instalaci spolu s těžkým 260W "kulatým" adaptérem a pouze připojím napájecí konektor a USB C s HUBem, ve kterém mám zapojen monitor a periferie + 2,5 Gbit síťovka, 2 konektory, žádné limity výkonu.

Na cestách, kde jsem výkon ochoten oželet, beru lehký 140W Verbatim USB C adaptér (laptop podporuje max 100W, ale mám rezervu kvůli zahřívání) a akceptuji, že notebook nemůže jet na plný výkon.

Kdybych koupil na doma dokovačku ASUS, do které bych zapojil svůj výkonný kulatý adaptér pořád by tam byl ten bottle neck notebooku, který přes USB C umí pouze 100W (PD 3.0) a tudíž bych přišel o možnost využívat plný výkon notebooku, chápu to správně?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
    od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem
    6
    4497
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 09:16
  • Nefunguje nová PC
    od adoyss » 16 led 2025 05:06 » v Problémy s hardwarem
    7
    3376
    od martanius Zobrazit poslední příspěvek
    17 led 2025 02:29
  • T490s nefunguje trackpoint UPDATE Příloha(y)
    od Sadelník1234 » 17 led 2025 21:49 » v Problémy s hardwarem
    3
    3197
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:00
  • Snímač otisku najednou nefunguje, laptop Příloha(y)
    od frisby » 17 srp 2024 22:18 » v Problémy s hardwarem
    1
    1657
    od frisby Zobrazit poslední příspěvek
    18 srp 2024 10:46
  • Jak posunu obrazovku u Win 11, notebook Asus
    od gumak » 05 pro 2024 10:40 » v Windows 11, 10, 8...
    11
    5151
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 17:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”