tabulka MFT Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

flashparkprd
Pohlaví: Nespecifikováno

tabulka MFT

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 19:02

Ahoj,
Dnes jsem dělal defragmentaci disku a po dokončení jsem se všimnul, že je ve zprávě: využítí tabulky MFT 99 %. To mi zarazilo tak jsem se šel podívat na jiné PC a tam bylo využití MFT jen 29 %. Je vše v pořádku? A co to vlastně ta tabulka MFT je?????
Dodám informace:
HDD: 450 GB
PC pracuje jako server, takže tam deně projde velké množství dat.
Záloha: cca 2x deně.

Reklama
guest

Re: tabulka MFT

Příspěvekod guest » 17 úno 2009 19:10

Stačí jen malinko hledat - MFT

flashparkprd

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 19:12

Dobře teď už vím co je to MFT ale proč mám tak vysoké využití??

guest

Příspěvekod guest » 17 úno 2009 19:26

Však odpověď je hned v prvním příspěvku od El Diabla.
Zkusím odpověď trochu zjednodušit a snad mne nikdo neukamenuje. Tato tabulka má v systému podobnou funkci jako obsah v knize. Čím tlustší kniha s větším počtem kapitol, tím obsáhlejší obsah aby se kapitoly daly dohledat. Čím více souborů případně informací o nich na disku, tím větší obsah (tabulka). El Diablo to tam popisuje velmi podrobně.

flashparkprd

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 19:54

Dobře, dobře. Ale mě trápí že je využití 99 % ! Může se třeba stát že tabulka MFT nebude stačit ? Protože 99 % je skoro maximum. Možná by bylo vhodné tabulku zvětšit aby se její využití snížilo ??
Protože v knize když se obsah nevejde na jednu stránku tak může být klidně na dvě na tři :D
Naposledy upravil(a) flashparkprd dne 17 úno 2009 20:05, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 17 úno 2009 20:04

MFT lze také defragmentovat, případně vymezit větší prostor pro MFT. Více ZDE.

flashparkprd

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 20:13

Dobře . Díky už tomu rozumím. :oops:
A ještě mám menší nejastnost: Když v kořenovém adresáři disku označím veškeré soubory a složky (i skryté a systémové) a dám vlastnosti Velikost je 250, 26 GB a když dám na diskové jednotce vlastnosti je využitý prostor asi 252, 98 GB. Ale Jakto že je vtom rozdíl? co je za využitý prostor těch 2,7 GB ???

guest

Příspěvekod guest » 17 úno 2009 20:18

Nejsem si jistý proč tam jsou ty rozdíly, mám je také. Počkáme na někoho moudřejšího.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Myloš » 17 úno 2009 21:14

Velikost × velikost na disku
  • Sektory disku (FAT/FAT32/NTFS) jsou organizovány do clusterů.
  • Jeden cluster obsahuje několik sektorů (podle velikosti typu diskové oblasti).
  • U NTFS to u současných disků bývají zpravidla 4kB.
  • V jednom clusteru se mohou nacházet data pouze z jednoho souboru, i když není celý cluster obsazený; je-li to maličký soubor, třeba 50 bajtů, stejně obsadí (zablokuje) celý cluster. Je-li soubor velký dejmetomu 1025 kB (mega + 1 kilo), pak zabere 257 clusterů (256×4=1024, zbylý kilobajt pak opět zabere celý 4kB cluster). Oproti tomu 1025 jednobajtových souborů by na disku zabralo 1025 clusterů (tedy 4100 kB, neboli 4 mega a nějakou drobnou); to je 4× víc.
(de)fragmentace MFT
  • Jestliže MFT zaplní prostor, který je pro ni rezervovaný, bude pokračovat na jiném místě – klasická ukázka fragmentace.
  • Microsoft nezná jiný způsob odstranění fragmentace MFT, než formát (viz výše zmíněný příspěvek – tam se také lze dočíst, jak pro MFT rezervovat víc místa).
  • Naštěstí existuje nejen Microsoft. Defragmentaci MFT (bez ztráty dat) umí například Paragon Partition Manager. Nevím, umí-li to trial, na stranu druhou osm stovek není zas tak nepřekonatelná investice. Nadto mám pocit, že dodnes tu a tam vychází v Chipu nějaká postarší verze zadarmo – já tu svoji zadarmo registroval zhruba před rokem.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

flashparkprd

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 21:20

Tak to jo! Ale i když byl disk přeformátovaný (byl úplně prázdný ) byla velikost jednotky asi 50 MB. A to tam nic nebylo !! To by tam měli být ty 4 kb né? :?

guest

Příspěvekod guest » 17 úno 2009 21:30

Myslíš spíš 4GB do oněch 12-i % ? Netrap se tím, taky nesmíš všemu co ty Wokna píšou věřit.

BTW, abych nemusel citovat, tak tu vystřihnu něco málo z toho co výše uvádí El Diablo,
........pokud MFT funguje, pak netřeba se o ni starat, ......... nehas co tě nepálí.
Snad jsem to moc nevytrhl z kontextu. :smile:
Naposledy upravil(a) guest dne 17 úno 2009 21:35, celkem upraveno 1 x.

flashparkprd

Re: tabulka MFT  Vyřešeno

Příspěvekod flashparkprd » 17 úno 2009 21:34

:smile: Tak jo něco jsem se dozvěděl a dávám jako vyřešené :smile:

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”