Jaké preferujete klávesnice (rozložení kláves)?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Jaké preferujete klávesnice (rozložení kláves)?

Příspěvekod Myloš » 07 lis 2008 23:26

Nedavno jsem si při četbě dotazu po klávesnici (ten člověk sháněl naprosto tradiční kus „železa“) vzpomněl na hezké povídání D. Janovského o klávesnicích a přivedlo mě to k napsání této ankety (bez anketního hlasování ;-)).

Za život mi prošlo pod rukama povícero klávesnic a s výše uvedeným článkem se musím víceméně ztotožnit. Taky nechápu, co vede výrobce klávesnic k tomu, že mění zaběhané zvyklosti; to už můžou rovnou přeházet písmenka…

1. Půlené shifty: u pravého to ještě snesu, ale půlit levý je vysloveně ohavné.
  2. Enter musí být ve tvaru obráceného L (vykouslý čtverec). Obdélníkový Enter mi opravdu nestačí.
  3. Backspace: radši mám delší, ale netrvám na tom.
  4. Nad kurzorovými klávesami musí být řada volná a nad ní pak dvě tradiční (Insert, Home, PgUp, Delete, End a PgDown).
    1. Měl jsem krátký čas klávesnici, kde byly tyto klávesy o řadu níž a nad nimi byly PrScr, ScrLock a Pause. Protože často používám klávesovou zkratku Ctrl+PgUp, namísto toho jsem neustále breakoval (Ctrl+Pause); velmi otravné. (Více pak v bodu c.)
    2. A tam, kde jsou ony tři výše uvedené klávesy, se nacházela trojice Sleep, WakeUp a Power, takže chtěl-li jsem reflexivně praštit do pauzy či sejmou snímek obrazovky, počítač se vypnul. Na z[ab/bl]ití.
    3. Podobná nechutnost je dlouhá svislá klávesa delete (namísto dvojice kláves delete a insert). Narozdíl od lidí, kteří insert nepoužívají (nebo zcela výjimečně a to pak stačí kombinace Shift+Num0), používám insert velmi často – snad ještě z dob DOSu jsem se pro kopírování textu naučil používat následující zkratky: Ctrl+Insert (copy), Shift+Del (Cut) a Shift+Ins (Paste) a ty fungují ve Windows naprosto neomylně. Ne snad, že bych běžné zkratky (Ctrl+C/X/V) nepoužíval; jde spíš o to, kde mám zrovna prsty – pak reflexivně sáhnu po nejbližší zkratce (je ale fakt, že ty „staré“ mám naučenější).
  5. Scrollovací kolečko na místě klávesy ESC pouvažuji rovněž za zhůvěřilost; nic proti multimediálním a dalším klávesám navíc, ale nikdy by se neměly nacházet na místě, kde jsme už na nějakou klávesu zvyklí.
  6. U notebooků mě naprosto dovádí k šílenství klávesa FN, je-li vlevo dole, neboli tam, kam patří Ctrl.
V práci teď mám http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26226 a doma http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=56631 – obojí naprostá klasika, vše je na svém místě (krátký Backspace mi tolik nevadí, poněvadž je na kraji.

S klávesnicí souvisí i softwarové rozložení – V době DOSu jsem psal většinu textů ve WordPerfectu 5.1 (dodnes na něj vzpomínám jako na úžasný SW; první program, který jsem si koupil – a to v dobách, kdy si u nás ještě málokdo SW kupoval), který měl mimo řadu výhod i tu, že v něm bylo možné definovat si různá uživatelská rozložení kláves (včetně maker na klávesových zkratkách; zatímco F1–F12 + všechny jejich kombinace s Ctrl/Shift/Alt byly obsazené, všechny kombinace Ctrl/Shift/Alt + písmena byly uživateli k dispozici).

S příchodem Windows (tehdejší Word mému WP nesahal ani po kotníky, akorát že WP tisknul přes svoje ovladače a s příchodem nových tiskáren začal být čím dál víc nepoužitelný) se v mém světě objevil přepínač klávesnic CZ/EN, což byla velmi chabá „náhrada“ mé vlastní uživatelské klávesnice z WP. Nikdy mi tohle přepínátko nepřirostlo k srdci a často mi pilo krev; nakonec jsem ale (naštěstí!) objevil možnost přemapovat si klávesnici (The Microsoft Keyboard Layout Creator), takže jak doma, tak v práci mám jednotné rozložení bez jakéhokoli přepínání (odebral jsem nejen panel jazyků, ale i českou a anglickou klávesnici; nainstaloval jsem svoji jako jedinou a je po ptácích).

Mimochodem – v době DOSu jsem byl zvyklý na to, že je na numerické klávesnici tam, kde je namalovaná tečka, opravdu tečka. Při přechodu na Windows jsem především zpočátku trpěl, úpěl a nadával. V současnosti tam mám už zase tečku; sláva nazdar filetu.

Jaký je váš postoj ke klávesnicím?

Reklama
Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Re: Jaké preferujete klávesnice (rozložení kláves)?

Příspěvekod Rewqa » 07 lis 2008 23:32

Jedu teďka na notebookový klávesnici. Než sem si zvyknul měl sem fakt problémy. Jak řikáš, vadí mi fn vedle ctrl. Na obdelníkovej enter sem si zvyknul rychle, na druhou stranu malej backspace by mě fakt vadil. Máme takový ve škole a to se fakt nedá. Dost mě taky štve absence numerický klávesnice. Psát čísla přes shift+číslo je fakt diskomfort.
K těm multimediálním klavesnícím. Bez speciálních tlačítek nebo klávesovejch zkratek bych nemoh. Nedokážu si představit, že bych hudbu vypínal jinak než kombinací fn+šipka dolu nebo speciální tlačítkem. Taky nesnáším když má někdo nastavený qwerty...sem od počátku zvyklej na qwertz.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 lis 2008 00:01

Rewqa píše:Bez speciálních tlačítek nebo klávesovejch zkratek bych nemoh. Nedokážu si představit, že bych hudbu vypínal jinak než kombinací fn+šipka dolu nebo speciální tlačítkem.
To já hudbu vypínám bez multimed. klávesnice zcela prostě:
1) Ctrl+Alt+A (malík+palec+prostředník) = vyvolání Winampu
2) Alt+F4 = vypnutí Winampu

stejně tak pauza – bod 2 změním na klávesu C.

Aolorn
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Aolorn » 08 lis 2008 00:37

já mám na hudbu
CTRL Shift z -předchozí skladba
CTRL shift x -stop
CTRL shift c -play/pause
CTRL shift v -další skladba
A jsem spokojený.Dřív jsem to měl jenom na ctrl něco, jenomže v jakési hře to bohužel bylo taky použité a po zjištění, že přehazování písničky má za vedlejší efekt přivolání dělostřelecké podpory jsem to radši změnil na složitější variantu :lol:
Jinak klávesnici mám a vždycky jsem měl obyčejnou od geniusus za 150kč a jsem spokojený...Jasně, nemá tlačítka na internet, outlook a přehrávače, není podsvícená, nemá displej na sledování počtu životů, many, názvu písniček( na to mám plugin v mirandě) a bůhvíčeho ještě, ale co víc si přát... nevim, ale já osobně si s tímhle vystačím bohatě... nějaké speciální fičurinky můžou být sice efektní, ale zas až taková nezbytnost to není. Co jsem pracoval na "speciálních" klávesnicích ve škole nebo u spolužáků tak byly na obyčejné věci spíš horší než lepší... Investovat do klávesnice mi přijde zbytečné. Funkce tlačítek navíc se dá simulovat a rozvržení kláves myslím není až tak důležité..záleží na tom jak moc má člověk křivé ruce. To už raděj koupit pořádnou myš než nějakou hyperergonomickou klávesnici z recyklovaného materiálu a s garancí toho, že nebyla testována na zvířatech.
CPU i5-6600k
ASUS Z170 Pro Gaming
GeForce 8800GT 512MB 256bit DDR3
2x 8000MB RAM

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 lis 2008 00:47

Tak tak. Jedinou fičúru, kterou bych u klávesnice opravdu využil, je USB rozbočovač, takže až se tahle odebere do věčných lovišť, pouvažuju o něčem takovém.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 08 lis 2008 01:13

Zvykl jsem si na tuhle, ne že by byla naprosto dokonalá podle mých představ, ale i tak je docela fajn.

Obrázek

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 lis 2008 01:21

X:
Hezká a téměř bezchybná.
Přesto – za půlený levý šift se pro mě na žebříčku použitelnosti řadí k naprosto nepoužitelným.

Proč, properuna, pořád někdo vymýšlí, jak změnit rozložení a tvar kláves?
Vždyť je to némlich to samé, jako přeházet struny u kytary anebo klávesy u klavíru; ikdyž třeba taková lomená oktáva:

ObrázekObrázek

Mirek1
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Mirek1 » 12 lis 2008 15:07

Již dvacet let mám systematicky stejnou klávesnici,nejsem moc staromodní?.. :bottle:
Přílohy
P1010170.JPG

Romaine
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Romaine » 12 lis 2008 16:09

No já taky chci klasické rozložení klávesnice. Malý backspace mi neva, ale půlený shift by mi vadil. No ale hlavně potřebuju aby klávesy byly nízké. na vysokých se píše strašně (mě) a nějaký ty multimediální tlačítka taky používám, ale je jich pár. Hlavně, že je klávesnice malá, nízká a levná (225,-)
Přílohy
26167av.jpg
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!

zao
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod zao » 12 lis 2008 16:25

mám logitech g15 a na jediný co sem si zvakal a to jen chvilu byl malej enter a posunutej esc
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

Starlett
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Starlett » 12 lis 2008 17:32

Já používám obyčejnou, lacinou klávesnici a nemám s ní nejmenší problém.
p2-05471.jpg

Ale zas je fakt, že mě jich pod rukama právě moc neprošlo... :D

Taky chovám značnou nedůvěru (nechci psát přímo odpor) k některým "novinkám" a "vychytávkám" v rozložení.
S půlenými Shifty nebo okousaným Enterem bych se asi jen velmi nerada smiřovala. Za to mi nevadí kratší Backspace.

Na druhou stranu absolutně nesnáším klávesnici, jejíž příklad poslal o pár příspěvků výše Mirek1. Možná, že pokud je na to někdo zvyklý, tak mu to nepřijde. Nicméně já měla už několikrát chuť ji díky tomu "úžasnému" umístění kláves Power | Sleep | Wake omlátit autorovi návrhu o hlavu :x
Is it a bug or a feature?

cranberiss
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod cranberiss » 12 lis 2008 18:54

Já mám tuto:

Obrázek

Naprosto nepoužitelná na hry kvůli těm směrovým šipkám, jsou strašně blízko u sebe a plete se to, ale psaní mi potíže nedělaj, ba naopak, jsem docela i spokojenej, je fakt, že já už moc nehraju, takže si nějak extra nestěžuju, ale jestli bych si kupoval teď klávesnici, tak určitě s menší mezerou těch směrových šipek :)) tahleta klávesnice byla nouzovka a levná :)) navíc je tam pár multimediálních kláves (jen důležitý, přehrávání, hlasitost + office a home), které si můžete sami i nadefinovat, mám zhruba 2,5 roku a žádnej potíž... ale do toho raději nejděte :D

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RGB klávesnice
    od Xox.87 » 07 pro 2024 15:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1965
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2024 14:17
  • tichá klávesnice
    od Johny1988 » 11 čer 2025 22:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2861
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2025 08:55
  • tichá klávesnice
    od salex36980 » 09 črc 2024 17:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1871
    od Zakk Zobrazit poslední příspěvek
    09 črc 2024 19:29
  • Výběr klávesnice
    od HelFix » 03 pro 2024 10:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    2284
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 10:23
  • Start bez klávesnice
    od zik9 » 06 čer 2025 14:12 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1690
    od zik9 Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 12:38

Zpět na “Vše ostatní (hw)”