Smazání disku C se systémem kvůli přeinstalaci Win XP Vyřešeno
Smazání disku C se systémem kvůli přeinstalaci Win XP
Při přeinstalaci Win XP prof. mi nebyla nabídnuta možnost zformátování disku C se systémem, ale došlo pouze k vymazání složky Windows a vytvoření nové z instalačního CD. Prosím o radu, jakým způsobem mohu vymazat neboli zformátovat tento disk a potom na něj nainstalovat nový systém (zkoušel jsem to přes správce disků, ale tam mi to nešlo). A bude vůbec možné zapnout počítač s vymazaným systémem, abych mohl nainstalovat nový?
Re: Smazání disku C se systémem kvůli přeinstalaci Win XP
Běžící OS sám sebe nikdy nesmaže.
Při instalaci z CD/DVD vyber oddíl, kam chceš instalovat, a tento zformátuj. Ta volba tam je, jen se lépe dívat. Jinak je možno k odstranění oddílu použít live distribuci linuxu, případně specializovaný software, např. Paragon partition manager, Acronis disk director suite atd.
Při instalaci z CD/DVD vyber oddíl, kam chceš instalovat, a tento zformátuj. Ta volba tam je, jen se lépe dívat. Jinak je možno k odstranění oddílu použít live distribuci linuxu, případně specializovaný software, např. Paragon partition manager, Acronis disk director suite atd.
Bohužel mi to tuto volbu opravdu nenabídne. Zkoušel jsem to nainstalovat na druhý disk kde není systém a tam mi to nabídlo možnost zformátovat oddíl kam to chci nainstalovat. Ale ve chvíli, kdy jsem to chtěl nainstalovat na disk se systémem, tak mi to prostě nenabídne. Nevím, jestli to třeba nemůže být tím, že jsem instalační CD upravoval v N-lite. Ale jen jsem do něj integroval SP3 a některé bezpečnostní záplaty.
// Při odpovídání na bezprostředně předcházející příspěvek nepoužívej citaci (viz pravidla – 2§G).
// Bohatě stačí uvést jméno toho, na koho reaguješ (a tady nebylo potřeba ani to). Citaci jsem ti smazal, příště na to mysli.
// Myloš
// Při odpovídání na bezprostředně předcházející příspěvek nepoužívej citaci (viz pravidla – 2§G).
// Bohatě stačí uvést jméno toho, na koho reaguješ (a tady nebylo potřeba ani to). Citaci jsem ti smazal, příště na to mysli.
// Myloš
A jak jsi to instaloval – z běžících Windows, anebo jsi po spuštění počítače vložil CD do mechaniky a z tohoto CD nabootoval?
Protože v druhém, případě se mi nikdy nestalo, že by mi XP nenabídly formát.
Teď si přesně nevybavuji, jak to tam je, ale zvolils novou instalaci, nebo opravu?
Protože v druhém, případě se mi nikdy nestalo, že by mi XP nenabídly formát.
Teď si přesně nevybavuji, jak to tam je, ale zvolils novou instalaci, nebo opravu?
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Nejdřív jsem spustil počítač, pak sem vložil instalační CD a vybral možnost instalace. Pak jsem dal novou instalaci, ne opravu.
Naposledy upravil(a) Myloš dne 26 dub 2009 13:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Smazaná citace
Důvod: Smazaná citace
aha, sorry za tu citaci, teď jsem si to přečetl...
// Tak jsi ji mohl smazat – od toho je u příspěvku tlačítko UPRAVIT.
// Myloš
// Tak jsi ji mohl smazat – od toho je u příspěvku tlačítko UPRAVIT.
// Myloš
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Druhý postup (a lepší) je instalace po nabootování z CD. Tzn. nech CD s WIN v mechanice, restartuj PC, v BIOSu nastav jako první boot zařízení mechaniku CD. Po uložení změn BIOS a ukončení, by měl PC jako první kouknout na mechaniku a z CD nabídnout možnost instalace WIN. Potom postupuj podle nabízených kroků a dostaneš se k možnosti odstranit oddíl C a znova jej vytvořit. Potom na něj zvolíš instalaci systému.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Aha, odstranit oddíl C mi to nabízí, akorát sem se toho bál, protože jsem nevěděl, co se pak stane. Jestli to třeba uplně nespadne. Takže můžu v klidu odstranit oddíl C a pak ho znovu vytvořit, i když tím vlastně vymažu stávající systém?
Re: Smazání disku C se systémem kvůli přeinstalaci Win XP Vyřešeno
Přesně tak – data z diskové oblasti můžeš zlikvidovat následujícími způsoby:
Ztráta dat se projeví jen na této oblasti.
- vymazat – to můžeš z jdoucího systému; ten systém ovšem nesmí používat data, která mažeš.
- oblast naformátovat – buď z jdoucího systému (viz předchozí bod), nebo z instalačného média.
- oblast odstranit a znovu vytvořit protože nově vytvořená oblast nebude naformátovaná, bude ji nutné naformátovat, aby ji bylo možno použít. Opět viz předchozí bod.
Ztráta dat se projeví jen na této oblasti.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2752
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
28 kvě 2025 18:09
-
-
Žádám o uzavření účtu a smazání příspěvků
od Uziv00 » 16 črc 2024 09:30 » v PC-HELP - připomínky k fóru - 1
- 4294
-
od Ltb
16 črc 2024 10:10
-
-
- 3
- 1929
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3138
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3120
-
od sabrik