Příspěvekod Uziv00 » 08 čer 2010 07:45
myslím, že hlavní účel výuky IT na základních školách není o tom vychovat ze všech žáků programátory nebo administrátory. Hlaví je tzv. počítačová gramotnost, tedy umět to pustit, uživatelsky obsluhovat, vědět na co kliknout a na co ne a neptat se blbě co to žere. Pokud chce někdo vědět víc, určitě existuje dost kroužků, které se tím zabývají. Sám jsem začínal s počítači v kroužku (tehdy na základce neexistovaly) na osmibitových strojích, které se programovaly ve strojáku a místo monitoru bylo několik sedmisegmentovek. Na střední škole nám ukázali sálový počítač, jako výkvět výpočetní techniky. Ti co patřili k majetnějším si nechávali vozit ZX (81, spectrum), ale většinou skončili pouze na příkazu load"". Po plyšáku (samet) se zde oblevilo XT v ceně cca 75.000,- jaká nádhera! a pak už to šlo rychle. Nicméně konstrukce HW se rychle mění, který z nových adminů by dokázal poznat desku řediče? a osnovy ve školách se mění pomaleji. Navíc si školy nemůžou dovolit měnit stroje alespoň každý třetí rok.
A k tomu že učitelé ví kolikrát méně? No, pokud by si vzali knížku jak postavit počítač a mohli experimentovat, uměli by to. Jenže podle mě oni do HW snad ani zasahovat nesmí. A pro účely základního PC vzdělání to stačí. btw, když jsem si nedávno dělal dálkově vš, čistě jen proto, abych měl papír, začali jsme počítáním dvojkových čísel. Říkal jsem si, že asi to bude k něčemu, vědět jak to vlastně ten procesor dělá a je fakt, že jsem to zatím nepotřeboval. Ale byli mezi námi tací, co tvrdili, že onu vyučující strčí do kapsy. Zajímavé je, že to byli právě tito, co školu opustili nejdřív. A všechny dosavadní znalosti mi nebyly celkem k ničemu - třeba co vám říká programovací jazyk Fortran?
Takže abych to shrnul - pokud tě počítače baví hurá do kroužku, protože ve třídě nikdy nebude více než 20% lidí, které by Pc bavily. Ostatní můžou tvrdit, že by mělo být více matiky a že je jednoduchá, další zse tělocvik atd. Účel ZŠ je prostě dát všeobecné znalosti a to o všem. Ono to taky vypadá dost blbě když administrátor má ve zprávě obsahující cca 6 řádků 12 hrubek.