Pc problém samovolné restartování

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Pc problém samovolné restartování

Příspěvekod Overlord » 06 zář 2009 01:04

Čaute lidi.
Nevím kam bych to měl zařadit, ale mám podezření, že restartování je důsledkem mé grafické karty.
Mám nejnovější ovladače na kartu 7900gto (dělalo to i na ovladačích starších 2-3 verze zpětú
Problém: AŤ už dělám cokoliv, většinou při hraní her, někdy se to resetne jek tak u filmu nebo odejdu od pc a koukám, že byl restart.
Po resetu a přihlášení do Windows (xp pro 32bit) mi naběhne hláška, že Microsoft windows provedl neplatnou aplikaci a bude ukončen..
a při rozkliknutí "označení chyby" tu mám tohle:
http://s1.imgupload.cz/img/32686/GBjWQ/chyba2.JPG
Každej den to udělá jen 1x po zobrazení té chyby ohledně MS Windows se to neresetne do dalšího vypnutí a zapnutí pc.
Ptal jsem se kamarádů co pc rozumí, oba dva si myslí, že by to mohlo být grafikou, ale neví jak to spravit.

Prosím pomozte mi
Děkuji.

Reklama
peacoq
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pc problém samovolné restartování

Příspěvekod peacoq » 06 zář 2009 01:38

(Se zpetne divam, ze jsi na forum zasel na kus reci poprve, ..no, tak jakoze 'ahoj', ..snad ti forum bude ku-pomoci (ja ani tak ne, ja toho moc nevim)):

Uvedena chyba se na anglickych forech vyskytuje celkem hodne, s temito poznatky:
1. pri hrani zpusobeno prisl rychlym klikani misi (specificka mys a specificky ovladac)
2. nekompaktibilita video-karty
3. ovladace graf.karty

- doporusene reseni:
1. konntrola RAM
2. ovladace
3. zmena prehravace (nekdo uvadem, ze zmenil prehravac i kodek)

...ty uvadis, ze se to deje pri hrani i pri prehravani videa, coz by odpovidalo one karte, a soucasne se nabizi i prehrivani, prave z duvodu komplikacu u hra/video. Nicmene nejcesteji se zminuje konflikt mezi OS a ovladaci. Z duvodu problemu s prehravanim videa bych zkusil zmenit prehravac, coz muze byt castu problem pri instalaci nejnovejsich ovladacu, ktere si potom nerozumi, ale je zde i problem, ze se to deje pri hrani her,..

Obecne jsem videl, ze se toho nekdo zbavil Obnovou systemu/Restore, ..coz ale neresi to, protoze pak musis nainstalovat zase aktualni ovladace, a problem by se asi opakoval, tak bych postupoval : ..kontrola RAM / teplot / a i kdyz to resi prevazne jen video, zkusil bych jiny prehravac, aby se ta chyba dala vice specifikovat (kdyz nyni souvisi jak s hranim, tak i s prehravanim videa):

1. kontrola RAM (MemTest)
2. zkontroluj teploty, zda se PC neprehriva a tedy proto se vypina (coz nejcasteji zpusobuje prave prehravani a nebo hranni / a u hranni bych zkusil i nizsi rozliseni, zda to neni prave konflikt mezi nejnovejsimi ovladaci a nastavenim hratelnnosti)
3. zmen prehravac a uvidis zda spadne film i presto

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Overlord » 06 zář 2009 03:11

Díky moc za tvé rady.
Ale moc tomu nerozumím mohl bys mi popsat jak udělám memory test? Popř nějaký software na to měření teplot mám speedfan, ale já tomu nevěřím ta teplota je skoro furt stejná, když třeba zapnu pc tak tam je 50+ °C což je hloupost v pokoji mám max 25 :)
A dělá to při jakékoliv činnosti (hraní her, sledování filmu ať už v showtime, bsplayer, kmp, wmp) tak aji jenom u ventrila popř. čistě na ploše práce se soubory atd.
Ta myšlenka ohledně přehřívání by nemusela být daleko od pravdy, ale jak říkám ten speedfan má divný hodnoty.
Momentální teploty nforc 57°C GPU 1 65°C (a to nic nedělám).
Pokud bys mi mohl teda napsat návod na ten memorytest popř jestli mám zkusit upravit něco ohledně grafické karty budu jedině rád.
Díky

guest

Příspěvekod guest » 06 zář 2009 07:01

Vítám Tě na PC-Help.

Kontrolu teplot můžeš provést HW-Monitorem, mám ho v podpisu.
Na kontrolu RAM je dobrý Memtest, lze stáhnout i ZDE.

Ale když už budeš u toho testování pak bych spíš doporučil Ultimate Boot CD, které mimo Memtestu obsahuje mnoho dalších diagnostických nástrojů.

peacoq

Příspěvekod peacoq » 06 zář 2009 13:54

Ok.

Odkaz na Mem Test jsi dostal od BS, je to prave na tstovani RAM pameti, tj. mozek komplu ...nicmene je to zde: http://www.hcidesign.com/memtest/
Postup testovani ne velice jednoduchy:
- Ukoncim veskerou cinnost na PC, Internet, ICQ, psaci program, atd., proste ukoncim vse co jsem si na PC sam zapnul, zavru obrazek, ulozim si text, a na PC pojede jen test.
Nebude se nic nastavovat ani vepisovat a necha se All unused RAM. Delka testu je zavisla na dukladnosti:
test se necha dojit na 100%
testovat 1 hodinu
testovat na 1000% ...tento pojem je pouze obecny ve smyslu, ''cim dele, tim lepe''.
Minimalni testovaci doba k naplneni 100% je cca. 20-30 minut. Doporucuji hodinu a za tu doby byste meli dosahnout naplneni cca. 3.000% Coverage, tj. skoro jistoty, ze pamet je v poradku. Jedinym prijatelnym vysledkem je 0 [nula] Errors.
- Jestlize test najde chybu, zastavi se a chybu oznami, zada se automaticka oprava, ktera se realizuje RESTARTEM. V tom pripade je jiste, ze kompl ma zavaznou chybu a behem prace na takovemto PC muzete ocekavat velke problemy, stejne tak nezavinene ztraty/smazani dat bez vaseho vedomi. Takovy pocitac nekoupim nebo okamzite reklamuji,...a nebo zachranuji.
V horsim pripade musim premyslet o reseni: proscanovat znova cely disk, a hledat moznosti, jak pamet opravit. Tech reseni moc neni a tak je to proste moooc spatne :-(
Test zahajim Start Testing a kdykoliv ukoncim StopTesting. (ale nachas ho dojet aspon na 1.000 procent)
.

Speed Fan je pro zakladni orientacni mereni teploty dostatecny, a reglace teplot/rychlost nastaveni vetraku je potom zavisla na to, zda mas tzv tri-kabelove vetracky (myslim, ze se jim tak rika) a kdyz ne, tak nemas poznost zvetsivat/snizovat otacky vtracku.
Poznamka o teplte je potom tristne, no dejme tomu, ze reknu spatna (ale hodilo by se hloupa):
- uvadis, ze teplota je cca 50 C (coz je mimochodem dobra teplota) s tim, ze je to blbost, prtoze v pokoji mas max 25 C ...ono, kdyz se neco deje tak se to zahriva, at je to cinnost procesoru, samotny monitor a nebo zacnes cvisit i ty sam (nehlede na to, ze i ty sam mas vyssi teplotu, nez onench '25 v mistnosti') takze bys mel byt minimalne rozbitej a prehrivat se, kdyz mas skoro 37 C.
- teploty 'v klidu'a pri zatizeni se potom rapidne meni, zvlast pri hrani her (ale obecne receno 50 - 60 C je dobre, no a jak se blizis 90 C tak to je uz peklo a ne provozni teplota - notbul ma potom o neco vyssi teploty obecne)

.
Naposledy upravil(a) peacoq dne 06 zář 2009 14:17, celkem upraveno 1 x.

peacoq

Příspěvekod peacoq » 06 zář 2009 14:07

Dale ke tvym prehravacum: kmp, bs, wmp ..je otazka, zda jsi alespn castecne znaly v jejich pouzivani, obecne plati tato zasada: jeden univerzalni, a dalsi jen je-li to nezbtne nutne.
- KMP ...je dobry, ale konkretne ja s nim mel problem v pripade, kdy jsem nainstaloval nejnovejsi graf.ovladace, tak prestaval prehravat .avi format (bylo to zpusobeno tim, ze 'si nerozumneli prave s ovladaci grafiky')
- a k tomu potrebujes kodek, dejme tomu, ze 'nejaky mas' (ja ti jen uvadim priklady), ja mel k-lite mega codec pack, a prave kdyz se objevil problem s temi ovladaci, presel jsem na:

Prehravac: z KMP na GOM Player http://www.gomlab.com/eng/
Kodek: z k-lite na cole2 http://www.cole2k.net/ (stahovat verzi Advanced Codec Pack - prvni v nabdce vlevo nahore)

Prehravac: existuje x-druhu a zalezi na doporuceni:
A. GOM Player, B. VLC PLayer, C. Classic Media Player, D. Winamp Media Player, E. Windows Media Player, F. BS Player, Nero umi take prehravat..., coz jsou ty univerzalni (v poradi, jak je doporucuji), a nasleduji ne tak univerzalni, spise doplnkove: DivX Player, Quick Tme Player, Real Player, SWF Player (toto ani neni prehravac, ale program-prehravac urcen primo pro soubory .swf),...
A totez plati pro kodeky:
A. cole2, B. k-lite mega codec pack, C. CCCP, D. all-in-one, ...a k nim je nutne pripomenout specificke kodeky, ktere jsou urceny jen pro nektere specificke soubory, a ktere kompl/prehravac potrebuji k jejich otevreni: real-alternative, quck-time-alterantive,...

Co je kodek snad (treba vis): Pro prehrani videa nestaci pouze prehravac, ale je take je nutny kodek - dekomprimacni nastroj pro spolupraci s hardware, jak pocitac naucit cist-prehravat ruzne formaty a obraz jako takovy. A jeho aktualizace je nutne 'cast od casu' kontrolovat stejne jako ovladace agrafiky, apod.

Pro tebe je zakladni vyloucit chybu RAM pameti (MemTest), vyloucit prehrivani, a potom specifikovat povud chyby.

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Overlord » 07 zář 2009 19:15

Takže k tomu Memtestu ZKusil jsem to s parametrem unused ram nešlo pak napsalo nějaké číslo 1530 nešlo.. pak 765 a šlo a psalo to cosi, že to mám pustit víckrát pustil jsem tedy 2 memtesty na 765mb a bohužel oba dva při dojetí na 150% našli nějaké ty chyby. Pc jsem restartoval a čekám na další pokyny a rady :) Ty chyby to našlo a bylo tam jenom ok takže doufám, že restart je opravil..
Ohledně HW monitoru při zapnutí a nic nedělání má grafika 66°C což není až tak v pohodě (asi)
Díky moc

peacoq

Příspěvekod peacoq » 07 zář 2009 19:25

Hm hm ...tak to mas zle, odpovidajici problemu, ze teploty jsou v poradku a pritom PC vykazuje klasicke problemy jako pri prehrivani.

Mam Test - nastaveni All unused RAM (vsechny neaktivni/nepouzivane RAM)
- neni mi jasne co zminujes; neslo, pak to napsalo nejake cislo, slo, pak zase neslo, pak abych to pustil vice-krat, atd. (to je jen detekce ram i kdyz ale mela jit moznost all unused ram...)
- tak jako tak, naleze chyby uz pri 150 % jsou celkem vazna zavada, protoze MT i kdyz jede napriklad na 1000 % tak se test jen neopakuje, ale je stale dukladnejsi a to odpovida i zahrati pameti, chyba na 150ti % vyjadruje vaznou zavadu RAM pameti, tj. mozek pocitace, nalezenou hned a ''na poprve'', a soucasne lze rict, ze kazda zavada/Error RAM pameti je velmi zavazny problem.
- muze se stat, ze chyba/Error se opravi, ale neni to pravidlem a zalezi na zavaznosti problemu a take na tom kolik jich je (pises ''naslo to nejake ty chyby''), ale i tak plati, ze ...jedna chyba je az-az co se tyce poskozeni a pokusu chybu opravit.

Teplota je v poradku, viz o tom, ze v mistnosti mas 25 C a PC v klidu vykazuje 50 C :-) telpta co uvadis je standartni.

S ohledem na komlikace jiz pri samotnem spusteni a podle tveho popisu to vypada, ze test mel problemy vubec RAM ''detekovat'' (da-li se to tak rict) a tak ...pust MT znova s nastavenim All unused RAM v Nouzovem rezimu (ten aktivujes tak,z e po zapnuti PC hned zacnes klikat F8 >nasledne potvrdis volbu Nouzovy rezim > PC nacte jen zakladni data (tj je inimalne vyuzivan/zatizen) a v tomto rezimu spustis MT).

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Overlord » 07 zář 2009 20:13

Tím all unused ram myslím tohle: Your version of Windows limits amount of contiguous RAM a single program can allocate. To test all your ram, run more than one copy of memtest simultaneously and set eatch copy to test a portion of available RAM. To start run two copies of memtest and set eatch to test 1484MB of RAM. If you get this message again, try testing even smaller amounts of Ram. Running more than one copy of memtest does not lower the quality of the test.
Asi takhle :)
Pokud nastavím těch 1484mb tak stejný problém s tím, že tam mám zadat 742mb pak už to jede..

peacoq

Příspěvekod peacoq » 07 zář 2009 22:13

Ano, to je ono: ..detekovani/rozdeleni Ram (to je dobry), ale ze uvadis, ze v obou pripadech se to zastavilo na 150ti% ..to je ponekud divne..
Otestuj Mtestem v Nouzovem rezimu.

Overlord
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Overlord » 07 zář 2009 23:14

Ne, že zastavilo já to zastavil, ale doufám, že každej ten memtest zkoumá jinou oblast paměti a ne tu stejnou :)
Vyzkouším to déle testovat a uvidíme co bude.

peacoq

Příspěvekod peacoq » 07 zář 2009 23:19

Tak to neastavuj, nech to bezet, ..ano, kazdy MT tesutje jinou cast RAM.
Takze je s podivem,z e obe casti vykazuji problem na 150ti%, coz sice neznamena stejne misto, ale minimalne je to hodne blizko sebe, protoze test zacina vzdy jakoby od nuly, a po najeti 100% MemTest nejede zase od nuly, ale pracuje dukladneji v zavislsti na zahrivani pameti. Je to kolobeh, ktery neni tantyz, ale jak uvadis, obe casti vykazuji na 150ti% chybu.
Nech to bezet minilane na 1000 procent, ..to, ze nahlasi chybu neni duvod, aby jsi to ukoncil, nech ho bezet dale, a potom PC restartuj. Nebude-li to zavazne, chybe se velmi casto sama opravi, ...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Restartování PC
    od Elbeckho » 02 pro 2024 09:48 » v Problémy s hardwarem
    9
    1725
    od Elbeckho Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 15:23
  • Samovolné vypínání PC
    od Jirin » 06 kvě 2025 07:14 » v Problémy s hardwarem
    19
    17977
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    06 kvě 2025 22:44
  • Samovolné vypínání PC
    od TomAtom » 18 lis 2024 16:19 » v Problémy s hardwarem
    9
    4725
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    19 lis 2024 07:58
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3530
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4216
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06

Zpět na “Problémy s hardwarem”