Závada při bootu

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kenobi.5
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Závada při bootu

Příspěvekod kenobi.5 » 23 led 2009 14:18

Zdravím všechny, mám velice záhadnou závadu. Jedná se o desku SOLTEK SL-75drv2 (je to šrot ale není to moje jinak bych to dávno vyhodil). Instalace WinXP proběhne bez závad, ale při prvním restartu bez CD píše DISK BOOT FAILURE
disk je bez závad (jinde bootuje). Když mu ale dám do mechaniky instalačku XP, tak ji prohledá a už nabootuje OK.
Jakmile ji však vyndám - DISK BOOT FAILURE. V biosu vypadá vše normálně a nastavení jsem zkoušel i DEFAULT
a nic. Tak nevím - nikdy před tím jsem to neviděl. Myslím ale na vadu v biosu ale upgrade jsem nikde nenašel.
Nevíte někdo co s tím..........předem dík.

Reklama
zao
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Re: Závada

Příspěvekod zao » 23 led 2009 14:21

máš ten ten disk ze kterýho bootuje os nastavenej jako primary a popřípadě je nastaven master pokud je ide??
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Závada při bootu

Příspěvekod Pic » 23 led 2009 16:50

Je správně nastaven jumpery na Master a na konci datového kabelu (80žil)? V Biosu je nastaven First Boot tento disk? Případně zkus datový kabel vyměnit. Je v Biosu disk vidět?
Pokud jsi na disk instaloval systém na jiném PC, tak to zpravidla Windows nerozdejchá.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

kenobi.5
nováček
Stav:

Příspěvekod kenobi.5 » 24 led 2009 13:29

Pic píše:Je správně nastaven jumpery na Master a na konci datového kabelu (80žil)? V Biosu je nastaven First Boot tento disk? Případně zkus datový kabel vyměnit. Je v Biosu disk vidět?
Pokud jsi na disk instaloval systém na jiném PC, tak to zpravidla Windows nerozdejchá.

Ano disk je správně nasvičovaný a z manuálu jsem se nic nedověděl. V biosu se hlásí normálně a v jiným PC
butuje bez problémů - myslím že diskem to nebude- nechápu to. Nerozumím tomu proč nabootuje ok, když mu dám
instalačku, přitom je nastavený v bootmenu jako first-první, a až jako druhá je CD romka.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 led 2009 13:56

Systém jsi instaloval na disk na tom PC, kde se nyní nerozběhne, nebo na jiném PC.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 24 led 2009 13:58

CD-ROM musí být nastaven jako první (pokud nemáš Floppy), jako další HDD. Jinak se ti OS nenainstaluje.

kenobi.5
nováček
Stav:

Příspěvekod kenobi.5 » 25 led 2009 13:39

zao píše:máš ten ten disk ze kterýho bootuje os nastavenej jako primary a popřípadě je nastaven master pokud je ide??

Ano vše je správně. Základní kroky zvládám (svičování - master, slave - nastavení biosu - IDE prim,sec atd...)
nic z toho to není. Možná by pomohl upgrade biosu, ale nemohu ho nikde nalést...... :huh:
připomínám že deska je SOLTEK SL-75DRV2

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 25 led 2009 13:51

kenobi.5 píše: Nerozumím tomu proč nabootuje ok, když mu dám
instalačku, přitom je nastavený v bootmenu jako first-první, a až jako druhá je CD romka.

Píšeš, že máš vše správně a tady to je obráceně.

kenobi.5
nováček
Stav:

Příspěvekod kenobi.5 » 25 led 2009 17:37

Radix píše:
kenobi.5 píše: Nerozumím tomu proč nabootuje ok, když mu dám

Píšeš, že máš vše správně a tady to je obráceně.

Myslím že to není obráceně - instalace je už hiotová a vše proběhlo ok, ale to už jsem psal na začátku.-

kenobi.5
nováček
Stav:

Příspěvekod kenobi.5 » 25 led 2009 17:40

Pic píše:Systém jsi instaloval na disk na tom PC, kde se nyní nerozběhne, nebo na jiném PC.

Na stejném--...... :-(

kenobi.5
nováček
Stav:

Příspěvekod kenobi.5 » 25 led 2009 17:43

zao píše:máš ten ten disk ze kterýho bootuje os nastavenej jako primary a popřípadě je nastaven master pokud je ide??

Ano vše je správně. Základní kroky zvládám (svičování - master, slave - nastavení biosu - IDE prim,sec atd...)
nic z toho to není. Možná by pomohl upgrade biosu, ale nemohu ho nikde nalést...... :huh:
připomínám že deska je SOLTEK SL-75DRV2

Jo_Do
nováček
Stav:

Příspěvekod Jo_Do » 25 led 2009 18:08

Nabootuj z instalačního CD a zmáčkni R - zapneš konzoli pro zotavení, kam vlož příkaz CHKDSK - zkontroluje ti disk. Pak bych zkusil pro jistotu ještě FIXBOOT a FIXMBR.
Pokud máš pocit, že je to opravdu BIOSem, zkus v něm nastavit "fail-safe settings", ale vypne ti některá integrovaná zařízení, jako třeba USB, tak si je pak zase zapni.
--------------------
Mimochodem, tyhle levné desky s VIA čipsetem jsou vždycky velký problém, málokomu fungují jak mají.
Celou sobotu jsem instaloval systém na starou desku QDI s VIA čipsetem a byl to těžký porod.

Zpět na “Problémy s hardwarem”