BIOS vs.RAM Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Stenatko
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

BIOS vs.RAM

Příspěvekod Stenatko » 25 kvě 2025 10:53

Dobrý den, vážení poradci,
mám problém s nb HP EliteBook 840 G3 LTE, i7 6600U, Bang & Olufsen s max. RAM 32 GB.
Koupený byl jako repas s 500 HDD a 16 GB RAM Hynix. (RAM byla originál, byl však SSD disk co manžel chtěl klasiku HDD a 500 GB). Jelikož Google najde vše i co jeden nehledá, třeba se zde najde někdo kdo tenhle krám má a zná ho. jinak u toho Bang a Olufsen je na stránkách HP uvedeno, že tahle modelová řada se vůbec do Evropy neprodávala....nevíme proč ho máme zrovna my. (ono těch vychytávek je zrovna u tohodle G3 víc, žádný jiný nb to nemá, jen ta G3)
Zapnul se, a čekalo se. 71 vteřin než se rozběhl OS. Chytrolíni na HP foru tam na to proč se tak dlouho rozbíhá psali, že to je nastavení od HP, protože ten procesor může jet až 3,2 GHz, tak ta prodleva je tam na klidný start a NEJDE změnit. Ovšem v Prohlížeči událostí je upozornění na 71 vt. spouštění.
Takže pohoda jen u hry co měla max. 8GB RAM to lehce nestíhalo. Našli jsme stejnou RAM jak co v tom je, koupila se druhá 16 GB RAM, snese to max. 32 GB a začalo to.
BIOS obě RAM nechtěl akceptovat. Vyzkoušela se přes BIOS Memory test jedna, pak druhá, obě OK, pak se BIOS uklidnil a akceptoval je obě.
Pak se objevil problém s cmd.exe, kdy je antivir označil jako nákazu, ale nehodlal je smazat. Ten cmd byl na D: ve složce Recykle Bin a nešel nijak smazat.
U formátování 2 partitionů C a D, reinstalu OS, tak u načtení OS tam hned naskočila obnova cmd souborů. Google neporadil. Takže se při dalším reinstalu vymazaly všechny disky a ty oddíly co tam jsou, naformátovalo se to jako celek, pak instalačka nainstalovala ty 2 potřebné soubory a disk se znovu rozdělil...a NEPOMOHLO TO. Poslední varianta byla v BIOSu dát tovární natavení. Vyzkoušelo se i oprava přes UEFI, zas nic, tak tovární nastavení. Jenže BIOS klesl o třídu níž na 1.57 a při instalaci nového 1.62 vypli proud a ten BIOS byl tak něco mezi něčím. NB se nerozjel vůbec.
Na netu byla rada, že se má bez zdroje podržet zapínání po dobu 25 vt. a vymaže se CMOS. Jo vymazal, nb se rozjel, nové tovární nastavení, nový pořádný BIOS a světe div se, 71 vteřinová prodleva zmizela. Jenže přidáním RAM se samy od sebe zašifrovaly oba svazky. A stále to chtělo klíč, co nebyl. Nakonec na netu byl nalezen příkaz přes příkazovou řádku jak disky dešifrovat i bez klíče, ale těch 500 GB trvá celou noc. Takže v BIOSu se to přehodí na Disable aby se to nešifrovalo, tak to i původně bylo, ale ten nb nesnese větší teplotu jak 55°C, pak se začne sekat.

No a nikde na netu není napsané, jak správně nastavit všechny položky v BIOSu. Víme jen o tom Disable.
NB jede, teplota je do 30°C, ale manžel tvrdí, že to není ono.
Neexistuje nějaký návod jak nastavit správně BIOS, protože to tovární natavení je divné. A neexistuje sw co by vymazal CMOS? Byl ale ten jen max. pod W7. A podle fór odpojení baterky není 100%.
Jo v TC je oddíl Recovery, zkusíme to autorizovat zda to pomůže, ale zatím to není stále ono.

A poslední otázka: pokud prodleva 71 vteřin je nastavena HP, proč to tam není i po továrním nastavení? Navíc se nemohu dostat do Nouzového režimu, bo rady na netu jsou na prd.
PORAĎTE páni poradci. ................podpora HP absolutně netušila o čem je řeč.

Reklama
Zivan
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: BIOS vs.RAM

Příspěvekod Zivan » 25 kvě 2025 12:37

Musim uznat, ze jsem na tom po precteni podobne jako podpora HP. V tom popisu je smichanych x problemu dohromady.

Zacal bych zacatkem, v notebooku bylo SSD a k tomu se pridal i HDD nebo se to SSD vytahlo a zustal tam jen HDD?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod petr22 » 25 kvě 2025 12:38

Notebooku presne tohoto typu jsme meli stovky kusu. Bang & Olufsen zvuk maji vsechny.

S plotnovym diskem jsou naprosto nepouzitelne, u vsech byl vymenen za SSD se kterym jsou vyrazne rychlejsi.
Zadne 71 sekund zpozdeni nastavene od HP neexistuje.

Ze se uprostred flashovani BIOSu vypne proud nevadi, je to notebook, funguje na baterii, nevypne se.

Aktualizace BIOSu na posledni verzi casto vyresi mnoho podivnych chyb. Na to uz jsme si zvykli.

Pridani RAM nemuze samo o sobe zpusobit zasifrovani disku Bitlockerem. Mnohem pravdepodobnejsi je
ze disky zasifrovane byly a pozadavek na klic zpusobila samotna zmena hardware, coz je normalni chovani.

Jedine mozne reseni pomalosti je pouziti SSD disku misto plotnoveho.

Stenatko
nováček
Stav:

Příspěvekod Stenatko » 25 kvě 2025 13:42

Zivan píše:Musim uznat, ze jsem na tom po precteni podobne jako podpora HP. V tom popisu je smichanych x problemu dohromady.

Zacal bych zacatkem, v notebooku bylo SSD a k tomu se pridal i HDD nebo se to SSD vytahlo a zustal tam jen HDD?

Bylo tam původně SSD, chtěli jsme HDD, i když v nb je prázdný slot na SSD.

Petr: těch 71 vteřin řešili i na podpoře, teda foru HP, řešilo se to i na amerických serverech jako je tohle a všichni tvrdili, že to je nastavením firmware a že to tam musí být. Vytížení na 3.2 GHz to má jen jak se instaluje sniper elite 4, jinak jede v poho.

Koukala jsem na net a těch spouštění 1 minuta 12 vteřin je tam aspoň sto, všude radí co povypínat, jen jeden radí tovární nastavení. A je to jen u tohodle nb třeba po reistalu W10.

K tomu BIOSU: na tu blbost s tlačítkem start a 25 vteřinami je uvedený pryč zdroj a pryč baterie, je to článek v angličtině, já se učila rusky, tak to překládal prohlížeč, je tam oba zdroje ven. (manžel klel jak pohan když to musel rozšroubovat kvůli baterii)
Disky zašifrované nebyly, bylo tam disable, ale tovární nastavení aktivuje všechny kraviny na bezpečnost co ten nb má. Kromě BitLockeru je tam ještě něco co je teď v ovladačích a je to "krutý" antivir nebo něco na ten způsob. Nehodlám zkoušet :smile:
Petře, neexistuje něco, co by mi vysvětlilo, jak po továrním nastavení nastavit BIOS, aby dělal to co chci já a ne co chce on?

Poraď mi jak se dostanu do UEFI, to je někde ta modrá tabulka s možnostmi třeba opravy, protože tlačítko W+V nebo P nereagují, stejně jako F11.

Když manžel hraje hru, je pod nb větráková podložka, takže ten nb víc jak 45°C nemá.
Odpověděla jsem na vše? Mám novou instalaci, zatím jede a nedělá problémy.

Zivan
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Zivan » 25 kvě 2025 14:34

Podle me na to odpovedel Petr, s HDD to bude vzdy pomale a to i start. Mozna se tovarnim Windows odstrani programy spoustene po startu, takze to chvili vypada lepsi.

Overit to jde jednoduse, vratit tam to SSD.

Podle specifikaci to vypada, ze tam jde dat jak 2,5 disk, tak M.2 SSD (SATA i NVME), takze pokud je nejaka nutnost tam mit HDD, tak bych dokoupil M.2 SSD.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Stenatko
nováček
Stav:

Příspěvekod Stenatko » 25 kvě 2025 20:20

Zivan píše:Podle me na to odpovedel Petr, s HDD to bude vzdy pomale a to i start. Mozna se tovarnim Windows odstrani programy spoustene po startu, takze to chvili vypada lepsi.

Overit to jde jednoduse, vratit tam to SSD.

Podle specifikaci to vypada, ze tam jde dat jak 2,5 disk, tak M.2 SSD (SATA i NVME), takze pokud je nejaka nutnost tam mit HDD, tak bych dokoupil M.2 SSD.

Zdravím,
Vy mi ale dáváte.
NB s 16 GB RAM mě stál 2000, 16 GB RAM v originál obale jsem koupila minulý týden za 600 i s dopravou, Hynixe. Když bych koupila jinou, hádaly by se, takže bych musela koupit 2 stejné, při cenách co jsem se dívala tak 2 litry, víc jak celý nb a ten slot na SSD vypadá jako malý čtverec, tak 2,5x2,5 palce. Čili netuším jaká tam patří, ale taky na netu píší, že jak se slavný rychlý disk hodně zaplní, tak zpomalí. Jestli je to jako externí TB disk co má manželův kamarád co se nahrává 260 GB půl dne, tak mi neříkej něco o rychlosti. Manželova 250 GB flashka je natažená za 25 minut. Vím to, když zálohoval D: před formátem.

Teď to asi bude to správné, i když tam ještě není hra nainstalovaná, ale v Prohlížeči událostí není ani žlutá ani červená barva. A start od spuštění po naběhnutí W10 je 15-20 vteřin. Nám to bohatě stačí, hlavně jak manželovi jede hra a neseká se. Jen řval u ovladače zvuku, že to je jak ze sudu, tak po hodině hledání na HP podpoře jsme našli starší ovladač co má zvuk jak má mít. Bohužel, má skvělý sluch a pozná to. :shock:

Připisuji: manžel řekl, že měl nb co se pokazil, tak od "odborníků" z Brna koupil repas toho stejného, místo 8GB RAM zaplacených tam byly 4 GB a místo HDD SSD a to se ani nerozjelo. Když se to uklidnilo, tak stačilo otevřít prohlížeč a SMPlayer a slavný SSD disk se kousl jak šuple a už se nerozjel. Proto je nechce.

RIKI22
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod RIKI22 » 25 kvě 2025 20:45

Stenatko
nováček
Stav:

Příspěvekod Stenatko » 25 kvě 2025 21:38

Jejda já SSD nechci a jak tam strčit něco velikosti HDD vím.

Pro Petra22: tohle je chybová zpráva z prohlížeče událostí: "Rychlost procesoru 0 skupiny 3 je omezen systémovým firmware. Procesor byl v tomhle stavu sníženého výkonu od posledního hlášení 71 sekund."
A když je tam těch 71 vteřin je to žluté oznámení.

RIKI22
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod RIKI22 » 25 kvě 2025 22:54

Je to zvláštne ,ak niekto nechce využiť rýchlejší M.2 disk.

JuRas
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod JuRas » 26 kvě 2025 13:18

Ta nedůvěra vůči SSD je tak velká, že ntb s tímto diskem se musí vždy pokazit... Pokud někdo chce na notebooku trpět, tak ať si to samozřejmě užije s plotnovým HDD. Koupě starého ntb za 2 litry na kterém se paří hry je určitě zajímavé... I dvě různé RAMky (výrobci) mohou bez problému spolupracovat. Jenže to chce předtím zjistit aspoň jejich základní vlastnosti.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 kvě 2025 13:34

Tenhle notebok bez SSD je NEPOUZITELNY. Windows 10 a Windows 11 uz nepocitaji s tim, ze budou nainstalovane na HDD.

U 800 EliteBooku 840 G3 jsme pred lety vymenili disky za SSD, pocitace se s HDD spoustely tak pomalu, ze pracovat
se na nich dalo az 10 minut od zapnuti.

S SSD je z toho doslova raketa.

On je rozdil, kdyz cteni disku je 80-100 MB/s u HDD nebo 1500 MB/s a vice u NVMe SSD.

Tahle hlaska neznamena, ze je nekde nastaveno umele zpozdeni o 1 minutu a 11 sekund:
"Rychlost procesoru 0 skupiny 3 je omezen systémovým firmware. Procesor byl v tomhle stavu sníženého výkonu od posledního hlášení 71 sekund."

Stenatko
nováček
Stav:

Re: BIOS vs.RAM  Vyřešeno

Příspěvekod Stenatko » 26 kvě 2025 14:09

Drazí vážení poradci,
chyba není ani v nb, ani v disku, ani ve Vašich radách........chyba je jinde.

První věc jsou Vaše věčné poznámky, že nb je starý šrot. Jeden si řekne, jsou odborníci, rozumí tomu, což jste řekli i o tomhle..........ale já ho včera našla v USA v prodeji za 400 USD a světe div se, s HDD. 500 GB HDD! 16 GB RAM. Takže ne, že ten nb HDD nezvládne, on ho zvládne, jen Češi co musí být vždy ve všem IN musí používat SSD. Jejich věc, ale ať mi tu každý nevnucuje co nechci. Až se Vám to SSD zaplní, ono se zpomalí, jenže HDD pojede stejnou rychlostí stále. A že bude při startu o 2-3 vteřiny rychlejší...........a co?

Druhá a celkem podstatná věc je to, že HP si hraje s ovladači. Manžel si před rokem stáhl ovladače z HP a grafický z Intelu....grafika z Intelu instaluje i zvuk, teď upgradovali ovladače na HP, Asistent sice řekne, že jsou nejnovější, ale stojí za prd. Po instalaci je monitor tmavší než má být při 100% světle a zvuk je jak ze sudu. Druhý ovladač na zvuk co je nový, ten zvuk nevylepší. Hra se sekala.
Koukli jsme na net, tmavý monitor a sekající se hra, grafika nestačí. Jenže o Intel HD grafics 520 jsou plné české servery superlativ a on nejede, jak jel.
Protože přeinstalování ovladače na grafiku nám nešlo, ráno se manžel naštval, hodil ten nb na Tovární nastavení, vymazal CMOS, dal Disable a nb zůstal černý :D. Manžel na to kouká a pak říká: ti chytráci by řekli vyměň hDD. Tak jsme je vyměnili s HP 840 G2, ale ten je v BIOSu a ne UEFI, což bylo jedno, oba HDD jely, jen dole, jak je na monitoru vstup do BIOSu se objevil řádek navíc s N75 BIOS 1.62.
Tak nová instalace, ale ač jsou na disku 2 oddíly, tak po rozjetí se objevil jen C. Nic víc. D nebylo ani ve správě disků. Tak znovu formátování, sloučení obou do jednoho, naformátování, rozdělení a instalace. Ve správě disků vše jak má, na úvodě taky, jen se tam po formátu u instalace objevilo, že disk D se zmenšil o 18 GB a a ni v TC ani ve správci nic nebylo. Tak nové sloučení, nové formátování, nová instalace a jak se objeví C: a D:, tak to D: manžel naformátoval přes W. A je klid. A Prohlížeč událostí je celý v poho.
Nainstalovaný driver grafiky ten původní Intel a původní zvuk bez upgrade a když pak přetahoval zálohu z USB 2.0 60 GB, tak kopíroval rychlostí 90 Mb/vteřinu. To dřív nebylo. Zvuk je jak má být a monitor je krásně světlý. Tak nejsem blbá já.......jen mě udivuje, že manžel má tu trpělivost to již týden opravovat aby mu hra jela jak má. Já bych tu trpělivost neměla.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Bios problém
    od helpmeboys » 19 zář 2024 19:30 » v Problémy s hardwarem
    2
    3005
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    20 zář 2024 07:05
  • BIOS mi neukáže DISK
    od Peta914 » 27 srp 2024 10:14 » v Problémy s hardwarem
    4
    2628
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    27 srp 2024 16:39
  • Operačná pamäť vs BIOS
    od miroslat » 07 říj 2024 16:13 » v Problémy s hardwarem
    13
    2374
    od miroslat Zobrazit poslední příspěvek
    07 říj 2024 23:41
  • BIOS aktualizace ryzen 5700x a gigabyte B550 aorus elite v2
    od chasburokar » 10 lis 2024 16:30 » v Vše ostatní (sw)
    7
    3805
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 00:23

Zpět na “Problémy s hardwarem”