PC nenajede ani k detekci. Základka?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

s1rius
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

PC nenajede ani k detekci. Základka?

Příspěvekod s1rius » 07 zář 2009 18:34

Ahoj, mám problém s PC. Po zapnutí nenajede ani k detekci/pipani, na monitoru se zobrazi jen "no signal". Pomozte mi prosím potvrdit/vyvrátit nefunkční základní desku, případně vyzdvihnout další možné příčiny.

Sestava:
MB: ASUS A8N-E, nForce 4 Ultra, Phoenix-Award BIOS
CPU: AMD Athlon 64 3200+, Venice
GK: MSI TD256e (nVidia GeForce 6800 GS)
pameti: 1x 512MB DDR 333, 1x 512MB DDR 400, 2x1GB DDR 400
zdroj: Seasonic S12-500, 500W
HDD: 1x 80GB Seagate, 1x 1,5TB Seagate
PC nebyl nikdy pře- ani podtaktováván

PC mám s menšíma obměnama (původně Intel Celeron, 80GB disk, GF 4 MX 440, 512 DDR 333, zdroj KME...) cca 4-5 let, upgrade byly cca pred 3 rokama (na AMD), cca 2 rokama (zdroj Seasonic) a cca před půl rokem (2x 1GB DDR 400, 1,5TB disk). Po upgradech běžel PC bez problému dál.

Po zapnutí se roztočí větráček na CPU, na GK i ve zdroji, přídavnej větráček se roztočí, roztočí se mechaniky, disky normálně "zaskřipou", HDD LEDka celou dobu svítí, vypadá to že je vše ok.

Větráček na chipsetu se netočí. Spousta desek nForce mělo problém s výdrží větráčku, kdy často odcházejí do 1 roku. Větráček se přestal točit nedávno.

Zkoušel sem:
- prohodit napájecí kabely GK, kdyby jedna větev kabelů se "pochroumala"
- vypojit všechny mechaniky a pro start nepotřebný věci, kdyby zdroj to všechno už neutáhl
- rozmontovat PC, očistit, znovu smontovat, pro případ špatně zasunutých napájecích kabelů, GK, pamětí apod
- zresetovat CMOS (v nějakým topicu tady někdo povídal že mu to při nenajíždění pomohlo, vyzkoušet se má všechno :lookround: )
- kondenzátory na desce vypadají v pořádku, jen trochu pozaprášené :)

- nemám možnost testovat komponenty jinde kvůli nekompatibilitě
- po všech zkouškách se PC choval stále stejně

Návrhy příčin:
- můj: spálený chipset
- brácha přidal možnost povytažení GK - zkontrolováno, problém bez změny
- brácha přidal možnost: odešla GK (nemůžu otestovat jinde kvůli kompatibilitě)
- brácha přidal možnost: odešel CPU (nemůžu otestovat jinde kvůli kompatibilitě)
- brácha přidal možnost: odešel zdroj, nebo jeho 12V větev napájecí CPU

PC do té doby fungoval bez problémů, takže věřím, že problém bude v jednom z toho. GK bych vyloučil, protože vypadá v pořádku a žádný zobrazovací vady ve hrách, nic. Nicméně je to můj názor a s podobnýma vadma u PC (nenaběhnutí ani k detekci) nemám zkušenosti, tak nevím. Pomozte mi prosím zapřemýšlet, co by mohlo být příčinou, co by ještě navíc k již zmíněnému mohlo být příčinou a co naopak příčinou nebude. Je mi jasný, že to bude asi deskou, doufám v to, ale doufám, že jen jí :) nemáte nějaké možnosti, jak by šla zjistit funkčnost, než vyzkoušením jinde, kterou nemám? Říkám si..kdyby odešel CPU, GK nebo tak, proč by PC jeden den fungoval normálně až do vypnutí a druhý den už nešel zapnout?

Díky moc za všechny nápady, připomínky atd. :-)

P.S. na sc.939, kterej mám, sem našel poslední obchod kterej prodává jedinou desku, tak snad mi ji nepřestanou prodávat, než zjistím, čím to může být na nejvíc procent - momentálně nemám peníze na obměnu všech komponent, proto potřebuju jít pokud možno najisto O:-)

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: PC nenajede ani k detekci. Základka?

Příspěvekod Pic » 07 zář 2009 18:56

Nejprve bych otestoval paměti programem Memtest, nebo GoldMemory - pokud máš disketovou mechaniku tak stáhnout verzi pro tuto mechaniku , nakopírovat na disketu a spustit (boot jako první disketa - nastaveno v BIOSu). Nebo vždy v prvním paměťovém slotu (zpravidla nejblíže procesoru) nechat vždy jen jednu paměť a postupně je odzkoušet, zda se PC spustí.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

s1rius
nováček
Stav:

Příspěvekod s1rius » 07 zář 2009 19:45

tak sem paměti ozkoušel prohazováním a žádná změna

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 zář 2009 20:04

Pokud Ledka signalizující práci disku svítí nepřetržitě, tedy nebliká je podezřelý pevný disk. Zkus jej odpojit, ale nejprve zkontroluj, zda kabely (datový i napájecí pevně sedí v soklech a to i na základní desce - případně zkus vyměnit datový kabel). Zkus jiný disk - třeba půjčený, jen zda PC naběhne do nějaké chybové hlášky.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 07 zář 2009 20:06

Proveď Clear CMOS.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

s1rius
nováček
Stav:

Příspěvekod s1rius » 07 zář 2009 20:13

Disk sice svítí, ale svítil pořád i měsíce předtím, kdyby byl poškozenej, zastoupil by ho druhej disk (problemy s diskama sou mi docela známý - bráchovi odešli už asi 4 :) a s funkcnosti pc nebyl problem), nicméně jsem zkusil i s odpojeným diskem startovat na jinej disk, neúspěšně :'( jestli je to jen základkou, ledku na disk nemá co řídit, i proto může svítit.

CMOS sem resetoval, nepomohlo, baterie je v pořádku

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 zář 2009 20:20

Jaký výkon má zdroj? Jedině ještě zkusit jiný zdroj a GK, potom by to bylo na základní desce, nebo procesoru.

s1rius
nováček
Stav:

Příspěvekod s1rius » 07 zář 2009 20:28

Zdroj 500W Seasonic S12, 17 a 16A na větvích, PC kdysi utáhl bez problému starej 400W KME zdroj s jedinou větví

bohužel nemám možnost zkoušky jiné GK kvuli kompatibilitě (AGP vs PCIe) a starej zdroj co sem měl KME 400W sem vyměnil právě kvůli tomu, že odcházel (nedržel kontakt u větve napájení MB)

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 zář 2009 20:34

Pokud máš AGP, stačí nějaká levná karta půjčená od kamaráda, nebo se dá dohodnout na zálohu i v Bazaru. Jde jen o to zda PC naběhne - pak je jasné, že problém je v GK. Leckomu se válí doma v šuplíku bez užitku - zkus se poptat. Někdy se najde i ve sběrném dvoře ve vyhozeném starém PC.

s1rius
nováček
Stav:

Příspěvekod s1rius » 07 zář 2009 20:54

prave ze moje stara GK a všechny který bych mohl otestouvat jsou AGP a tahle je PCIe, za celou dobu co ji mam (asi 3 roky) s ni nebyl nejmensi problem ani pri vykreslovani textur, ani s jakymkoliv jinym zvukem nestandardnim a v poradku fungovala i v dnech před posledním vypnutím, teplota v pořádku..

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 zář 2009 20:58

Co jsem napsal o AGP kartě platí i pro PCIe - stačí nejlevnější (i bazarová za pár korun).

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 07 zář 2009 22:31

Má chipset chladič?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”