stoupající teplota - Word

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

pee.tr
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

stoupající teplota - Word

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 08:20

Mám záhadnej problém v práci na PC. Už delší dobu (nejdřív jsem to řešil oddeklováním casu) se mi zahřívá CPU a MB víc, než je zdrávo. V porgramu AIDA ukazují senzory stoupání teploty MB na cca 75C a CPU se blíží k 70C (doufám, že to píšu správně a ta čísla neprohazuju, ale stejně to asi není až tak podstatný). Za ten dlouhej čas jsem vypozoroval záhadnou věc a to, že to způsobuje Word (mám verzi 2000). Klidně může jít o malý soubor. Dnes jsem to zkoušel s 19stránkovým dokumentem textu a pár tabulek. Po překorčení 70C u MB začne pípat PC, nejprve jedním tónem, po chvíli se chaoticky střídají tóny dva v různých intervalech. Možná na přehřátí CPU má jeden a na MB druhej tón, netuším. Ale když jsem procházel BIOS, jsou tam alarmy upozorňující na přehřátí na disabled, tak to už je skutečně mimo mé chápání. Jedná se o asi 6 let strarej comp Pentium4, kterej už je notně zaplácanej a nechce např. chodit net na IE a hodně špatně na Mizille, jediná Opera mi jede. Bohužel, nelze i kdybych sebevíc chtěl přejít rázem na jinej PC. Mám tam spoustu rozpracovaných projektů na starších verzích programů a případná intalace přes telefon s výrobcem programu, převody a projektů atd. není reálné. Tak proto se ptám, co by to mohlo působit. Copak je word tak náročnej? Větráky se točí jak mají, bedna má poodkrytý bok, tak jakto, že se to tak hřeje, když to dřív bylo zavřený a nic se nepřehřívalo? Žádnej vir by tam být taky neměl. Ještě jsem si dnes všiml, že shodím-li word na lištu, teplota začne klesat, ale je-li na ploše, i když třeba překrytej jiným oknem, začíná po cca 20 minutách rozjíždět pípající sonátu. ;-)
ASUS P5Q3; Intel C2D E8400 3,00GHz; 2GB DDR3 1333, NVidia GeForce 210 1GB; Technisat SkyStar HD2; Thermaltake VI10; Seasonic 500W; WD 1TB; LG DVD-RW.

Reklama
pikaso.andreas
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Re: stoupající teplota - Word

Příspěvekod pikaso.andreas » 03 bře 2010 08:32

Ahoj,
jako první ti doporučím zkontrolovat žebrovaní chladiče na procesoru a také celý vnitřek pc, jestli tam není prach. Pokud je, pokus se všechen vyfoukat ven (stlačeným vzduchem, ústy, pumpičkou na kolo..). To pípání tedy začne, jen jsou li teploty vysoko? Zkus tedy v biosu povolit ten alarm, třeba tu bude pípat uplně jinak a to první pípání bude něco jiného (napiš mi prosím typ základní desky!) . Ohledně vytížení pc a procesoru. To je dost divné a myslím že to bude asi i nějaký vir, či nějaká zákeřná aplikace. Popros kluky ze sekce HiJackThis aby ti zkontrolovali log z programu HiJackThis, návod nalezneš také tam.
Rád se přiučím od zkušenějších... A učený z nebe nespadl :-D

Když mám čas, dělám geoboardy pro děti.

pee.tr
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 09:32

Před nedávnem mi log kontrolovali (právě kvůli tomu problému s prohlížeči) na viry.cz a vše bylo OK. A v té době už toto popisované dělalo taky. Takže v tom by problém být neměl.
Pc už jsem oddekloval dost dávno a prach téměř žádný, co bylo na mřížce zdroje, jsem odstranil. Cca před rokem jsem měnil chladič na chipsetu. Už je tam třetí. První se ještě podařilo vyměnit za stejný, ale loni jsem už takový nesehnal, tak jsem byl nucen si upravit jiný. Koupil jsem obyčejný větrák, olámal z něj obroučku a vrtuli jsem vrazil zpět do původního chladiče (takový kruhový s kruhovým prostorem uvniř pro ty vrtulku). Drží tam vteřiňáke, ale drží a točí se jak má.
Opravdu potíž dělá pouze word. Jo, ještě myslím, že kdysi mi začal pípat i při jakémsi live TV streamu z netu, ale to už nemohu teď potvrdit.
Deska je Abit IS7-G, CPU Pentium 4 (3,00GHz)
ASUS P5Q3; Intel C2D E8400 3,00GHz; 2GB DDR3 1333, NVidia GeForce 210 1GB; Technisat SkyStar HD2; Thermaltake VI10; Seasonic 500W; WD 1TB; LG DVD-RW.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 03 bře 2010 09:36

Tys ho vteřiňákem přilepil přímo na chipset? U toho CPU by možná stačilo jen sundat chladič, očistit a znova nanést novou teplovodivou pastu.
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 bře 2010 09:38

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

pee.tr
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 09:43

Proboha, na čipset jsem nic nelepil! ;-) Lepil jsem to na ten hliníkovej chladič. Jedná se o něco vzdáleně podobného tomuto http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CB000AMX ovšem s tím rozdílem, že se to tam háčkuje takovým tím ocelovým drátem do háčků na MB. A takový chladič jsem nesehnal, prý se už údajně ani nedělají. V tom bych ale problém neviděl.
Teď nic s wordem nedělám a MB má 65 a CPU 64C. Je ticho.

pikaso.andreas
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pikaso.andreas » 03 bře 2010 09:56

Tak zapni správce úloh windows (ctrl+shift+esc) a dej si v záložce Procesy seřadit dle sloupce cpu, pak zapni word a sleduj co vyleze s největším vytížením, třeba tam vyskočí ten word a třeba i něco jiného :-)
Zkoušel jsi zapnout ten alarm v biosu?
Rád se přiučím od zkušenějších... A učený z nebe nespadl :-D

Když mám čas, dělám geoboardy pro děti.

pee.tr
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 10:31

Hmm, zkouším, sleduju teplotu a správce úloh. Mám zapnutej word a teď se to chová bezproblémově, teplota nic nedělá, využití CPU taky nic. Jenže když to začne dělat, ovlivňuje to skutečně ten word. Nechápu, proč teď je to v klidu. Ono tu bude něco hodně pošahanýho, protože (a to jsem tu už jednou neúspěšně řešil), word se mi v padesáti procentech jeho spouštění spouští hrozně dlouho, třeba i minutu. Lépe řečeno nespouštím, ale cosi čeká, než se spustí a tu minutu je tím mrtvej i TotalCommander, z nějž danej soubor spouštím. Když počkám, je to dál OK, ale sáhnu-li do TC, ten se s hláškou o neodpovídání shroutí a word se nespustí. Tento problém se spouštění ale dělá i Acces či Excel. Ale pouze když spustím tyto programy přes klik na soubor. Když bych program spustil samotný a teprve v něm daný soubor dal otevřít, jede to v pořádku.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 bře 2010 14:06

To je sice divné, každopádně teploty kolem 65°C v klidu jsou dost vysoké!
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

pee.tr
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 16:05

Ještě je otázka, jestli dobře měří ta čidla. Dříve mi na bedně šel displej, kterej sice nevím odkud bral teplotu, ale ukazovával 36-37. Ale to už je pár let zpět.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 bře 2010 19:47

Zkontroluj teploty v BIOSu, na display na casu bych se nespoléhal.

pee.tr
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod pee.tr » 03 bře 2010 22:27

Jak jsem už uved, teplotu jsem kontroloval v programu Aida32.
Večer jsem rozebaral PC a s údivem zjistil, že pod vrtulí CPU je hodně ucpaných průduchů na chladiči. Vytahal jsem tedy ven prach a zítra až to nakopnu, tak se uvidí, v jakých hodnotách se budu pohybovat.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teplota M2 SSD
    od Rewqa » 31 pro 2024 20:04 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3576
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    01 led 2025 15:14
  • Teplota M.2 disku Patriot P310 480GB Příloha(y)
    od SGvagon » 09 lis 2024 19:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    1821
    od SGvagon Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 22:09

Zpět na “Problémy s hardwarem”