Za jak dlouho rozlousknete tento hlavolam?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

marcoman
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Za jak dlouho rozlousknete tento hlavolam?

Příspěvekod marcoman » 28 čer 2009 12:00

X píše:Tak složením Rubikovy kostky to nekončí, naopak teprve začíná ... skládání vzorů (Plummerovy kříže, Christmanovy šachovnice, písmena, čísla, minikostky, třešně, tečky, spirály, ...), vymýšlení a pilování algoritmů, konjugace, transformace, ...

Ty jo, vůbec netuším, o čem to mluvíš. Ani google mi moc nepomohl.
Z velkých problémů udělej malé, z malých pak žádné.

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 28 čer 2009 12:32

Tak to možná otevřu nové vlákno vyšší dívčí Rubikovy kostky, kde bych mohl naskenovat pro začátek článečky co vycházeli o Rubikově kostce od Miroslava Goljana v Mladém světě (mám skoro všechny), v té době studenta pražské vysoké školy považovaného za největšího teoretika Rubikovy kostky v ČR (já se skromně považuji za 2. největšího :D v té době mi bylo asi 15 let a korespondenčně jsme spolu diskutovali o Rubikově kostce :lol: ), pořádal se svými příznivci i 1. mistrovství v rychlostním skládání Rubikovy kostky v ČSSR, později i další. Neoficiálně mu byl přiřknut titul RcDr, doktor Rubikovy kostky (Rubik´s Cube). Možná bych mohl oskenovat i speciální magazín MF: Logika v kostce. Je tam vše o kostce a zbytek o počítačích.

Algoritmy jsou postupy tahů, konjugace je postup, kde se vloží 1 až x tahů před algoritmus a nakonec se invertuje (například z tahu horní vrstvou po směru ručiček se udělá tah horní vrstvou proti směru ručiček) a obrátí postup před algoritmem. Konjugace slouží k úpravě algoritmů, aby pohnuly jinými kostkami než provádí algoritmus. Transformace slouží k přeměně algoritmů, aby pohyb kostkami vykonali na jiných stranách kostky. Vzory jsou obrazce na kostce, podle prohozených kostek mezi různými stěnami se pak i pojmenovávají. Například prohození mezi stěnami z P do H, z H do R, z R do P (kolem rohu PHR) a totéž kolem rohu DZL jsou Plummerovy obrazce, vzory. Christmanovy jsou takto: Z H do D a naopak, z P do R a naopak, ze Z do L a naopak.

Stěny, vrstvy, tahy:

P = Přední
Z = Zadní
H = Horní
D = Dolní
L = Levá
R = pRavá

S = střední vrstva mezi L a R
M = střední vrstva mezi H a D
T = střední vrstva mezi P a Z
Naposledy upravil(a) X dne 28 čer 2009 12:41, celkem upraveno 1 x.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 28 čer 2009 12:37

Tak nevím jestli se sejdeme, ale 1.mistrovství ve skládání pamatuji a tuším že to mělo něco společného i s Mladým světem a bylo to možná v roce 1983. Tenkrát byl rekord nějak málo pod minutu. Já v té době marodil a tak jsem v posteli trénoval abych ten rekord překonal ale nepovedlo, byl jsem něco málo nad minuou. :evil:
P.S. /Možná že jsem o tom v Mladém světu pouze četl?/ :lol:

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 28 čer 2009 12:48

Blue Spirit píše:Rubikova kostka byla moje oblíbená a po nějaké době jsem ji skládal skoro poslepu

Zautomatizování, to znám, protože jsme "poslepu" znali/známe algoritmus na určité operace. Ale najdou se na světě lidé, co skládají Rubikovu kostku opravdu celou poslepu! :D

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rubikova_kostka

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 28 čer 2009 12:53

Borci. No já na to měl jednoduchej algoritmus a ani nevím jestli jsem na něj přišel, anebo někde vyčetl. V podstatě spočíval v tom, že jsm se odpíchl od nějaké barvy a pak už to bylo jednoduché přehazování.
Např. LD - levá strana dolů
SL - spodní doleva atp. Přehodit protilehlé rohove kostky byla otázka asi 4 rychlých "tahů".

V podstatě stejný jako na to videu akorát bez pásky, on má fenomenální paměť jako šachista co hraje poslepu. Anebo to má jen pracně natrénovaný.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 29 čer 2009 11:20

5. (2009.06.29 - pondělí)
Obrázek

marcoman
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod marcoman » 29 čer 2009 13:50

V podstatě stejný jako na tom videu akorát bez pásky, on má fenomenální paměť jako šachista co hraje poslepu. Anebo to má jen pracně natrénovaný.[/quote]

Ke hraní poslepu žádnou fenomenální paměť nepotřebuješ. Když jsem hrával závodně, dělali jsme to běžně. A nejen to: vybavovaly se mi partie, který jsem s někým hrál třeba čtvrt roku předtím, když jsem si přečetl zápis partie, dovedl jsem si ji představit. Dokonce jsem párkrát ve snu zjistil, kde jsem udělal chybu v partii, kterou jsem hrál den předtím. A to jsem byl jen nějaká ublbená třetí výkonnostní třída.
Asi jde jen o to, abys za těma sekvencema tahů začal něco vidět, takže už to pro tebe nejsou jednotlivý tahy, ale spíš jasný postupy, kterýma chceš dosáhnout nějakýho výsledku. Najednou zjistíš, že nevolíš já nevím z kolika možnejch tahů, ale třeba jen ze dvou dobrejch.

A podobně si nejspíš přepneš palici na řešení kostky, když tomu začneš rozumět. Což není můj případ - už jsem se přiznal, že mě to někdo naučil skládat jako robůtka.

marcoman
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod marcoman » 29 čer 2009 13:52

Nevím, co jsem tam vyváděl, ale měla to bejt citace mého oblíbeného Blue Spirita, alias Ducháčka. Snad jste to vyluštili. :lol:

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 29 čer 2009 14:11

marcoman: Smázl sis na začátku toto:

[quote="Blue Spirit"]

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 29 čer 2009 14:25

Před odesláním příspěvku zvol Náhled a tam se to vyjeví v pravé podobě.

marcoman
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod marcoman » 29 čer 2009 15:33

Díky, příště už budu chytřejší - snad.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 29 čer 2009 15:36

Chtěli byste tu na fóru vlákno, kde bychom se zabývali stěnovými hlavolamy, především Rubikovou kostkou? Kde bychom jí rozpitvali, vysvětlili si kde co kolem ní, naskenoval bych staré články a postupy, psali bychom si algoritmy, naučili se co je konjugace, transformace, inverze, zrcadlení algoritmů. Dali odkazy na software simulace Rubikovy kostky (a nejen jí) na PC. Naházeli bychom si tam obrazce/vzory kostky:

Dipozitní kříže (P<>Z, R<>L):
Obrázek

Plummerovy kříže (P>H>R>P, Z>Ł>D>Z):
Obrázek

Dipozitní Z:
Obrázek

Dipozitní Z:
Obrázek

Dipozitní C:
Obrázek

Dipozitní T:
Obrázek

Dipozitní T:
Obrázek
Naposledy upravil(a) X dne 29 čer 2009 16:30, celkem upraveno 4 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”