Výuka informatiky na ZŠ

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Výuka informatiky na ZŠ

Příspěvekod mike007 » 07 čer 2010 23:42

M4RTY píše:Já jsem v osmičce a děláme to stejné :D, děláme tabulky v excelu, prezentace atd.. Bral bych radši učit se v PS :)

Věř mi, že v životě budeš potřebovat umět pracovat s kancelářskými balíky. Na to, abys uměl udělat ve Photoshopu signature nebo jinou broskvovinu ti stačí webové tutoriály nebo nějaká dobrá kniha. Máš-li ale talent (umíš výborně kreslit), tak si po skončení základky vyber školu zaměřenou na počítačovou grafiku. Nevím odkud jsi, ale výborná je SŠAK v Hradci http://www.ssakhk.cz/www/index.php
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Reklama
AleRx8
člen HW spec týmu
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod AleRx8 » 08 čer 2010 06:24

Tak tolik reakcí jsem opravdu nečekal...
Ale mám nějakou (malililinkatou) naději, že se budem učit i o grafice. Všude jsou totiž o ní vylepené plakáty. Jenom vám radši nebudu říkat, v jakém programu, nebo by jste se *něco* smíchy...
Pak jsem tam objevil s kámošem rozdělaný pc, který měl na komponentách popisky. Takže buď je náš učitel informatiky tak blbý, že neví, co je co, nebo nás míní učit, co je v pc, což by mohla býti sranda.
Psaní všemi deseti nás zatím neučili, ale vím, že dnešní páťáci to mají jako zájmový kroužek. Já píšu čtyřmi.
Jinak to o těch počítačích-Celerony, desky Intel, 512MB RAM a 512Kbps internet. Další komponenty radši ani nehádám.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 08 čer 2010 07:45

myslím, že hlavní účel výuky IT na základních školách není o tom vychovat ze všech žáků programátory nebo administrátory. Hlaví je tzv. počítačová gramotnost, tedy umět to pustit, uživatelsky obsluhovat, vědět na co kliknout a na co ne a neptat se blbě co to žere. Pokud chce někdo vědět víc, určitě existuje dost kroužků, které se tím zabývají. Sám jsem začínal s počítači v kroužku (tehdy na základce neexistovaly) na osmibitových strojích, které se programovaly ve strojáku a místo monitoru bylo několik sedmisegmentovek. Na střední škole nám ukázali sálový počítač, jako výkvět výpočetní techniky. Ti co patřili k majetnějším si nechávali vozit ZX (81, spectrum), ale většinou skončili pouze na příkazu load"". Po plyšáku (samet) se zde oblevilo XT v ceně cca 75.000,- jaká nádhera! a pak už to šlo rychle. Nicméně konstrukce HW se rychle mění, který z nových adminů by dokázal poznat desku řediče? a osnovy ve školách se mění pomaleji. Navíc si školy nemůžou dovolit měnit stroje alespoň každý třetí rok.
A k tomu že učitelé ví kolikrát méně? No, pokud by si vzali knížku jak postavit počítač a mohli experimentovat, uměli by to. Jenže podle mě oni do HW snad ani zasahovat nesmí. A pro účely základního PC vzdělání to stačí. btw, když jsem si nedávno dělal dálkově vš, čistě jen proto, abych měl papír, začali jsme počítáním dvojkových čísel. Říkal jsem si, že asi to bude k něčemu, vědět jak to vlastně ten procesor dělá a je fakt, že jsem to zatím nepotřeboval. Ale byli mezi námi tací, co tvrdili, že onu vyučující strčí do kapsy. Zajímavé je, že to byli právě tito, co školu opustili nejdřív. A všechny dosavadní znalosti mi nebyly celkem k ničemu - třeba co vám říká programovací jazyk Fortran?
Takže abych to shrnul - pokud tě počítače baví hurá do kroužku, protože ve třídě nikdy nebude více než 20% lidí, které by Pc bavily. Ostatní můžou tvrdit, že by mělo být více matiky a že je jednoduchá, další zse tělocvik atd. Účel ZŠ je prostě dát všeobecné znalosti a to o všem. Ono to taky vypadá dost blbě když administrátor má ve zprávě obsahující cca 6 řádků 12 hrubek.

guest

Příspěvekod guest » 08 čer 2010 08:51

Jenom k tomu psaní všema deseti. Dcera mé přítelkyně cca před 8 lety studovala obchodní akademii a tam je tu učili. Ve finále psali na klávesnici zakryté plenou. Dneska píše suprově. Může koukat na text, ten psát a ještě se s váma bavit.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 čer 2010 09:33

Myslíš něco takového?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

guest

Příspěvekod guest » 08 čer 2010 09:36

Nerozumím otázce. :smile:

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 čer 2010 09:38

Všema 10 bez koukání – jako na tom veselém videu.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

guest

Příspěvekod guest » 08 čer 2010 09:39

Žádné video tam není.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 08 čer 2010 09:58

Myloš: Ta se asi učila psát na stroji :lol:
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

guest

Příspěvekod guest » 08 čer 2010 10:06

To mi prosím řekněte kde vidíte to video?

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 08 čer 2010 10:08

Myloš ho má v příspěvku. Asi ti nefunguje flash player když ho nevidíš.
Tady je odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=02HIzNGqAJY
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

guest

Příspěvekod guest » 08 čer 2010 10:22

Máš pravdu, FP opravdu zmizel - problém je, že nejde ani nainstalovat. :evil:

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”