Hry na Linuxu Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Hry na Linuxu  Vyřešeno

Příspěvekod iDkcz » 21 zář 2008 13:31

Dobry den vsem.Mam dotaz- posledni dobou jsem se zadival do Linuxu a premejslim o jejich zkusebni instalaci s proverenim moznosti a funkci.Chtel bych se timto zeptat zda byste mohli doporucit urcitou verzi Linuxu a jak je to s hrama na nich.Jde mi o multimedia a hry predevsim takze pokud existuje nejaka kancelarska verze linuxu tak tu nemusim.Jinak v hrach by mi stacilo CSko 1.6 a jeste bych mel dotaz jak je to s narokama na HW napriklad proti XP PRo
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

Reklama
Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Hry na Linuxu

Příspěvekod Radix » 21 zář 2008 13:39

Starlett
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Starlett » 22 zář 2008 11:55

Zkus se poohlédnout po Ubuntu, PCLinuxOS, Linux Mint nebo Mandrivě, to jsou tak zhruba distribuce vhodné pro začátečníky.
Z vlastní zkušenosti bych ti ale doporučila spíš Ubuntu, je pro něj k dispozici spousta návodů, velké množství balíčků (programy apod.) a velkým plusem je fórum, kam se můžeš v případě problému kdykoli obrátit. Navíc je (stejně jako mnoho dalších distribucí) vydáváno jako LiveCD, takže si ho můžeš neomezeně vyzkoušet i bez nutnosti instalace.

Linux se nedělí na žádné kancelářské nebo multimediální verze, spíš jen na verze pro desktop a server :D Co si z něj uděláš je jen na tobě.
Hry z Windows lze na Linuxu obecně spouštět v emulačním programu Wine. Nefungují sice úplně všechny, ale velké množství z nich se takto zprovoznit dá. Jen to chce někdy vynaložit nějaké to úsilí a přizvat si na pomoc Google 8-)

Linux sám o sobě nemá nijak vysoké nároky na HW. Záleží co za software apod. na něm chceš provozovat. Obecně se ale dá říct, že pokud rozjedeš bez problému WinXP, nemusíš mít obavy, že bys nerozjel Linux. Problém by mohl nastat jen v případě, že bys měl nějaký exotický hardware, ale to už je v dnešní době spíš výjimka.

Hodně štěstí při poznávání Linuxu :bigups:
Is it a bug or a feature?

PavelKilleR
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod PavelKilleR » 22 zář 2008 14:08

no ja kdyz zacinal s linuxama bylo to sranda. Chci jen rici ze pokud dobre nastavis linuxi tak ti hry pobezi lip nez na Windowsech. jinak na linuxy existujou jen 4viry a ty se do systemu ani nenabourak takze se nemusis bat ze bys mel trojaku v pocitaci. kamarad ma program na linux ze prez ne budes poustet hry je to jakysi emulator az ho uvidim reknu at ho da na uloz.to a muzes si ho stahnout nastavis jen play a vyberes hru a jedes jinak ja kdyz sem zacinal mel jsem linuxi ktere se spousteli s cederomu. je to pro zacatek lepsi jelikoz nemuzes nic poskodit v systemu mas jakysi dve verze jedna je na CDrom das do mechaniky cedecko a ses na linuxu druhy je na DVD ale ten uz ma i instalacku atd atd jinak doporucuji si nastavit na netu FTP servery kde jsou updejty na lunix. pokud udelas chybu linux ji diky FTP sam nalezne a opravy

Starlett
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Starlett » 22 zář 2008 15:05

PavelKilleR píše:...jinak doporucuji si nastavit na netu FTP servery kde jsou updejty na lunix. pokud udelas chybu linux ji diky FTP sam nalezne a opravy

To máš proboha odkud? :blink:

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 22 zář 2008 15:08

ten emulátor byl už jmenovaný-Wine, jinak ubuntu má myslim hledač programů, teda aspoň spolužák to má, zadal jméno programu a ono si to samo našlo a stáhlo. QiP mu ale nešel :(
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

PavelKilleR
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod PavelKilleR » 22 zář 2008 15:15

Starlett píše:
PavelKilleR píše:...jinak doporucuji si nastavit na netu FTP servery kde jsou updejty na lunix. pokud udelas chybu linux ji diky FTP sam nalezne a opravy

To máš proboha odkud? :blink:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Muj strejda dela s linuxama od chvile co vysli vi o tom uplne vsechno...nekde v nastaveni linuxu si zadas FTP servery kde jsou ulozeny programy a systemove informace....Prikladem byl qip....zadas ze chces neco pro dorozumivani a nalezne ti to ze vsech FTP serveru programy kde si muzes psat atd atd...jinak jsem zapomel co se tyce na otazku HW.....Pokud umis dobre s linuxama tak treba nvidia 8600 kdyz ji dobre nastavis na linuxu bezi 100x lepe nez na windows.....ja tvrdim proc je windows tak drahej kdyz je to vlastne k nicemu....Linux je zadarmo a to legalne zadarmo...pokud si ho ale chces koupit stoji asi 300 Kč to je co....mas stovky druhu linuxu a musim rici ja mel linux bohuzel nevim jaky to byl linux ale na plose jsem mel vsechno tak dobre udelany ze kdyz venku prselo tak prselo i na mim monitoru vse ve D grafice lepsi nez na Vistě. Kdyz se naucis pracovat s linuxem windows zahodis jelikoz hry jdou lip. HW jde lepe ale pokud to dobre nastavis ja to samosdrejme nastavit neumim delal mi to strejda jinak bych byl asi v ryti :-)

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 22 zář 2008 15:24

PavelKilleR píše:.. blablabla, moc dlouhý

IMHO myslíš repozitáře, ale repozitář ti nikdy nenajde chybu v systému a sám ji neopraví .. chyby hledají a opravují lidé, kteří potom na FTPka dávají nové, opravené verze balíčků a programů.
A když uděláš chybu ty /třeba takovej nechtěnej formát nebo si něco prostě zprasíš, tak seš v háji a repozitář ani FTP nepřijde a neopraví ti to :wink: :D
Btw .. a jakáže byla první distribuce, co měl tvůj strejda? :)
Everybody lies so don't trust anyone. :)

Starlett
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Starlett » 22 zář 2008 15:33

CZechBoY píše:ten emulátor byl už jmenovaný-Wine, jinak ubuntu má myslim hledač programů, teda aspoň spolužák to má, zadal jméno programu a ono si to samo našlo a stáhlo. QiP mu ale nešel :(

Tenhle systém vyhledávání/instalace/aktualizace programů apod. je snad všude, nejen v Ubuntu ;) QIP se dá taky zprovoznit, ale osobně mi to přijde trochu zbytečné, když existuje tolik messengerů přímo pro Linux :roll:

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 22 zář 2008 15:34

S linuxem jsem v plenkách (Ubuntu na manželčino PC), ale již jsem pochytil, že zkušení tučňáci nemají rádi, když se říká, že "Wine je emulátor". Již samo jeho jméno to vyvrací Wine=wine is not an emulator... :wink:
Já vím, je to slovíčkaření, ale mnohdy si lidé nerozumí, protože se vyjadřují jinými slovy, než by měli... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 22 zář 2008 15:39

Já nevím lidi .. když už chcete přejít na Linux, tak si tam netahejte půlku widlí .. jako co to má za smysl, když tam stejně chcete všichni mít MS Office, QIP .. někteří by rádi třeba i WMP .. a další programy? :?
Snad chci vyzkoušet něco novýho, tak zkouším kompletně .. myslím, že v Linuxu jsou některý programy 100x lepší než ve Widlích..
To je jako bych chtěl přejít ze Škodárny na BMW, ale bylo mi smutno po těch starejch hnusnejch sedadlech, tak bych si je tam předělal .. a ten starej motor měl přece taky takovej fajn zvuk .. :D
A jak už řekl karlos .. Wine není emulátor :)
Everybody lies so don't trust anyone. :)

Pepis
Tvůrce článků
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Pepis » 22 zář 2008 16:14

OMG požadal bych lidi kteři nikdy pod rukou neměli Lunux at se do toho nepletou je sice heske že něco zaslechli ale to nam nic nepomuže ... QIp si mužeš spustit přez wine ale na co bys tahal kraviny z voken jak v linuxu je spolehliva a někdy i mockrat lepši nahrada Cs 1,6 na tučnakovi rozchodiš v pohodě - ja hraju dokonce existuje i linux cs klan jen pro hrače z linuxu ;-) kdybys měl zájem napiš sz

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”