Pomalé Windows

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

marienvonbaldur
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pomalé Windows

Příspěvekod marienvonbaldur » 01 lis 2008 00:38

Dobrý den, byl bych moc rád kdyby mi někdo prosím poradil....
Mám naprosto pomalé a sekající se windows a už nevím co s tím.Moje konfigurace je :Athlon +1800,2x256MB,2x40HD a GK Gforce MX440.(Vím že to není už nic moc na tuto dobu, ale na připojení k internetu to stačí)Na prvním disku je ještě pořád nainstalovaný WIN 98 a lze se do něj dostat při spuštění.Velikost C: je 30GB. Na D: je nainstalován XP a ten je nastaven jako primární.(velikost cca 9GB) Disk E je jen datový a má cca 40GB...Poslední dobou se windows ä celý počítač nepředstavitelně zpomalil.Pokud teď kouknu na velikost Windows , tak mají 3,79GB v 1797 složkách a 20600 souborech.Je fakt že ta windows už běží bez reinstalace tak cca 5 let , ale myslím že jsem se o windows vždycky staral(,neinstaloval pochybné programy, defragmentoval,promazával nefunkční položky v registrech,).Ale prostě poslední dobou Windows nabobtnaly do mega rozměrů.Opravdu hodně(700MB) má složka $hf_mig$ ve které jsou složky s názvem KBxxxxx. Co to je zač? je to vůbec zapotřebí?
Další složky, které mají velkou velikost je třeba složka $NtServicePackUninstall$(400MB). Musí tam být? nebo složky $NtUninstallKBxxxxx, kterých je cca 300 a mají velikost 300MB.Teď po instalaci SP3 pribyla další složka a to ServicePackFiles(500MB).Opravdu už nevím jak Windows zrychlit.Přes program Auslogic bootstep jsem vypnul všechna nastavení ,která zpomalují windows a nastavil ho na výkon.Bohužel to je pořád málo.Pořád se mi stává že disk najednou začne hrabat,hrabe třeba 3 minuty,kde ve správci úloh vidím jak postupně windows ukusuje pamět, třeba až na 2 GB(fyzická a virtualní) a pak za 3 minuty jí zase postupně vrací, ale pořád disk hrabe.V průbehu tohoto je počítač totálně nepoužitelnej :((( Snažil jsem se to omezit tak, že jsem window natvrdo nastavil 400MB virtuální paměti ,ale ty potvory to vůbec neberou v potaz.Nastavení, nenastavení, jak začne hrabat disk, tak jdou s pamětí opet tak na 2 GB:(
Existuje někde bud nejaky program na správu windows,(který by windows zredukoval na únosnou mez) nebo mi jen řekněte co s tím. Windows nechci reinstalovat, to je až to poslední řešení.
A další program by se hodil na správu a udržbu funkce windows.Co třeba takové služby? Když jsem zobrazení systemových vlastností programem Auslogic, tak mi to píše, že má Mám spuštěných 40 procesů,Windows procesu je 871(hrozný),Start up aplikací je 28 a 7 Browser plugins a 140 načtených driverů. Existuje něco čím se tohle všehno dá zredukovat?
No tak snad mě někdo pomůže... Díky (odpovědi typu reinstaluj Windows neberu, to dělají lamy, ale tady si myslím jsme na serveru profíků)
Ještě jednou díky
P.S. Viry ani podobná havět na PC není.Pc má Firewall Comodo a AV AVG.Dále jsem PC projel zde hodně doporučovaným antivirem MWin??( ted si nejsem jist jménem) a PC je projeto HJ.
Tak snad je to už vše...

Reklama
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pomalé Windows

Příspěvekod memphisto » 01 lis 2008 00:54

ty soubory KB jsou aktualizace. zkus ještě promazat body obnovení.ty taky zabírají celkem dost. vypni funkci obnovená systému - restartuj - zase ji zapni
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 lis 2008 01:11

Jednak 512 RAM je pro WinXP dost málo a proto to časté hrabání disku. Píšeš, že udržuješ Winy průběžně. Použij Ccleaner ke kontrole a úklidu PC, včetně registrů. Pokud jej používáš, považuj to za bezpředmětné. Zmenšením virtuální paměti, spíše hrabání disku při malé RAM, ještě zvýšíš. Doporučená hodnota je cca 1,5 x velikost RAM.
Systémový disk je třeba pravidelně cca 1x za 2 - 3 měsíce, po jeho kontrole s případnou opravou chyb defragmentovat.
Fragmentace souboru na disku též zpomaluje. Další zásadou je spouštět při startu jen ty programy, které určitě během krátké chvíle budeš používat a ostatní spustit jen podle potřeby a zase je ukončit. Sám píšeš co spouštíš aplikací a pluginů a nevím co ještě. To jen pro začátek. Už tak je toho hafo.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Elusive
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Elusive » 01 lis 2008 03:02

512MB RAM pro XP je naprosto dostatečných (i pro hraní her, o surfování nemluvě). Viděl bych to na ta kvanta spuštěných procesů (28 aplikací po startu je šílené, ve Vistě jich mám 5), doporučil bych ti TuneUp (sice trial, ale po 30 dní bez omezení, lze s ním udělat hodně parády) nebo mocnější (pro méně zkušeného uživatele ale nepezpečnější) JV16 PowerTools (taky 30-ti denní trial). Těmito programy se dá velmi dobře optimalizovat registr, spravovat aplikace "po spuštění" a provádět celkovou očistu (jinak jako výše doporučený CCleaner).
Pokud bys chtěl XP ještě více zoptimalizovat (povypínat zbytečný a nepoužívaný balast, kterého je v XP hafo), doporučuju pročíst tento článek.
Vše na vlastní nebezpečí, pokud si o něčem nejsi úplně jistý, nemaž, nevypínej, může dojít k nestabilitě OS.

N!cholai
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod N!cholai » 01 lis 2008 08:47

Nebo ještě k těm procesům, pokud nechceš platit za SW, tak to jde lehce udělat ve windowsu:
START->SPUSTIT->napiš MSCONFIG->karta PO SPUŠTĚNÍ a můžeš zakazovat procesy při startu winu.
Pravý smysl úspěchu je v pomoci druhým.
NICOLAS CAGE

guest

Příspěvekod guest » 01 lis 2008 09:00

Také si můžeš povypínat nepotřebné služby. Návod 1. a Návod 2. Ale ani to ti extra nepomůže protože to není příčinou zpomalování, sekání apod. Vyčistit ad. jak radí Pic.

cicero
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod cicero » 01 lis 2008 10:03

Zkontroluj volné místo na disku D: kde máš Win.XP. 9GB na systém oddíl zvláčtě u XP se mě zdá málo (doporučeno je až 20Gb).když si uvědomíš že vetšina instal.programů,ovladače,aktualizace.documents a settings a další součásti programů se ukládají právě na systémový oddíl tak to že ti to maká už 5let je docela zázrak.
Tak že jedině odinstal. nepotřebné programy,vyčístit registry a defragmentovat.Nejlepší by asi ale byla nová instal.systému na zformát.oddíl. Různé čističe registrů nejsou taky všemocné aby vše odstranily.
Naposledy upravil(a) cicero dne 01 lis 2008 10:25, celkem upraveno 1 x.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 01 lis 2008 10:13

vyzkoušej program winaso, to bude asi jediné co může pomoct
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

marienvonbaldur
nováček
Stav:

Příspěvekod marienvonbaldur » 01 lis 2008 13:04

Zdravím,
Takže jsem Windwsy trošku optimalizoval zakázáním nepotřebych služeb.Je fajn si aspoň přečíst na co která služba a pak jí případně zakázat.Získalo se tím něco málo místa v paměti a vypadá že počítač je i stabilnější.Použil jsem i program CCcleaner a získal cca dalších 70 MB.Stejně mě ale dostává že ve správcí úloh je třeba v tuto cvíli(z aplikací puštěna pouze Mozilla) puštených ccs 7 procesu SVchost, které zabírají 35MB.Další velký žrout paměti je AVG. V tuto chvíli cca 50MB :((. Dále potom Explorer ,který má cca 35MB. Ale co je opravdu masáž je MozillaFirefox....102MB při spuštěném jednom panelu se mi zdá opravdu moc.Dá se to nějako zredukovat? Co třeba alternativní prohlížec? Maxton,Opera, nebo něco jiného?
Ještě jednou díky za odpověď

marienvonbaldur
nováček
Stav:

Příspěvekod marienvonbaldur » 01 lis 2008 13:11

to: mephisto

U těch aktualizací bych předpokládal že po instalaci SP se smažou všechny staré aktualizace do doby vydání SP 3. Ony se ale nezmazaly.Co to udělat ručně?
Díky

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 01 lis 2008 14:07

s tím SP nevím jak to je. ty aktualizace sice píšou odstranění zbytků, ale stejně tam zůstanou. aktualizace bych asi nemazal.přece jen opravují chyby v systému a hodí se. po odinstalování by se stejně asi stáhly znovu
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

guest

Příspěvekod guest » 01 lis 2008 16:26

marienvonbaldur píše:to: mephisto

U těch aktualizací bych předpokládal že po instalaci SP se smažou všechny staré aktualizace do doby vydání SP 3. Ony se ale nezmazaly.Co to udělat ručně?
Díky

Tam se nic nesmazává (tedy neodstraňuje - smazat lze tabuli ve třídě :smile: ). Když naistaluješ např. SP3 na SP2, tak systém si veme jen to co SP3 má, ale v SP2 to není. Pak jsou odstraněny ty "zbytky", ale to nejsou žádné zbytky, ale pomocné programy, které pomáhají ty aktualizace zavést do systému.
Samozřejmě bys to mohl udělat po svém. Nejprve bys musel odstranit SP2 (SP1 či co původně máš), potom odstranit všechny dosud stažené aktualizace a dostal by ses na čístý systém bez nějakých SP. Pak to projet CCleanerem a mělo by to frčet, ale obávám se, že tímto způsobem by tam zůstalo víc balastu, než př klasické instalaci SP - Tedy SP3 na SP2 či SP1.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”