Upgrade PC sestavy Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Upgrade PC sestavy

Příspěvekod iDkcz » 27 úno 2010 14:56

Zdravím,

po tom, co jsem si upgradoval PC, se kamarád rozhodl, že upgraduje taktéž svůj stroj. Desku, paměti, HDD, mechaniky - to si chce nechat. Základní desku ma shodou okolností stejnou jako já. Jen o 1GB více pamětí - to ale nehraje roli.

Poslal mi před chvílí výstřižek vybraných komponentů. Jeho přání je mít průhlednou osvětlenou case - osobně moc tohle nemusím ale budiž - jeho volba. Case sem mu doporučil já, ale samozřejmě pokud víte o lepší cca kolem té 1 000,- , za každou radu budu rád.

Jinak pokud je v poměru cena / kvalita lepší možnost, než tahle grafická karta a zdroj, prosím o nabídku. Komponenty by měly být z alfacompu. Cena všech věcí včetně case a osvětlení by neměla přesáhnout 7 000 kč.

Zde přikládám výstřižek prozatimního výběru:

Obrázek

Zde ještě linky na jednotlivé komponenty pro jednodušší a rychlejší přístup:

Chladič CPU:______ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000QZE
Case:____________ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000JS4
Procesor:_________ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000MOO
Ventilátor:________ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000T9I
Grafická karta:____ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000U6Q
Zdroj:____________ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000P5G
Světelná trubice:___ http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145004000000CPE
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Re: Upgrade PC sestavy

Příspěvekod Spyke » 27 úno 2010 15:33

Procesor do socketu 775 bych vyměnil za šestkovou řadu, třeba za tento E6500, rozdíl jsou 2 stovky. BOXový chladič postačí, čili AC Freezer 7 Pro (ač je to dobrý chladič, takový držák) bych vynechal a přihodil si na 5770, teď mají tu od Asusu v akci za 3,2k. Zbytek je vesměs nepodstatný.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 27 úno 2010 15:38

A není ta grafická karta v poměru s CPU příliš silná ? :idea: Jinak jak jsem již psal, základní desku má stejnou jako já - v podpise. BIOS má aktuální - aby mu ten CPU tam šel. Jinak ohledně toho chladiče - sám sem několikrát měl ty boxovaný - řvou jako krá*a, takže v BIOSu změnit z Performance mode na Silent mode ( točí stabilně zhruba o polovinu menší otáčky ) a za ty peníze si myslím, že by s Arcticem neudělal krok mimo.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 27 úno 2010 16:56

Tak je důležitější, aby chladič chladil a nebo aby byl tichej? Chladič v mém popise nehlučí, ale Phenoma ani neuchladí mám s tím stále problémy. A tak tam zřejmě příští týden půjde boxovaný. Asi bude hlučnější, ale uchladí.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 27 úno 2010 17:06

Jenže ty máš X4.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 27 úno 2010 17:57

To je snad jedno co mám. Chtěl jsem tím říct, že u boxovaného chladiče tedy chladiče dodávaného výrobcem k danému procesoru je větší jistota, že to uchladí než u nějakého vybraného na základě čeho vlastně (vždyť tomu ani nikdo pořádně nerozumí) a hlavně se vždy (v řečech o chladičích) píše "za ticho se platí" a nikdy to nebylo pouze 500kč.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 27 úno 2010 18:13

Neřešte chladiče, dnes už se dá koupit kvalitní chladič, který je tichý a uchladí i výkoné procesory.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 27 úno 2010 20:57

Kdysi jsem si koupil chladič, nikterak drahý, ale vyšlo mě to dráž než boxovaný a nikdy moc nechladil. I v dvoujádru to nebylo nic extra, ale nikdy nebyl větší problém. Při X4 a ujišťování, že to bude stačit jsem se dostal do situace, kdy 5 minut před dokončením renderování videa, které už beží 2 hodiny, PC spadne a ... co bych v tu chvíli dal za chladič, který řve jako kráva, ale chladí. Až budeš mít podobnou zkušenost tak tě ujišťuji, že budeš řešit chladiče!!! A po své zkušenosti dodávám, že chladič je jedna z nejdůležitějších komponent PC, protože bez něj to nejde. Tím myslím, že při výměně procesoru se vždy dostaneš do situace, zda koupíš za velký peníz i nový chladič , protože není jistota, že ten starý, Tvůj nový procesor uchladí a nebo si tam dáš boxovaný, který je již v ceně.

PS: Technik z alfacompu strýci řekl, že je lepší boxovaný chladič než jiný, protože je s procesorem lépe sladěný. Intel asi nedodává procesory s chladiči, které neuchladí pač nechce mít zmetky, ne? Jistota je jistota.

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 28 úno 2010 12:03

Dodávany BOX chladič je lépe sladěný ? Větší blbost jsem v životě neslyšel a strýc se po ní asi probudil viď. Jestli si někdy viděl Intel chladiče, tak všechny jsou na jedno brdo. Dále jak můžeš tvrdit, že nikdo nerozumí chladičům a že to neuchladí ? Stačí si o Arctic Freezer 7 Pro desítky stovky možná i tisíce kladných komentářů na internetu a je jasno. Za další. Žádne renderování videa atd nedělám. Tudíž jestli mi PC spadne v půlce poslechu písničky, ať si. Ale proste boxovaných chladičů jsem měl víc než dost na to, abych je už nikdy v bedně nechtěl vidět. Navíc boxovaný chladič veškeré odfouklé teplo rozmetá kolem sebe - chladič čipu MB, grafická karta, paměti. A věř mi, že i když mam v PC správný průvan, i přes toje to znát, že okolní komponenty jsou "díky" BOXu na vyšší teplotě. A za poslední. To jestli koupim chladič nebo ne - to Ti může být tu tam. Jde mi hlavně o GPU / PSU. :idea:

EDIT: Pokud toto KME 0762 400W, co máš v podpise má být case se 400W zdrojem, tak tvé sestavě moc času nedávám.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 28 úno 2010 16:23

Kluci, to je zase počtení.. :lol:

Ale k prvotnímu dotazu. Sice by bylo lepší Pc osadit nějakým C2D, ale to je zase další investice, jelikož ty začínají kolem 2,5. A když už Dual-Core, tak se mi jeví E6500 jako dobrá koupě. Nemusíš mít strach, že by tam nešel, MB ho vezme, teď sem na ní koukal. A toho, že by CPU GK nedokázal uživit bych se taktéž neobával. Dokonce sem někde viděl rádoby Gaming Pc přímo s touto kombinací E6500+5770. A jelikož je tato GK teď v akci, neváhal bych a šel do ní než ti ji vyprodají.. :D

A teď k tomu chlazení. Padlo tu, že výběru chladiče ani nikdo pořádně nerozumí. Ano, z obrázku opravdu těžko soudit, jak daný chladič bude fungovat. Ani specifikace nám toho mnohdy moc neřeknou, avšak od toho tu jsou různé testy, které nám to ulehčí. Kdo si pořídí chladič jen tak ze srandy, že se mu nějak zamlouvá a nenajde si na internetu nějaký ten test, je blázen. Samozřejmě u dražších chladičů (>1k) je situace jiná, tam už si nikdo nedovolí prodávat kus, který to nezvládne, i když lepší by bylo říct skoro nikdo.

Už je to sice nějaký doba a už ani nevím kde přesně sem to četl, ale existuje článek o BOXovém chladiči od Intelu o tom, který chladič se za něj vyplatí vyměnit (z té levnější kategorie) a nejlevnější, který byl doporučen byl právě AC Freezer 7 Pro. Pokud by jste pročetli i další testy, zjistili by jste, že ač starší, je to stále dobrý chladič a chybu s ním rozhodně neuděláte. Je ověřen mnoha uživateli a netvrdí jen, že uchladí, on opravdu uchladí. I když se tu jedná o modernizovanjší variantu (rev.2), stále je to v podstatě ten starý dobrý chladič.

Za ty peníze bych mu jen těžko hledal konkurenta. Jako mínus se mu dá vytknout značný hluk při 100% zatížení, tzv. když otáčky jdou přes 2000 RPM, i když toho dosáhnete opravdu málo kdy, zda-li vůbec. A komu by to vadilo, není problém ventilátor vyměnit. Osobně sem s ním přetaktoval svůj C2D z 2,66 na 3,5GHz na průměrných 1300 RPM při teplotách v IDLU pod 40°C, v LOADu až k 1800 RPM při teplotách kolem 55°C, avšak přes šedesátku sem se nedostal. A tyto hodnoty se mi následně ještě podařilo snížit lepším průchodem vzduchu v case. Myslím, že je to slušný výsledek na to jaké peníze si za něj tento švýcarský výrobce říká.

A jako poslední věc, nepodceňoval bych BOXový chladič od Intelu, není zase tak špatný. Už tu nejsou ty doby, kdy každý BOX chladič musel okamžitě z Pc, ptž nechladil a dělal bordel, jak letadlo při startu. Sice jsou BOXové chladiče hlučnejší v zátěži a nemají takovou účinnost, ale výrobci šli do sebe, čili teď už k procesoru dostanete chladič, který ho opravdu uchladí na rozumných teplotách a nedělá ani moc bordel. Samozřejmě na taktování to není, ale při běžném používání dle mě naprosto dostačuje. A s tím, že BOXový je lépe sladěný netuším co bylo na mysli.. :wink:

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 28 úno 2010 17:50

Ok. 5770 tu akci i E6500 bere. Teď jen, zdali vzít Seasonic 400W či 500W. Ale na řadu 5xxx by měl i ten 400W stačit, ne?

EDIT: Jinak jak jsou na tom zdroje Evolve. Např Evolve Plus 450W.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 28 úno 2010 18:31

Naprosto postačí 400W zdroj. Samotná 5770 by měla mít odběr (dle jednoho testu) cca. 18W/108W (v klidu/v zátěži), celá sestava pak 155W/240W, což jsou krásná čísla. Tkž i u 400W zdroje budeš mít velké rezervy. Se značkou Evolve nemám osobní zkušenost, ale ať už je to cokoliv, důvěru to ve mě nevzbuzuje. Raději neexperimentuj a vezmi nějaký Fortron či Seasonic.. :wink:

Edit: Ještě sem mrknul na alfu a možná by bylo lepší přihodit si stovku k té GK a vzít verzi od PowerColoru, kvůli chladiči. Přeci jen tento vypadá, že ji uchladí lépe.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • UPGRADE stávající sestavy
    od SirRicardo » 26 led 2025 18:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1885
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    26 led 2025 19:59
  • Upgrade na AM5 - kontrola sestavy
    od iambennycz » 03 srp 2024 10:11 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC