Grafika za 6-7000Kč

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

meda2016
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Grafika za 6-7000Kč

Příspěvekod meda2016 » dnes, 17:53

Kogaku píše:Aha, takže 99 % hráčů na Steamu jsou debilové s Nvidií, a ten neviditelný zbytek jsou AMD géniové. :-D ...

Ale kdež. Důležité je pochopit podle typů, co statistika říká.
Dobrých Nvidií byla prodána kvanta.
Díky minulé neschopnosti AMD a naopak PR NVidia.
Ale AMD dodává výrobcům konzolí, Nvidia dodává/vala těžařům.

Dnes ja kvalita vyrovnaná, ceny ze setrvačnosti pro nakupující u NVidia předražené, hlavně v horním segmentu, kde AMD není.

Reklama
michal84
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod michal84 » dnes, 18:06

Pevne verím že windroid netvrdí že majitelé Nvidií jsou debilové :-)

Nicmene k výberu, moj povodný zámer bol trochu obnoviť grafiku keď už je zbytok kompu nový, práve ma zaujal spomínaný intel kde pri predaji mojej RTX1660-ky by mi stačilo doplatit cca 4000 a mal by som novú kartu. Aktuálne teda chápem že benefit 12GB VRAM nevyváži negatíva karty a lepšia a istejšia alternatíva by bola 5060-ka aj keď má jen 8GB. Pred definitívnym rozhodnutím ešte chcem zvážiť AMDčko ale to je fakt maximum nad čím by som bol ešte ochotný uvažovať. Ja nakonec skončím jen u toho Solar Crownu a fortnitu se synem. Jednoznačne 16GB verze Ti je pro mne NO GO, tie sa dívam nejdou pod 11 500. A u tej RX jedine základ kde sa dá sehnat za tých 9-9500.

Otázka teda je kdyby dal niekto limit do ktorého sa zmestí ta RX, odporučili by ste ju nebo je lepšia ta GTX 5060 8GB? Predpokladam že ta RX by mala byť jasne výkonnejšia nebo se pletu? Nemala by to byť práve konkurence k Ti 16GB? Nechce sa mi priplácať dalších 2000 ak by to nemalo vo výsledku žiadny prínos :-)

A ešte je nejaký problém s tými nejlevnejšími modelmi? Predpokladam že menšia karta s dvoma vetrákmi bude spíš hlučnejšia protože bude mať viac práce s chlazením ale uživatelsky rozdíl nepoznám.

Kogaku
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Kogaku » dnes, 18:35

Já to hodnotím z pohledu hráčů/streamerů; her podporujících kvalitnější DLSS je více,
a přestože se AMD s kvalitou FSR pomalu dotahuje, nečekám v dohledné době,
že by nastala situace jako s Intelem v procesorech.

Fun fact: AMD je prý v Call of Duty výrazně lepší, ale jediný problém,
který jsem v mém herním okolí zaregistroval, bylo mizerné zobrazování některých textur vlajkovou lodí AMD.

Nikdy jsem nebyl zarytý fanoušek značek či platform, a stejně, jako bych neměl problém přejít z procesoru Intel na AMD,
nezdráhal bych se ani v případě GPU, ale v současnosti mi přijde, že se grafiky AMD spíše jen vezou na "procesorové vlně popularity"
a nižších cenách, než že by to bylo kvůli nějakým zásadním přednostem během hraní.

Co se týče syna - ten jen poroste, stejně jako jeho nároky na herní HW! :lol:
A herní průmysl chrlí neodolatelná lákadla jak politici předvolební sliby...

S levnými grafikami je to jako s levnými stativy nebo málo světelnými zoomy - moje životní zkušenost.
Své uživatele si to najde, ale většina po vyzkoušení na jejich prodeji a následném nákupu kvalitních jen prodělá... :geek:

windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod windroid2 » dnes, 20:34

Tak nehledě na to, že tu porovnáváme 2 grafiky a druhá zmíněná v té statistice vůbec není, tak nvidia se dlouhodobě pohání především marketingem a oproti předešlým generacím nepřináší v podstatě nic nového. Zatím co na druhou stranu AMD tento rok kompletně obrátilo karty - běžný uživatel tohle neví a bude trvat docela dlouhou dobu než se to propagací a dalším vývojem v rámci generací v takových statistikách podílu na trhu vůbec projeví.

Samozřejmě neřikám, že nvidia uživatelé jsou “debilové”, což vyplývá z mých odpovědí. Jen chci říct, že ta statistika je úplně irelevantní v porovnávání grafik. Moje odpověď, že tomu nerozumí byla zbytečně zkratkovitá.

A jelikož nvidia měla teď dlouhodobě lepší karty, tak se to také odráží ve statistikách i prodejích nové generace.

Zajímavostí pro budoucnost taky může být to, že nvidia teď primárně soustředí své zdroje na vývoj čipů pro firmy (AI atd.) a domácnosti jsou v tuhle dobu druhořadé.

Kogaku
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Kogaku » dnes, 21:01

Výtvarníci mají rádi nadsázku - tak zas ty "debily" tak nehroťte/neřešte. ;)

Ano - není! :lol:

Jestli AMD dohání Nvidii - pak konkurenční tlak (snad) zas popožene Nvidii,
ať část vývojářského úsilí přesune zpět od megabyznysu s AI (kde mu AMD nekonkuruje).
Spotřebitel by měl těžit z jakéhokoli pozitivního vývoje.

Dokud AMD nepředběhne Nvidii o podstatný rozdíl ve výkonu a kvalitě (dopočítávaného) zobrazení,
nevidím (alespoň pro sebe) důvod nedržet se léta osvědčené platformy.

Co si tak vybavuji, tak jediné, co se mi u AMD líbilo, byla možnost v Eyefinity použít
v herní sestavě tři monitory s rozdílným rozlišením a obnovovací frekvencí,
což s nástupem super ultra-wide monitorů přestalo být (pro marginální skupinu hráčů) až tak zásadní.

Tak dobrou volbu při výběru přeji!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaká grafika do PC?
    od liborek » 19 led 2025 00:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    3761
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    07 úno 2025 17:00
  • Grafika z bazaru cena cca 2-3000 Kč Příloha(y)
    od michal84 » 15 bře 2025 14:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    38
    15710
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 10:54
  • bitmapová grafika - úprava fotografií, retuše, filtry.
    od zuzana3 » 10 kvě 2025 11:32 » v Design a grafické editory
    2
    5659
    od zuzana3 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 17:31

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”