Prosím o pomoc při zprovoznění disku WD1000BB-00CAA0 (PATA 100GB).
Disk mi byl darován s tím, že je nefunkční. Připojil jsem jej jako druhý disk k PC, BIOS jej detekoval a i ve správci zařízení byl vidět. Ve složce "tento počítač" nebyl.
Pustil jsem "správu disků", kde se zobrazil jako disk bez oddílu o velikosti pouze cca 79GB !?! a spustil se průvodce inicializací disku. Ta se ani na několikerý pokus nedokončila. Vytvořit nový oddíl se mi nepodařilo ani s programy Partition Magic nebo Partition Table Doctor.
Pokusil jsem se disk otestovat povrch disku pomocí HD Tune, sice viděl také jen 79GB, ale test disku normálně proběhnul a povrch disku - bez vadných sektorů !?! Zapojil jsem ho jako Primary Master a zkoušel na něj nainstalovat WinXP s tím, že se mi třeba podaří vytvořit oddíl a naformátovat z instalačního CD. Podařilo se pouze do 4% plné formátování a ... modrá obrazovka.
Z instalačního CD Win98 se přes FDISK podařilo vytvořit partition 9GB a i naformátovat, ale po restartu se opět partition podivně ztratí.
HDD Regenerátor disk nevidí a Norton Disk Doctor testuje strukturu disku, potom chce zrestartovat a znovu se to opakuje. Povrch disku bude zřejmě v pořádku, spíše bude něco s tabulkou FAT nebo MBR (že chybně detekuje velikost disku) - zase takový odborník nejsem.
Předem díky za každou seriozní pomoc. Rady typu "vyhodit" bych si opravdu nechal až jako poslední možnost.
Vytvoření oddílu na disku
Vytvoření oddílu na disku
Naposledy upravil(a) Myloš dne 01 zář 2009 19:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Nepřehledný monolit jsem rozdělil do odstavců. Příště prosím sám.
Důvod: Nepřehledný monolit jsem rozdělil do odstavců. Příště prosím sám.
Re: Vytvoření oddílu na disku
Zkus nějaký low level formatter:
http://www.google.com/search?q=low+level+format+tool
pokud nepomůže ani to, tak se už odebral do křemíkového nebe ...
http://www.google.com/search?q=low+level+format+tool
pokud nepomůže ani to, tak se už odebral do křemíkového nebe ...
Kdo umí, ten umí. A kdo neumí, ten tlačí kočárek :)
http://www.vypocetni.technika.cz
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkontroluj ho utilitou od výrobce (Data Lifeguard Tools 11.2) a budeš na 100% vědět zda je na vyhození.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
timurek:
LLF bych nedoporučoval – pokud člověk přesně neví, co dělá, může si odkouřit i úplně zdravý disk.
LLF bych nedoporučoval – pokud člověk přesně neví, co dělá, může si odkouřit i úplně zdravý disk.
http://tereza.fjfi.cvut.cz/pipermail/fanda/2001-February/004462.html píše:U historickych disku (10, 20, maximalne 40 mega) to mozna kdysi platilo a dalo se nejak -- i laicky provest -- ale u novejsi disku je to podle mne ta nejlepsi cesta, jak ho definitivne poslat do vecnych lovist. Low-level format vytvari fyzickou strukturu disku (pocet sektoru na stope, pocet stop na plotne, prolozeni, posun apod.) tak jako to klasicky format dela u diskety. Jenze format diskety je jasny a pevne dany, kdezto u disku zavisi na konkretnim modelu a u dnesnich disku ji podle mne nezna nikdo jiny nez vyrobce.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pokud použiješ utilitu od výrobce, pak to není problém.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Myloš píše:timurek:
Možný to je, ale já jsem tímhle způsobem dva disky zachránil - nešly formátovat, chybovaly MBR, disky si nepamatovaly partice, ale po LLF začaly fungovat. Ale to už je tak 3 roky zpět, jeden byl 40GB (ne MB) a jeden tuším 2,5" 20GB, samozřejmě ATA. A ta 40ka běhá dodnes ... možná jsem měl štěstí, anebo tak LLF utilita nebyla tak "hloupá" :)
Kdo umí, ten umí. A kdo neumí, ten tlačí kočárek :)
fafejt: I kdyby se ti to povedlo, opravdu máš tak bezcenná data, že je svěříš takovému harddisku? 

Díky za rady. Mohl jsem disk vyhodil, ale řekl jsem si NE !!!
Svá data tomuto disku určitě nesvěřím. Chtěl jsem ho použít na pokusy do šuplíku - nainstalovat na něj WinXP a zkoušet na něm nové neznámé programy abych si nezaneřádil origoš OS. Potom disk v šuplíku vypnu a restaruju PC s čistými WinXP. Používán pro tento účel starý a pomalý 3,2GB disk a není to nic moc. Napadla mě ještě jedna možnost. V BIOSu vypnout autodetekci disku a ručně zadat počet sektorů a další údaje z etikety disku - uvidíme zítra, jestli se to povede. Určitě ale vyzkouším tu utilitu od výrobce.
Svá data tomuto disku určitě nesvěřím. Chtěl jsem ho použít na pokusy do šuplíku - nainstalovat na něj WinXP a zkoušet na něm nové neznámé programy abych si nezaneřádil origoš OS. Potom disk v šuplíku vypnu a restaruju PC s čistými WinXP. Používán pro tento účel starý a pomalý 3,2GB disk a není to nic moc. Napadla mě ještě jedna možnost. V BIOSu vypnout autodetekci disku a ručně zadat počet sektorů a další údaje z etikety disku - uvidíme zítra, jestli se to povede. Určitě ale vyzkouším tu utilitu od výrobce.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 3696
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek
23 pro 2024 17:26
-
- 3
- 5087
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-
-
Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem - 3
- 3747
-
od L.L
19 srp 2024 14:39
-
-
- 8
- 3259
-
od sabrik
06 pro 2024 15:35
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3192
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”