Vysavačom prach z PC nie?
Dnes som sa stretol s tvrdením, že sa nesmie z PC vysávať prach vysavačom.
Údajne ak sa niekde nachádzajú polovodičové súčiastky nesmie sa použiť vysavač.
Vraj nejaké trenie prachu či čo a že skočí iskra no ja neviem.
Že vraj ani zo zdroja ak nemá filter tak neviem?!
Mohol by mi to niekto objasniť?
Vysvetliť alebo vyvrátiť ?
Vopred dík za odpovede a názory.
Vysavačom prach z PC nie?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Vysavačom prach z PC nie?
Na hubici vzniká statická elektřina, je to stejné jako když si svlíkáš svetr a dostaneš ránu, když tuhle ránu dostane polovodič tak to nepřežije.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
A neexistuje ani žiadne opatrenie, ktorým by šlo tento jav elimonvať, ako napríklad viem že existuje náramok na ruku ktorým by sa mala osoba manipulujúca s compom pripojiť myslím o kostru skrine compu. Myslím pri manipulácii s komponentami napr pri výmene alebo priamo pri skladaní compu.
Inak dík za vysvetlenie.
Inak dík za vysvetlenie.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Možná by šlo použít vysavač s kovovou hubicí a tu případně uzemnit, pak by k ničemu nemělo dojít, každopádně je tu ještě nebezpečí mechanického poškození. Pokud požiješ stlačený vzduch, z kompresoru ze vzdálenosti cca 0,5m je to zcela bezpečné. (Mnohokrát vyzkoušeno, tisíce děkovných dopisů
)

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Používám vysavač u každého PC, které mi přijde pod ruku a ještě se mi nepodařilo žádný odpravit - netvrdím ale že to nelze. Beru to na své riziko, případné škody bych si napravil. Nicméně je to stejné, jako že bych měl používat antistatické rukavice, když montuju PC. V životě jsem nikoho neviděl rukavice používat - tím netvrdím, že to někdo nedělá.
//samozřejmě že balónek se stlačeným vzduchem je zcela bez rizika.
//samozřejmě že balónek se stlačeným vzduchem je zcela bez rizika.

Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Není vysavač jako vysavač, případně záleží na více faktorech. Tipnul bych že třeba tahat plastový vysavač po koberci je cesta do pekel.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud podrží hadici a sáhne si na futra nebo topení, měl by mít od statiky pokoj. Spíš je větší pravděpodobnost, že něco mechanicky poškodí. Hlavně nešmrdlat hubicí po desce sem tam, jako by to byl koberec. S trochou optarnosti by se nic nemělo stát. Stejně se většinou vysávají ventilátory, mřížka zdroje, skříň a zadní část desky - PS2, USB, atd.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Já používám nástavec na vysavač (kartáč). S ním se dá po desce i lehce šmrdlat, pokud se dává pozor.
Žádné problémy jsem nezaznamenal.
Žádné problémy jsem nezaznamenal.
- Přílohy
-
- W7-72093-EC.jpg (9.4 KiB) Zobrazeno 1045 x
- Tazator
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Taky několik let používám vysavač - a ještě se mi nic nestalo. A vysávám tak, že jsem cca 5 centimetrů od desky...
Intel Core i5-2500K; Arctic Freezer 13; GA-P67A-UD3-B3; MSI N570GTX Twin Frozr II/OC; Kingston HyperX Blu 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz; Windows 7