Bios nevidí do PC přidávaný HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Stinger
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Bios nevidí do PC přidávaný HDD

Příspěvekod Stinger » 18 led 2010 13:14

V PC jsem provedl výměnu výměnu původního HDD 40 GB a nahradil jsem ho novým 160 GB HDD.
Původní HDD chci využívat v šuplíku, kde již v jednom mám HDD 10 GB.
Vím, že šuplík je anachronismus – mi ale vyhovuje …
Na 40 GB HDD jsem provedl přestavení z Master na Slave a chtěl si ho přidat do PC a naformátovat = je na něm původní sestava = OS XP vč. programové náplně.
- Při náběhu PC se šuplíkem ve kterém je 40 GB HD se náběh zastaví na zobrazení černého okna s výčtem HW v PC = na pozici Pri Master = nový 160 GB HDD, na poz. Sec Master = Vypalovačka a na Sec Slave = 40 GB HDD
Ale když pak otevřu Bios tak v něm není 40 GB na poz. Sec Slave detekován … je zobrazené Secondary IDE Slave = Non Detected …

Když však do PC zasunu šuplík s 10 GB HDD, tak je v Biosu detektován s běžným popisem a ve Správě disku je zobrazen jako další logická jednotka /u mě "H"/, která je OK …

HDD 40 GB je typu IBM a má neběžnou sestavu nastavení přepínačů = 4 sestavy možností = 16 Heads – v té se pohybuji, 15 Heads, 32 GB Clip a Auto Spin Disable …
- Vycházel jsem z té sestavy která odpovídala pozici Master / po vybudování z PC / a v ní jsem pak zkoušel přepínat do pozic Slave, Cable Select a Forcing Device1 Present …
- Výsledek stejný = při náběhu PC se zobrazí okno se zobrazenou sestavou HW a 40 GB HDD je zde vždy zobrazen …. dále ale není detekován = zobrazen v Biosu.
- A je zajímavé – aspoň pro mě - že když jsem šuplík osazoval 10 GB diskem, tak ten se bez nějakého dalšího zásahu zobrazil v okně Správy disku a šlo s ním hned běžně "zacházet …"

Poraďte co bych měl udělat, aby se tento HDD „objevil“ v Biosu a aby pak ho šlo ve Správě disku naformátovat k běžnému využívání …
Velké díky za osvětu a za rady ....
:mad: ----> :smile:

Reklama
Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Bios nevidí do PC přidávaný HDD

Příspěvekod Luboš » 18 led 2010 15:14

Pokusně odpoj všechny hardisky v šuplíku a zapoj jen oba harddisky na kšandách a pak restartuj. Pokud naběhnou oba harddisky řádně (se správnými přepinači), pak připoj šuplík a sleduj změny. Musíš vyeliminovat jednotlivé zařízení z chybového procesu, abys pak mohl zjistit přesné místo vzniku chyby.

Já jsem měl před rokem podobný případ. Také jsem měl harddisk v šuplíku a další dva HD v bedně. Ten druhý HD (nikoliv systémový) jsem vyměňoval za větší 200 GB a začali problémy, protože právě ten větší HD BIOS neviděl. Začal jsem tedy postupně odpojovat jednotlivé harddisky a světe div se - problém byl právě v šuplíku. Nevím proč problém dělal HD v šuplíku, když jsem ho neměnil, ale bylo to tak. V závěru jsem tedy šuplík vyhodil a mám klid.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 18 led 2010 15:16

Zdravím,
jaké je přesné označení disku? Když jsem měl IBM naposled, vím, že jsem potřeboval 2 jumpery, abych disk správně naswitchoval.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Stinger
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stinger » 18 led 2010 15:42

Díky za doporučení - vezmu to po pořádku:
V PC mám jen 1 zásuvku pro šuplík a k ní 2 šuplíky - v tom jednom je už hodně dlouho 10 GB HDD a nejsou s ním nijaké problémy ...
- Teď jsem do 2. šuplíku nabudoval z PC vyndány 40 GB HDD - byl nahrazen novým 160 GB diskem do kterého jsem klonováním z 40 GB disku převedl celý jeho obsah - ten 160 GB byl pro účel klonování umístěn v šuplíku a do něj jsem vše z 40 GB disku převedl - pak jsem disky zaměnil s tím, že vybudovaný a v PC trvale již nepotřebný disk budu účelově využívat pro zálohování ...
- Se zprovozněním nově pořízeného 160 GB disku uloženého v šuplíku nebyly žádné problémy - zasunul jsem ho do PC a po náběhu PC jsem přešel do služby Správa disku a udělal vše potřebné a to vše zakončil naformátováním a pak jsem nad ránem během necelé hodiny klonováním naplnil 160 GB disk ... a bylo vše v pohodě ... takže velikost HDD by zde neměla hrát roli ...
- No a se "zprovozněním" 40 GB disku mám problémy o kterých jsem psal ...¨
- PC bez šuplíku a i se šuplíkem ve kterém je starý 10 GB disk, tak to vše je OK ...

A ten množstvím možných propojení = nastavení raritní disk je IBM IC 35L040AVER07-0 a byl vyroben již v r. 2001 - když byl v PC, tak se "choval" běžně - za ty 4 roky, co u mě běžel, tak s ním nebyly nijaké problémy ...

Nadějně jsem očekával, že když ho před umístěním do šuplíku přepojím /jsou tam jen 2 jumpery/ do pozice Slave, tak jak to mám u toho 10 GB disku, že to bude opět OK ... ale není ... :roll:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 18 led 2010 16:23

Zkus jej jako master (jako dřív) zapojit na sběrnici IDE2. Zatím bez mechaniky.U starších desek záleželo na pořadí zapojení na kabelu. Vypadá to, že máš ten disk akorát špatně nastaven.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Stinger
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stinger » 18 led 2010 17:26

Ale v téže zásuvce pracuje v 2. šuplíku spolehlivě a od počaátku disk 10 GB a na stejném místě byl i ten nový o velikosti 160 GB do kterého jsem klonoval obsah z původního disku 40 GB - tedy z toho, který teď jsem umistil do 2. šuplíku ... ta "zrada" bude v něčem jiném, bohužel nevím v čem ... možná, možná je disk IBM nějak odlišný, že vyžaduje jinou "péči" a odlišné "zacházení" ... jen vědět na co by zabral, co by způsobilo, aby ho bios detekoval ... :oops:

Stinger
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stinger » 18 led 2010 17:30

Ještě reakce na tvé doporučení = postupně jsem jumpry nastavoval všechny 4 v příspěvku vyjmenované možnosti a ... a mezi nimi byla i ta původní MASTER ... a ani na jedno z těch 4 variantních nastavení jumpery bios "nezabral" = neviděl disk v šuplíku ... :evil:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows nevidí HDD
    od lucaso84 » 21 dub 2025 19:36 » v Problémy s hardwarem
    9
    2462
    od lucaso84 Zobrazit poslední příspěvek
    22 dub 2025 06:27
  • Windows nevidí disky v Raid0 Příloha(y)
    od Simroth » 13 zář 2024 10:27 » v Problémy s hardwarem
    13
    3427
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    13 zář 2024 20:21
  • Windows 11 nevidí druhý monitor
    od Ghoust23 » 13 dub 2025 14:01 » v Problémy s hardwarem
    6
    2922
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 dub 2025 08:18
  • BIOS vs.RAM