mini PC ano či ne?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

mini PC ano či ne?

Příspěvekod vlazy » včera, 16:39

Mám téměř 15 let starý počítač který je už hodně pomalý a problematický a proto zvažuji o pořízení něčeho nového. Docela dost se mi líbí mini PC a rád bych poznal jaký máte kdo názor na tyto malé počítače. Mne se ty mini PC líbí hlavně proto, že:
  • Jsou malé a nezaberou mnoho místa na stole (já toho místa na stole s počítačem mám dost málo) a případně se dají zavěsit ze zadu na monitor.
  • Oproti velkým stolním počítačům maji menši spotřebu elektřiny.
  • Výkonově se ty mini PC snad dají více či méně srovnat s velkými stolními počitačemi a nahradit je.
  • Většinou jsou levnější než velké stolní počítače.
  • Možná se mýlím, ale předpokládám, že do budoucna se ty mini PC budou čím dál tím více používat a možná pomalu začnou vytlačovat velké stolní počítače.
Já počítač na hry nepotřebují protože hry na počítači nehraju. Potřeboval bych ho především na práci s MS Office, internetem, elektronickou poštou, internetové bankovnictví, občasnou jednoduchou úpravu fotek a obrázků, občasné přehrávání videa hlavně z YouTube, přehrávání internetových televizi atp. a na to by snad nějaké vhodné mini PC mohlo stsačit. V poslední době jsem si prohlédnul už docela dost nabídet těch mini PC a videí na YouTube o nich, ale příliš se v tom nevyznám a nemůžu se rozhodnout které by mi mohlo nejlépe vyhovovat a zároveň nebylo nějak hodně drahé. Zvařuji např. GMKtec M6 který mi připadá, že by mohl mít docela dobré parametry a snad by jeho výkon mohl i několik let stačit. Jaký máte kdo na ten GMKtec M6 názor nebno jaký jiný ne příliš drahý mini PC by jste mi mohli doporučit?

Reklama
windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Re: mini PC ano či ne?

Příspěvekod windroid2 » včera, 18:45

Zrovna ses trefil do fajn ceny na M4 mac mini :)
Jeden z velmi mála mini pc, které dávají smysl.
Pro tvé užití naprosto ideální volba.

V korunách vychází na cca 14 tis.
https://www.amazon.de/-/cs/dp/B0DLC4TPD ... s_li_ss_tl

meda2016
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod meda2016 » včera, 18:58

Mini je pro základní aplikace vhodné. Musíš počítat s postupnýn zvyšováním hluku, tedy ševelení ventilátoru jak se bude zanášet prachem a stárnout ložisko. Čistit jej je složitější. Také žádná výměna poškozené komponenty mimo disk (pokud je RAM letovaná). Typ od typu.
Já mám letitej Intel NUC, teď jej produkuje ASUS. Ale jsem na Linuxu.

windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod windroid2 » včera, 20:17

Jinak abych věcně okomentoval tvá tvrzení.

Mini PC se rozhodně nedá v poměru cena/výkon srovnávat se stolními PC (jedině tak ten ARM Mac Mini, což je obrovská výjimka)

Tendence vytlačování stolních PC určitě zatím nehrozí a určitě se podle toho nedá dneska rozhodovat.
V osobním sektoru pro běžnou práci možná v průběhu času ano.
Jenže samotná grafika, která dokáže podat nějaký rozumný výkon na práci či gaming, je 2x větší než průměrné Mini PC.

vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod vlazy » včera, 21:15

windroid2:
Nevím jestli oba píšeme o stejným mini PC. Já jsem se dotazoval na GMKtec M6 a ty píšeš o nějakým M4 mac. Ten GMKtec M6 byl ještě včera na mnou odkazované stránce AliExpressu za 5903,20 CZK a byl tak k tomu i slevový kupon na slevu 230 CZK což s tou slevou vycházelo na 5673,20 CZK a to si myslím, že na tento počítač to byla dost dobrá cela. Bylo to ale slevněné dočasně a bylo tam, odpočítávání času toho slevnění.
Na grafiku nejsem nijak náročný. Nyní v tom mým starým počítači mám grafiku integrovanou na základní desce a pro moje potřeby s tím nemám problém.
Prozatím vytlačování stolních PC asi nehrozi, ale nevíme jak se co bude do budoucna vyvíjet nebo co nám chytráci z EU vymyslí např., že v rámci snižování spotřeby elektřiny budou tlačit aby i počítače měly co nejmenší spotřebu což ty mini PC většinou mají.

meda2016:
Nic neni 100% ideální a je třeba počítat s tím, že s časem se můžou začít vyskytovat nějaké problémy, ale u těch mini PC to snad nebude až tak špatné aby to několik let nemohlo vydržet bez nějakých větších problémnů. Podle toho jak jsem si prohlížel videa na YouTube o těch mini PC tak tam někteří ukazujou, že se tam dá vyměnit nebo přidat SSD a RAM takže přiletované to asi ve většině případu nebude i když nějaké vyjímky můžou být. Také ty některé mini PC jsou prodávané bez RAM a SSD takže nějaká neletovací možnost si to tam přidat tam asi bude.

Ještě bych se chtěl zeptat ohledně monitoru. Mám starší monitor Asus VS197D který má pouze VGA vstup na propojení s počítačem prostřednictvím VGA kabelu a na těch mini PC VGA výstupní konektor už nebývá nebo jen velmi výjimečně. Kvůli tomu bych ale nový monitor kupovat nechtěl když ten současný mi ještě dobře funguje. Půjde to propojint např. s touto redukci kterou bych zapojil do monitoru a dále HDMI kabelem propojil s počítačem? Bude to tak bezproblémově funkční? Já se v těchto věcech téměř vůbec nevyznám a tak se raději ptám abych zbytečně nekupoval něco co mi pak bude k ničemu.

windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod windroid2 » dnes, 10:54

Nepočítal bych s tím, že ten, který posíláš, vydrží funkční. Zákaznické podpory ze strany výrobce se taky nejspíš nedočkáš.
Pokud bych nebral v potaz tyhle faktory + hlučnost a nekvalitní zpracování, tak teoreticky samozřejmě na základní práci stačí.

Je na zvážení, zda nevzít velmi spolehlivý a výkonný Apple Mac Mini M4 za výhodnou cenu, za kterou se nyní nabízí.
(akce 14 tis. na amazonu)

Pokud brát nějaký takhle nekvalitní stroj, tak bych se pohyboval spíš v částkách do 2k a na disk bych se vůbec nespoléhal.

vlazy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod vlazy » dnes, 13:38

Je to pro mne dost těžké rozhodování. V počítačích se až tolik nevyznám a nejsem až takový odborník na počítače jako zdejší rádcové kteří se v tom perfektně vyznají. Cítím, že můj starý počítač už dosluhuje a jsou s ním problémy, ale je pro mne těžké se rozhodnout co dál. Z mého pohledu vidím jako nejlepší řešení koupit něco nového. Doposud jsem měl vždy neznačkové počítače které jsem si nechával sestavit někým kdo s počítači pracuje. Nějakou podporu ze strany výrobce jsem nikdy nepotřeboval a pokud jsem měl někdy nějaký probkém tak jsem to většinou řešil hledáním nějaké rady co s tím v internetu a diskuzích o počítačích.
Ten Apple Mac Mini M4 je možbná dobrý mini PC, ale já nehledfám nějaký super počítač který bych možná ani plně nevyužil a raději bych něco levnějšího. Nejsem až tolik náročným uživatzelem počítače. Předpokládám, že za těch 14 tis. bych možná mohl mít i nějaký dobrý velký stolní počítač.
A co ta redukce z HDMI na VGA? Dá se předpokládat, že to bude fungovat po zapojení do monitoru a propojení HDMI kabelem s počítačem?

windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod windroid2 » před 26 minutami

S tou redukcí by to mělo fungovat, otázka v jaké kvalitě.
Dneska koupíš celkem slušný 24" Full HD monitor 75Hz kolem 2k, uživatelský zážitek bude pak celkem jinde.

Jak jsem psal, než brát ten mini pc za 6k, tak si radši vezmi nějaký levnější. Riskuješ míň a ve finále se bude chovat v tvém záměru téměř stejně.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mini PC do 25 000,-
    od salex36980 » 29 pro 2024 19:33 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    12
    3192
    od salex36980 Zobrazit poslední příspěvek
    31 pro 2024 12:50
  • Mac Mini M4 Příloha(y)
    od nakatomi » 01 říj 2025 07:53 » v Problémy s hardwarem
    3
    1214
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    01 říj 2025 09:06
  • Mac Mini M4 dva monitory
    od nakatomi » 28 led 2025 18:16 » v Vše ostatní (hw)
    1
    3054
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 19:08
  • Mini pc pro sestru Lenovo ThinkCentre M75q Gen 5
    od p3v4x » 08 pro 2024 20:13 » v Problémy s hardwarem
    5
    2972
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    11 pro 2024 22:47

Zpět na “Vše ostatní (hw)”