procon: Ano, na jednu stranu děláme, že brečíme, ale na tu druhou je nám to vcelku jedno, když si to můžeme obstarat i jinak. A myslím, že můžu říct, že i bez jakéhokoliv rizika, narozdíl od krádeže fyzické - se kterou je to dost často spojováno. Avšak důvod k pláči tu přeci jen je, hodně lidí by si třeba jednou za čas chtělo koupit hudební nosič svého oblíbeného autora, ale udělá to? Ne. Proč? Protože, když uvidí cenu, řekne si, že to vlastně ani tolik nepotřebuje, a že raději ušetří. Chápu, že autor by měl dostat za své dílo zaplaceno, to bezesporu, ale proč mám platit i vydřiduchům říkajícím si OSA a dalším? A proč je cena postavená tak vysoko? Že cenu si určujeme my? No, jak se to veme, na jednu stranu ano, ale na tu druhou - vememe spotřebitele po celém světě jako jednu velkou skupinu bez rozdílů, a teď mi prosím vysvětlete rozdíly v cenách u nás a např. ve státech či u našich milovaných německých sousedů..
Další věc, kolik je ta hranice, kdy si to běžný uživatel raději koupí než stáhne? Těžko říct, jelikož warez a jeho celková dostupnost způsobuje chamtivost. To, že lidi stahují i věci, které by si v životě nekoupili, a které vlastně ani nepotřebují. Řekněme takové hudební CD, které si člověk poslechne max. jednu a pak ho buď smaže nebo uloží někam na HDD, kde ho už nikdy hledat nebude. Je to různé a člověk od člověka má jinou hranici, kdy by originálu dal přednost. Podívejme se např. na dnešní hry, dle mě bych si měl mít možnost si aplikaci nejdříve vyzkoušet a až poté si ji popř. pořídit, jako hezký případ bych uvedl hru Burnout Paradise. Dnešní dema stojí za starou belu a člověk si o hře neudělá ani pořádně obrázek a nebo, demo ani nevyjde. Další hezký případ je hra FlatOut a její cena při uvedení, tuším že to bylo cca. 300Kč. To je dle mého velice dobrý přístup, ptž řada lidí je právě kvůli tomuto podpoří. Ale na druhou stranu, vyplácnout 1500,- za hru, která mi vydrží max. 10 hodin hraní s tím, že znovuhratelnost je nulová, mi přijde jako naprostá hloupost. Stejně tak ochrana StarForce apod., to je snad ještě více postavené na hlavu než ty ceny. Nahrát platícímu člověku malware do Pc a ještě mu zabránit udělat si kopii pro vlastní potřebu + spousta dalších problémů a komplikací, které instalace tohoto bordelu sebou nese, to je trochu přehnané. A taky jeden z důvodů, proč si tuto hru nekoupit..
Jako cestu bych viděl buď rapidní snížení cen a nebo, což je uskutečnitelnější, nabízet k originálům věci, které takový pirát se stáhnutou kopií nedostane. U her by se dalo mluvit o MP a např. o možnosti stáhnutí si pomocí internetu další přídavný obsah. U hudebních nosičů zase není vůbec špatný nápad nabízet třeba následnou slevu na živý koncert. Nápadů by bylo hodně, ale to by se nejdřív muselo chtít něco změnit.
Jinak tyhle pokuty, ať už RS nebo té ženě, o které se tu nedávno psalo, jsou jenom směšné a ukazají, že lidi, co je udělují, jsou ******.
Snad je alespoň trochu jasné, co sem tímto chtěl říct..