Řeším následující záhadu. zhruba před měsícem přestal bootavat tchýnin PC. Hlásilo to chybu disku, chybějící systémový disk atd. Při nabootování z nějaké Live instalace PC disk taky nenašel. Když jsem vlezl do biosu, ten nějaký disk našel, ale hlásil zhruba dvojnásobnou kapacitu, než je skutečná. Řekl jsem si, že je disk v háji, vyndal jsem ho a strčil do svýho PC - se stejným výsledkem v biosu. Tak jsem ve skříni vyšťáral jinej starej funkčnení disk (je pravda, že možná pamatoval ještě MS DOS 6.22) strčil ho do tchýnina PC, zformátoval na NTFS, nainstaloval windows XP a šlapalo to. Zrhuba úřed týdne PC zase občas nenabootoval, nejdřív to hlásilo chybu klávesnice, pak jednou chybu disku. Už jsem se v tom nechtěl vrtat, PC šel do servisu. Druhý den se vrátil s popise "oprava systému". Asi při druhém spuštění PC hlásil nějakou hlášku jako "nedostatečné zabezečení systému" a začal něco sosat z netu. Druhý den se při najetí Win XP objevila hláška "Pravděpodobně jste se stali obětí softwarového pirátství". Protože to není můj PC, hledal jsem na na netu a autodetekci zakázal. Pak už PC startoval v pořádku. Až do dneška. PC opět nenabootoval, zase chyba disku. Přijde mi dost nepravděpodobné, že by odešly 2 disky tak těsně po sobě, navíc ten problém s klávesnicí. Připomínám, že první disk nejel ani ve druhém PC. Může existovat něco, co by takhle zvláštně "ničilo" disky a dělalo tyhle problémy? Zítra půjde PC asi zase so servisu jako reklamace opravy. Jen mě napadlo, že by někdo z vás mohl třebe vědět.
Napadlo mě následující:
vadná kšanda od disku: ale to by disk najel v jiném PC
slabý zdroj: to by taky disk najel v jiném PC
vir: to by disk najel z Live instalace a šel by v jiném PC
něco, co odpálí disk, ale co? Přepětí? Vyšší napětí ve zdroji?
K PC nemám teď přístup, takže nemůu nic testovat a doufám, že v servisu na něco přijdou...
Zvláštní chování PC
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Zvláštní chování PC
Zkontroluj kondenzátory na MB jestli nejsou vytečené nebo nafouklé, stejný problém může být i ve zdroji.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Re: Zvláštní chování PC
Deska je dost nepřehledná. Je to desktop z nějaké kanceláře dělaný "na míru". Až budu mít možnost, mrknu na to.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 2249
-
od FELINY
Zobrazit poslední příspěvek
24 zář 2024 17:18