Dobrý den,
počítač se mi během tohoto víkendu zpomalil tak, že na něm není možno skoro vůbec pracovat. Již déle vykazuje nějakou nestabilitu - občas se zasekne (první lišta start a časomíra, pak následně všechny programy a celé PC), jediným řešením restart. Momentálně mi stačí spustit třeba jen WMplayer a k tomu jednoduchou aplikaci, hudba se mi začne trhat a dál nelze poslouchat. Všechny programy se mi při spuštění dlouho načítají, třeba obyčejný MS Word... V task manageru mi nestandartně každý úkon vytěžuje CPU, nevím vůbec čím by to mohlo být... Takže ani nevím jestli jsem správně ve fóru, jestli to je hardwarová závada (nebo softwarová...) Napadlo mě jen možná přetížení PC, pracuju teď více jak týden-dva intenzivně na bakalářce do školy a PC skoro nevypínám...
prosím o radu, díky.
F.M.
p.s: PC jsem včera čistil CCleanerem, projížděl programem Spybot - Search & Destroy, který nic nenašel a antivir NOD běžící na pozadí pod rezidentní ochranou nic nehlásí...
PC se rapidně zpomalil - plné vytížení CPU Vyřešeno
PC se rapidně zpomalil - plné vytížení CPU
Naposledy upravil(a) filatelik dne 17 kvě 2010 10:37, celkem upraveno 3 x.
NTBK : LENOVO IdeaPad Y510p, CPU : Intel Core i7 4702MQ Haswell, RAM : 16GB, VGA : 2x NVIDIA GeForce GT 755M 2GB SLI, HDD : SSD 256GB Transcend + HDD 2TB WD Black, monitor : 15.6" LED 1920x1080 antireflexní, OS : Windows 10 64-bit
- TheSkeleton
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: PC se rapidně zpomalil - plné vytížení CPU
Zkus ho vyčistit, je možné že je dost zaprášený, a tím špatně chladí. Zkontroluj větráčky a chladič CPU
Může jít i o nějaký vir.. a zkontroluj RAMky Memtestem. Nech test nejméně 2h běžet , pokud bude po dvou hodinách stále 0 errors, tak jsou v pořádku. A ještě zkus defragmentovat disk
Může jít i o nějaký vir.. a zkontroluj RAMky Memtestem. Nech test nejméně 2h běžet , pokud bude po dvou hodinách stále 0 errors, tak jsou v pořádku. A ještě zkus defragmentovat disk
Life's too short to remove USB safely.
nedávno jsem měnil zdroj, kterej mi odešel, tak sem v PC zároveň i "vymetl" prach a tak, je to necelej měsíc... zkusim se na to mrknout ale znovu.
NTBK : LENOVO IdeaPad Y510p, CPU : Intel Core i7 4702MQ Haswell, RAM : 16GB, VGA : 2x NVIDIA GeForce GT 755M 2GB SLI, HDD : SSD 256GB Transcend + HDD 2TB WD Black, monitor : 15.6" LED 1920x1080 antireflexní, OS : Windows 10 64-bit
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkontroluj PIO/DMA mode
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
tak jsem znovu pročistil PC, prach tam ňákej byl ale zanedbatelně... Jinak samotnej windows se mi spousti taky extreme pomalu, stihl sem si u toho udelat caj a uklidit na stole:) prohlizec co sem ted spoustel to samy... Jinak bych se laicky zeptal co je PIO/DMA mode a jak ho zkontrolovat? Bohužel nemám páru:/ Jinak disk sem defragmentoval minulej tyden - ten systemovej, pomoci O&O defrag... Memtest zkusim...
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkontroluj PIO/DMA mode viz podpis.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
tak jsem se konecne k tomu dostal... diky za radu, bylo to asi tim PIO rezimem (predtim sem si jen nevsiml o cem mluvis a ze to mas v podpisu, ted jsem moudrejsi:) pocitac uz bezi jak ma, tak jsem si docela oddechl... takze jeste jednou diky.
Tak problém se mi vrátil jako bumerang... Již po několikáté mi tam skočil zase režim PIO (od té doby co jsem sem psal naposled asi po 5té...). Postupoval jsem opět podle návodu, počítač restartoval ale příjde mi že mi to začíná přeskakovat z DMA na PIO čím dál častějš. Kabelem IDE mám propojenej pouze motherboard s DVD-ROM a disketovkou, pevný disky mám propojeny skrze Serial ATA kabely... Kde může být chyba? (v návodu bylo uvedeny, že to může například být IDE kabelem, když ale s ním nemám propojeny pevné disky může to tak skutečně být?)
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkontroluj disk utilitou od výrobce, při potížích s diskem windows přepíná do PIO. Též je možné že se přehřívá chipset, zkontroluj teploty a prach.
Po delší odmlce a testování PC: situace přepínání do PIO režimu se zhoršila - někdy to dělá i několikrát denně. Takže proběhla nespočetná serie restartů... Jal sem se tedy otestovat PC - první co jsem použil byl prográmek Speed Fan v4.33, výsledky viz obrázky níže - 1.odpoledne, 2. večer, 3. v noci. Nevím kolik může být maximum u HDD ale max. naměřená teplota 76°C mi přišla už docela hodně. Přehříval se vždy disk s nainstalovaným OS (winXP) a ten u kterého pravděpodobně přeskakuje PIO režim - že by to bylo tedy tím přehříváním? Dále mě napadlo jestli by mohl být problém třeba taky v CPU? max. naměřená teplota 51°C (jaká teplota je normální? a jestli by nebylo od veci vyměnit teplovodivou pastu? - PC mám již skoro 5-tým rokem).
Dále jsem použil prográmky (aplikace?) na testování funkčnosti HDD (2x HDD Western Digital):
- od výrobce jsem našel "Western Digital Data Lifeguard Tools 11.2" - přošlo mi na houby, nic jsem s tím pořádně nezjistil (aspoň mi to tak aspoň přišlo
- šáhl jsem tudíž ke konkurenční "Seatools" od Seagate, kde jsem proved testy: Long Generic Test, Long Drive Self Test, S.M.A.R.T. check Test a na obou discích vše OK
- dále jsem našel prog "HDD Scan 3.2", zde jsem použil testy: S.M.A.R.T. extended test, S.M.A.R.T. conveyance test a taky vše OK
- na závěr "HD Tune", který mi hned z první hlásil critical HD temperature u výše zmiňovaného disku s OS (kritická hodnota přehřívání se však dá nastavovat, tudíž nevím jaká teplota je pro mě směrodatná jako kritická), dále jsem projel oba disky tzv. Error testem - vše OK, u prvního disku však u přehledu hodnot nějaké chyby - viz obr.č.4 (tabulce však nerozumím - setkávám se s tím poprvý), ještě jsem provedl měření rychlosti přenosu, u disku 1 mi to docela kolísalo - viz benchmark - obr.č.5 (na první pohled mi to příjde nějak špatný, jinak jak u předchozího do toho moc nevidím...)
závěrem... mi příjde že by to mohlo být tím přehříváním ale jistej si nejsem... S tímto problémem se setkávám poprvý. Jak mám dál postupovat? Přidat větráky do bedny, popř. tzv. chladící rámečky přimo na HDD? (mám tam teď 2x HDD a chci v blízké době přidat 3tí) ...a co CPU? a možná by bylo dobrý sem ještě napsat, že chlazení na grafárně mám pasivní pomocí heatpipu a že mi může v bedně tím pádem vznikat i větší teplota...
PICTURES:
1

2

3

4

5

Dále jsem použil prográmky (aplikace?) na testování funkčnosti HDD (2x HDD Western Digital):
- od výrobce jsem našel "Western Digital Data Lifeguard Tools 11.2" - přošlo mi na houby, nic jsem s tím pořádně nezjistil (aspoň mi to tak aspoň přišlo
- šáhl jsem tudíž ke konkurenční "Seatools" od Seagate, kde jsem proved testy: Long Generic Test, Long Drive Self Test, S.M.A.R.T. check Test a na obou discích vše OK
- dále jsem našel prog "HDD Scan 3.2", zde jsem použil testy: S.M.A.R.T. extended test, S.M.A.R.T. conveyance test a taky vše OK
- na závěr "HD Tune", který mi hned z první hlásil critical HD temperature u výše zmiňovaného disku s OS (kritická hodnota přehřívání se však dá nastavovat, tudíž nevím jaká teplota je pro mě směrodatná jako kritická), dále jsem projel oba disky tzv. Error testem - vše OK, u prvního disku však u přehledu hodnot nějaké chyby - viz obr.č.4 (tabulce však nerozumím - setkávám se s tím poprvý), ještě jsem provedl měření rychlosti přenosu, u disku 1 mi to docela kolísalo - viz benchmark - obr.č.5 (na první pohled mi to příjde nějak špatný, jinak jak u předchozího do toho moc nevidím...)
závěrem... mi příjde že by to mohlo být tím přehříváním ale jistej si nejsem... S tímto problémem se setkávám poprvý. Jak mám dál postupovat? Přidat větráky do bedny, popř. tzv. chladící rámečky přimo na HDD? (mám tam teď 2x HDD a chci v blízké době přidat 3tí) ...a co CPU? a možná by bylo dobrý sem ještě napsat, že chlazení na grafárně mám pasivní pomocí heatpipu a že mi může v bedně tím pádem vznikat i větší teplota...
PICTURES:
1

2

3

4

5

- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: PC se rapidně zpomalil - plné vytížení CPU Vyřešeno
Těch 76°C je příšrných - disk by měl mít do 40. Toto bude původ problémů. Hoď před něj nějaký větrák co bude foukat dovnitř skříně a uvidíš. Snad to nebude trvalé
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Zpět na “Problémy s hardwarem”