Zdravím,
dostal se ke mě počítač, který nenaběhne v pořádku (možná tak 1x z 10 startů).
Problém:
Zapnu PC, LED HDD bliká, všechny ventilátory jsou OK, POST OK. Začne nabíhat OS (Win XP Prof.). Naběhne plocha, naběhnou ikony, naběhne tray - zde však jen Start a hodiny - zbytek ikon vůbec (antivir, ovládání zvuku atd.). HDD již nepracuje (dle LED). Myší lze pohybovat. Pokud s ní najedu na tray, tak jsou neustále přesýpací hodiny, kliknu li na nějakou ikonu na ploše, tak PC přestane reagovat úplně (lze ho jen vypnout natvrdo), LED HDD lehounce náhodně problikává.
Zkontroloval jsem všechny konektory (zapojil/odpojil, profoukl stlačeným vzduchem). Když se disk točí, tak je z něj slyšet jemné pískání (neustálé - již od zapnutí). Kompletní reinstalace OS proběhla cca před měsícem (uživatel mi tehdy řekl, že PC jednoho rána prostě nenaběhlo...).
Dle mého názoru to je na 99% vadný HDD. Co si o tom myslíte??? Díky za rady.
Ujištění, že je vadný HDD Vyřešeno
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Ujištění, že je vadný HDD
Zkoušel jsi zda naběhne do nouzového režimu? Podle mne některý z programů, který má mít ikonu v tray je poškozený nebo v kolizi s jiným programem. Čili může být chyba na disku. Pokud se dostaneš do nouzového režimu, tak doporučuji spustit kontrolu disku s opravou případných chyb.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Jj, do Nouzoveho režimu jsem se dostal. Nechal jsem spustit kontrolu chyb na c:\ (systémový disk). Testovani proběhlo v pořádkum bylo mi sděleno, že: "Svazek neobsahuje chyby". Po proběhnute kontrole system naskočil v pořádku... Mám zkusit otestovat disk ještě nějakým dalším nástrojem (pro jistotu)?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nejlépe utilitou od výrobce.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Tak jsem to vyzkoušel utilitkou výrobce - Data lifeguard diagnostic. Nechal jsem běžet Quick test. Neodhalil žádnou chybu. Co se týče nabíhání PC, tak mi zatím (od včerejší kontroly disku) nabíhá bez problémů (zkouším i HDD úplně odpojit apod - kvůli simulaci výměny ...). Zatím OK.
Akorát by mne zajímalo, kde mohla (může být) chyba...
Akorát by mne zajímalo, kde mohla (může být) chyba...

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Takže chyba na disku byla asi opravena.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- samotarrk
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
No já myslím, že se moc nelišíš od problémů ,které jsem měl já po výměně zdroje. Prostě HDD naběhne max do systému a tam mi zmrzl. A nebo vůbec nenaběhl a to blikání? Jak kdybys popisoval můj PC.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540
Jo no, asi se fakt odstranila... Jediné co jsem zaznamenal, je: jak nabíhají XP, tak pod logem běhá modrá lištá (symbolizující nabíhání), tak ta jediná se trochu sekne před spuštěním plohchy.
Jinak jsem nezakazoval žádné programy po spuštění apod. Najednou jede... Je mi to ale divné, když před měsícem byla provedena kompetní reinstalace... Beztak to není žádný nový kus... Ale jede:-) Takže díky všem za rady!
Pro jistotu jsem před odeslání tohoto příspěvku připojil zpět HDD a jede... Snad to zítra nedám zpět na místo a on přestane fungovat...
Jinak jsem nezakazoval žádné programy po spuštění apod. Najednou jede... Je mi to ale divné, když před měsícem byla provedena kompetní reinstalace... Beztak to není žádný nový kus... Ale jede:-) Takže díky všem za rady!
Pro jistotu jsem před odeslání tohoto příspěvku připojil zpět HDD a jede... Snad to zítra nedám zpět na místo a on přestane fungovat...

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12
- 3893
-
od Dergon
Zobrazit poslední příspěvek
28 črc 2024 20:47