Postupující ugrade - case, chlazení, hdd

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

samotarrk
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Postupující ugrade - case, chlazení, hdd

Příspěvekod samotarrk » 28 bře 2010 20:11

Rád bych znal Tvé názory o bočním chlazení. Teda ono to spíše žene vzduch dovnitř než, že by to chladilo, ale to je jedno. Kde jsi o tom psal, můžeš hodit odkaz? Jinak zda 3 nebo 4 větráčky už není tak rozhodující. v nejhorším není problém větráček vypnout, vyndat. Jestli, že je Tvá námitka jen tato, jsem spokojen :D
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 28 bře 2010 21:42

Zmiňoval jsem to více topicích, ale mrkni třeba na tento. Jde o proudění vzduchu v case, který tento boční ventilátor narušuje a je jedno, jestli bude nastaven jako nasávací nebo vyfukovací. Jen tato námitka? Jistě, že ne.. :D Obavu kvůli hluku bych také měl kvůli těm dvoum 6cm ventilátorům vzadu na výfuk. Myslím, že oba víme, jak bývají malé větráčky uřvané. A nemůžeš čekat, že výrobce osadí case za tyto peníze jen kvalitními kousky. Jasně, není problém je vyměnit, či snížit rychlost, jen se snažím vznést všechny možné problémy, které by mohly nastat, ať si kdyžtak připraven.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 28 bře 2010 22:48

No dobře, ale s těma zdrojema vespod si to ještě zjistím. Zápory i výhody to asi má. Navíc je Thermaltake považován za kvalitního výrobce tak nevím, že by byli tak blbý a dělali něco co vadí a to tak okatou věc. Právě se mi zdá, že to záleží na přesné konstrukci skříně, aby

a) díry byly kde být mají
b) větráky byly takové jaké mají být a byly tam kde mají být

pak si myslím, že to může fungovat. Vždyť se to testuje a v recenzích jsem nenarazil u Thermaltake na výtku, že by měl špatně řešené chlazení resp. proudění vzduchu.

Pravda je ta, že desingér mohl ulítnout a tudíž se mohlo vyrobit něco co zase tak skvělé není, ale že by to bylo až tak špatně se mi nezdá. Jinak si uvědom co za co se snažím nahradit. Ta moje současná je teplá bedna s dírečkama, kterjma se akorát práší.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 28 bře 2010 23:04

Nejde tu ani tak o to od jaké značky case pochází nebo na konstukci celé skříně (i když to má jistě vliv), popravdě výrobcům může být zhola jedno nějaké proudění vzduchu, hlavně že se tam ten vzduch dostane. Vem si to takhle, zepředu nasaješ čerstvý vzduch, a ty potřebuješ, aby tento vzduch sebou z case odnesl co nejvíce tepla a to co nejrychleji. Tedy pokud má přímo cestu, tzv. zepředu dozadu, je to ideální, jelikož odejde jen ten, co má. Jak je známo, teplý vzduch stoupá vzhůru, tahá ho v klasickém umístění zdroje právě on + zadní ventilátor.

Pokud ale přidáš boční ventilátor, který dejme tomu bude foukat vzduch dovnitř, postaví se tomuto proudu do cesty. Ano, umístění tohoto ventilátoru je dobré kvůli chlazení celé MB, avšak absolutně tím zrušíš ideální proudění. V důsledku toho docílíš jen toho, že sem ti tam proudy vzduchu budou mlátit a míchat, čímž nebude zajištěn tak kvalitní odvod jen požadovaného, teplého, vzduchu. Nejde o to, že by někdo ulítl a špatně to zkonstruoval, to ne, jen v dnešní době si hodně hlav myslí, že čím více ventilárů, tím lepší chlazení, což je ale omyl.

Snad rozumíš, co tím myslím. Btw. zdroj vespod je zase druhá věc.. :wink:

Rozumím, že víceméně vše s alespoň nějakým prouděním vzduchu bude lepší než to, co máš nyní, jen se ti snažím sdělit můj názor na používání bočních ventilátorů + hluku těch zbylých.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 28 bře 2010 23:55

Asi takhle. Dnes mám řekněme v blbé skříni 1 ventilátor vzadu (nepočítam zdroj) a boxovej chladič CPU. Stabilita je, ale teploty CPU v zátěži 62°C mi příjdou už jako dost. Když pořídím skříň, která je lépe chlazená + lepší chladič CPU budu spokojen a počet ventilátorů zas tak moc řešit nebudu. Dají se přece vyndat, ne?

Nesmíš zapomenout, že u té mnou vybrané skříně je větrák ještě nahoře, ne jen vzadu, ale i nahoře, což může být druhá cesta odchodu teplého vzduchu pač nevěřím, že jej bude nasávat dolů.

Ale dávám Ti za pravdu, že nic se nesmí přehánět a dva v nejhorším případě 3 větráčky musí stačit. No vždyť jsem se ještě nerozhodl :wink:

A co se týče zdroje dole. Aspoň to půjde hned do zásuvky a nebude to křížit kabely klávesnice, myši, m onitoru, usb atd.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 bře 2010 00:17

Nezapomínám na to, však ten ventilátor nahoře tam je právě kvůli absenci zdroje, který by ten vzduch bral. Při tomto řešení však musíš mít nad casem volný prostor, aby měl ten vzduch kam odejít.

Jasně, dají se vyndat, myslel sem, že se bavíme o tom, jestli je boční ventilátor dobrá volba. Je zbytečné mít více ventilátorů než je nutné, pokud by to nemělo mít vliv na celkovou kvalitu chlazení. Snížení jejich počtu bych řešil až v moment, kdy bych se přesvědčil o celkové hlučnosti. Tu můžeme v tento moment jen hádat. Jedna věc je, co je na papíře a druhá, jak je tomu ve skutečnosti.. :wink:

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 29 bře 2010 00:30

Uvidíme. Nyní provádím test stability kvůli příspěvku "problémy s Everestem" a jsem spokojen :-) Teploty CPU 62°C ovšem už po hodinjě 100% CPU a stabilně. Teplota základové desky 35°C atd. A ta vysoká teplota čidla 80°C už mi tolik nevadí. Když otevřu skříń tak je 79°C v lepší skříni bude možná nižší.

Ale zpět k tématu.

Myslíš, že Noctua 14 bude dobrá volba? Do midi se vleze toho bych se nebál. Prý překáží Ramkám, když jsou moc blízko a ty moje asi jsou :-( chtěl bych ještě nějakého jiného adepta než Noctuu, který udělá více práce než můj box. Samozřejmě co nejvíc kvality za co nejméně peněz :D

Koukal jsem se jakou máš skříň a mám taky výhradu. Z boku, když bude na PC svítit slunce tak se to taky pekně ohřeje :D

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 29 bře 2010 00:43

Jj, koukal sem na ten topic. Myslím, že s novou case to bude znatelný rozdíl po tom co si psal.

D14 je rozhodně pro ty, kteří nechtějí žádné kompromisy. Avšak cena tomu odpovídá, myslím, že pro Tebe bude naprosto dostačující levnější, ač i tak drahá, Noctua NH-U12P SE2, což je taky jeden z topu. Doporučil bych nějaký kousek ze stáje Thermalright, bohužel ani jeden z nich nesplňuje Tvůj požadavek o socketech, navíc u nich se na cenu nehraje, jim jde hlavně o výkon za každou cenu.. :wink:

Více práce než Tvůj BOX udělá snad každý od 4-5 stovek. Pokud chceš výrazněji ušetřit, vezmi klasiku Hyper 212+, je již mnohokrát ověřený a postačující na všechny dnešní procesory.

Však ji mám taky celý den ve stínu.. :D

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 03 dub 2010 15:24

A jak si podle Vás stojí tento chladič a to Zalman CNPS9700 NT?

http://www.zalman.com/eng/product/Produ ... sp?idx=165

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42023

Pro upřesnění uvažuji o tomto či o Noctua 14, která je však o dost dražší, ovšem TOP.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 04 dub 2010 23:19

Mrkni sem, sice to není přímo ohledně NT, ale to co je tam psáno bude platit pro oba dva.. :wink:

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 04 dub 2010 23:39

Díky, ale četl jsem nyní skvělou recenzi a test na Noctuu a to nemá chybu. Přikládám.

http://www.cttl.cz/index.php?gid=10514&kap=0

do skříně nové se vejde a deska je kompatibilní. Takže super.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 05 dub 2010 16:17

Říkal sem, že D14 patří k absolutní špičce a odkazovaný test je tomu hezkým důkazem.. :wink:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • AIO Vodní chlazení 5800x3d Příloha(y)
    od schwarzenegger » 29 čer 2024 14:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    31
    9030
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    16 črc 2024 11:32
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    2480
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01
  • Koupě case
    od lucaso84 » 07 čer 2025 07:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    1862
    od Cleric Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 21:02
  • Single Fan vs Dual Fan a aka case?
    od AirCrew » 04 dub 2025 11:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC