Seká se PC- špatný HDD? HDtune hláška
Seká se PC- špatný HDD? HDtune hláška
Ahoj, řešil jsem problém s PC nejprve v sekci hijackdisk a vše vyčistil, jaro3 říkal že to vypadá na špatný hardware.PC se seká třeba když spustím nějakou hru, myš na 3 sekundy zamrzne a i zvus se seká, pak PC 4 sekundy jede a zase na 3 sek. zamrzne a to v pravidelných intervalech, pak nejde zpustit ani net a musím PC restartovat.Paměti jsem projel memtestem, ty jsou o.k. Ale když jsem spustil HDtune, dám kontrolu chyb, to je taky vpořádku,ale když kliknu na záložku kondice, tak mám označeno červeně -07 Seek Error Rate, co to znamená? Může to mít spojitost s tím sekáním?Děkuji za odpověď.
CPU AMD Athlon X4 740 Quad Core Procesor 3,2Ghz, 4GB RAM, GPU NVIDIA GeForce GT 630, Windows 7
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Seká se PC- špatný HDD? HDtune hláška
Spusť kontrolu disku s opravou případných chyb. Pokud to nepomůže, zkontroluj disk ještě prográmkem ze stránek výrobce disku a při vadném disku jej reklamuj. Záruka na disk bývá 3 roky.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Spyke
- člen HW spec týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Seek Error Rate je vlastně chyba mechanického polohovacího systému disku. Pokud HDD vyhledává data, tak se mu prostě ne vždy podaří trefit do té správné stopy, což má za následek horší přístupové doby, o kterých píšeš. Příčin to může mít mnoho, např. poškození mechanismu (serva), tepelné poškození disku, apod. Avšak tuto hodnotu může zhoršovat i špatné (volné) usazení disku.
Koukám, že máš starší disk Seagate. Musím tě tedy uklidnit, že u nich je normální, že je tato hodnota podstatně vyšší než u jiných, a že se postupem času zvyšuje. U pole Seek Error Rate se tedy bude vždy zobrazovat Failure(v HDTune) a počet těchto chyb u tohoto pole bude opravdu vysoký.
Abych to objasnil, když takovýto disk vyhledává potřebná data a netrefí se do té správné stopy, což disk opraví, ale za každou takovou hodnotu ti přibyde chyba do SER. U ostatních výrobců se ale tato hodnota s vypnutím disku smaže a jakmile ho zapneš znovu, počítá se to opět od nuly. Ne tak ale u Seagate, ten totiž tyto hodnoty sčítá, čili se s postupným stářím disků budou tyto hodnoty opravdu vysoké a to je také důvod proč tě některé programy budou varovat.
Pro jistotu projeď disk ještě nečím jiným, nejprve nějakou utilitou od výrobce a pak nějakým dalším programem, který čte S.M.A.R.T. (třeba SpeedFan), uvidíš, zda-li ti to i on vyhodí jako chybu. HDTune může občas ukazovat kraviny, obzvláště pak ty staré verze s disky Seagate..
Koukám, že máš starší disk Seagate. Musím tě tedy uklidnit, že u nich je normální, že je tato hodnota podstatně vyšší než u jiných, a že se postupem času zvyšuje. U pole Seek Error Rate se tedy bude vždy zobrazovat Failure(v HDTune) a počet těchto chyb u tohoto pole bude opravdu vysoký.
Abych to objasnil, když takovýto disk vyhledává potřebná data a netrefí se do té správné stopy, což disk opraví, ale za každou takovou hodnotu ti přibyde chyba do SER. U ostatních výrobců se ale tato hodnota s vypnutím disku smaže a jakmile ho zapneš znovu, počítá se to opět od nuly. Ne tak ale u Seagate, ten totiž tyto hodnoty sčítá, čili se s postupným stářím disků budou tyto hodnoty opravdu vysoké a to je také důvod proč tě některé programy budou varovat.
Pro jistotu projeď disk ještě nečím jiným, nejprve nějakou utilitou od výrobce a pak nějakým dalším programem, který čte S.M.A.R.T. (třeba SpeedFan), uvidíš, zda-li ti to i on vyhodí jako chybu. HDTune může občas ukazovat kraviny, obzvláště pak ty staré verze s disky Seagate..

Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..
Tak jsem spustil kontrolu disku s opravem chyb, zkontroloval HDD SpeedFan a vše v pořádku, a stále se to seká,včera jsem si na chvíli spustil Battle for the middle earth ale jen menu a žádné sekání, dnes jsem to zase skusil a už v menu se to sekalo,když se to takhle začne sekat,pak už nespustím net, čím by to ještě mohlo být?
CPU AMD Athlon X4 740 Quad Core Procesor 3,2Ghz, 4GB RAM, GPU NVIDIA GeForce GT 630, Windows 7
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Zkoukni to utilitkou.Některé verze disků byli vadné a je nový firmware.
http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/seatools
http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/seatools
- Spyke
- člen HW spec týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zřejmě sem opomněl dodat, že s tím nic neuděláš (pokud to způsobuje HDD). Je již starší, tkž radím zálohovat, nikdy nevíš.
Avšak tohle sekání, o kterém mluvíš, nemusí být diskem, otestuj si paměti (MemTestem)..
Avšak tohle sekání, o kterém mluvíš, nemusí být diskem, otestuj si paměti (MemTestem)..

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Podívej se - Ovládací panely - Systém - Hardware - Správce zařízení - Řadiče IDE ATA/ATAPI - pravým myšítkem na primární kanál - Vlastnosti - Upřesnit nastavení - a podívej se zda režim přenosu je DMA, případně jej nastav.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Tak HDD jsem projel utilitkou od výrobce,vše ok, režim je nastaven správně na DMA.Jinak Hdd není zas tak starý, je kupovaný v listopadu takže v pc běží 4 měsíce.Paměti jsem testoval již předtím asi 2 hodiny memtestem a vše ok a předtím jsem problém řešil v sekci HiJackThis, a tam mi to vyčistili a již žádný problém nenašli a psali že to může být problém s hardwarem,ted už tedy nevím co dál...
- Mirek1
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Paměti jsem testoval již předtím asi 2 hodiny memtestem
Testování nechej nejlépe přes noc.A to 8-10hod.
Pokud si netroufáš na výměnu HDD/tak servis/to se Ti líbit nebude/
Ještě napiš zdroj u PC
Otevři bednu a zkontroluj kondenzátory na desce.
Zda se točí větráky..atd..
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Jaký máš zdroj - značka a W?
Dobře paměti projedu přes noc, Hdd si vyměním, už jsem jej měnil několikrát, i procesor,prostě PC si dokážu složit sám, case jsem měl rozebranou několikrát,zdroj je 300W eurocase, vím že to není dobrá značka, ale to je PC malého, který je složen z komponent co jsem obměňoval a zůstaly mi z mého PC, tak to má jen na nějaké starší hry, jinak sestava -athlon 1700+, 512+2x256 mb vše 333ddr,stejné časování, 160gb hdd, ati radeon 9800pro,větráky se točí,vše od prachu vyčištěné.Přehříváním to nebude, sekání se projevuje hned po spuštění a seká se to ikdyž jen surfuji na netu,že by to tedy nestíhal ten zdroj?Ještě napíšu že stejný problém jsem měl asi v listopadu, měl jsem v pc 512 a 256 ram,ale v ovládacích panelech v systému mi pc psalo jen že mám 512 mb ram místo 768.Memtestem jsem nic nezjistil,ale vyhodil jsem tu 256 a pc šlapalo, a tu 256 jsem dal do mého pc a taky se to stejně sekalo.Ram letěla do koše a já do PC dal dvě druhé 256.Může se stát, že jeden slot na základní desce je nějak špatný a ničí mi postupně ramku v daném slotu? No zkusím i to, vyndám postupně ramky a uvidím a zkusím ještě 400w fortrona,ten na to musí bohatě stačit.
- Spyke
- člen HW spec týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Radeon 9800 PRO dělal problémy i na 350W EC, minimum pro ní je sice 300W zdroj, avšak kvalitní.. 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3370
-
od tuningrob
Zobrazit poslední příspěvek
13 pro 2024 22:20
-
- 7
- 4130
-
od petr22
18 srp 2024 10:25
-
-
IDM hláška o nemožném stažení souboru Příloha(y)
od bluenite » 04 črc 2024 11:08 » v Vše ostatní (inet) - 2
- 4348
-
od bluenite
06 črc 2024 19:40
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”