Prosím o radu.
Protože mám už úplně plný disk, ráda bych ho naformátovala (popř. přeinstalovala) a tím pádem vyčistila.
Jsem laik a nikdy jsem to nedělala, poradí mi někdo jak na to, krok za krokem?
Originál CD Windows XP mám, data zazálohována také, chtěla bych úpně vše "vyházet".
Předem díky za rady a trpělivost
Naformátování XP
Re: Naformátování XP
Tak jsi vem na vědomí, že máš v PC programy, které si tam chceš nechat a často je používáš. potom si ber na vědomí, že nejspíše stahuješ.
Mažeš soubory, které stahuješ, a které nepotřebuješ?
Já jsem si takhle po půl roku uvolnil kouzelných 45GB a na notebooku je to co týden, to 10Gb vymazaných dat.
POKUD CHCEŠ HDD FORMÁTOVAT, V TENTO POČÍTAČ KLIKNI NA HARDDISK PRAVÝM TLAČÍTKEM MYŠI A DEJ FORMÁTOVAT.... (NEJPRVE SI VŠECHNO ZÁLOHUJ!!!!-zálohuj si jen to, co potřebuješ) a nemusíš dělat reinstall windowsu
JAK VELKÝ MÁŠ DISK? (Tento počítač-klikni na disk pravím tl. myši. dej vlastnosti a pověz).
Mažeš soubory, které stahuješ, a které nepotřebuješ?
Já jsem si takhle po půl roku uvolnil kouzelných 45GB a na notebooku je to co týden, to 10Gb vymazaných dat.
POKUD CHCEŠ HDD FORMÁTOVAT, V TENTO POČÍTAČ KLIKNI NA HARDDISK PRAVÝM TLAČÍTKEM MYŠI A DEJ FORMÁTOVAT.... (NEJPRVE SI VŠECHNO ZÁLOHUJ!!!!-zálohuj si jen to, co potřebuješ) a nemusíš dělat reinstall windowsu
JAK VELKÝ MÁŠ DISK? (Tento počítač-klikni na disk pravím tl. myši. dej vlastnosti a pověz).
Návod na HiJackThis log*HWMonitor*CCleaner*HWInfo
KDO SE MOC PTÁ, MÁLO GOOGLÍ!
CS 1.6. The Best Game.
2x3.1Ghz|4GB|HD4250|500GB 7.2k|Fortron 400W
CS 1.6. The Best Game.
Naformátování by mi stačilo, ale nevím, jestli nepotřebuji nějaké ovladače a drivery, jak tu o tom tam čtu.
Je to zasekané "kravinami" a hrozně pomalé.
Je to zasekané "kravinami" a hrozně pomalé.
Dobře....
Stáhni si Advanced system care zde: http://www.slunecnice.cz/sw/advanced-windowscare/
vyčisti si pc, a pomocí everestu zde: http://www.slunecnice.cz/sw/everest/ mi sděl, jaké máš v PC HW... potom nebude problém stáhnout ovladače od výrobce...
Až si vše zálohuješ, vyčistíš a sdělíš mi HW tvého PC , uvidíme, jestli potom drivery nebude problém stáhnout..
JEŠTĚ JSI MI NEŘEKLA, JAK MÁŠ VELKÝ HARDDISK, RÁD BYCH TO VĚDĚL, DÍKY :)
Stáhni si Advanced system care zde: http://www.slunecnice.cz/sw/advanced-windowscare/
vyčisti si pc, a pomocí everestu zde: http://www.slunecnice.cz/sw/everest/ mi sděl, jaké máš v PC HW... potom nebude problém stáhnout ovladače od výrobce...
Až si vše zálohuješ, vyčistíš a sdělíš mi HW tvého PC , uvidíme, jestli potom drivery nebude problém stáhnout..
JEŠTĚ JSI MI NEŘEKLA, JAK MÁŠ VELKÝ HARDDISK, RÁD BYCH TO VĚDĚL, DÍKY :)
CS 1.6. The Best Game.
CS 1.6. The Best Game.
takže..popřadě..předpokladam, že máš instalační CD od WIndows XP a klíč
1. vlož cd do mechaniky a restartuj PC
2. hned jak se PC po restartu zapne tak mačkej DELETE ... to zpusobí náběh BIOSu.... v něm v "BOOT PRIORITY" menu nastav bootování z CD mechaniky jako první ... ulož změny ... a počkej na auto restart ... nyní se ti Zobrazí hláška něco jako "Pro instalaci z CD stikněte libovolné tlačitko" ... tato hláška bude zobrazená JEN PÁR vteřin a proto neváhej a mačkej nějaké klávesy
3. To způsobí start instalace system.
4. Vyber Nainstalovat (či tak něco)
5. přijmi smlouvu s F8
6. instalator detekuje předchozí instalaci a chce ji opravit...pomoci ESC to přeskoč a dostaneš se do obrazovky kde uvidiíš tvé disky......respektive oddíly... všechny smaž podle instrukci na obrazovce (pokud chceš na nekterem disku zachovat data tak oddil na něm nemaž)
a místo smazanych oddilu vytvoř oddíly nové ALE NEFORMATUJ...... tak a a místo oddilu na kterem byly windows taky vytvoř novy a na nem dej FORMATOVAT NTFS
7. samotna instalace...
to zvladneš
8 po restartech NEMACKEJ znovu LIBOVOLNOU KLAVESU...nech instalovat dokud nenabehne plocha
9 opet restartuj a v BOISU pomoci klavesy DELETE opet vrat BOOTOVANI na HARD DISK jak to bylo předtim
10 a je to
tady podrobny a srozumitelny navod
http://www.pcporadenstvi.cz/pruvodce-in ... windows-xp
1. vlož cd do mechaniky a restartuj PC
2. hned jak se PC po restartu zapne tak mačkej DELETE ... to zpusobí náběh BIOSu.... v něm v "BOOT PRIORITY" menu nastav bootování z CD mechaniky jako první ... ulož změny ... a počkej na auto restart ... nyní se ti Zobrazí hláška něco jako "Pro instalaci z CD stikněte libovolné tlačitko" ... tato hláška bude zobrazená JEN PÁR vteřin a proto neváhej a mačkej nějaké klávesy
3. To způsobí start instalace system.
4. Vyber Nainstalovat (či tak něco)
5. přijmi smlouvu s F8
6. instalator detekuje předchozí instalaci a chce ji opravit...pomoci ESC to přeskoč a dostaneš se do obrazovky kde uvidiíš tvé disky......respektive oddíly... všechny smaž podle instrukci na obrazovce (pokud chceš na nekterem disku zachovat data tak oddil na něm nemaž)
a místo smazanych oddilu vytvoř oddíly nové ALE NEFORMATUJ...... tak a a místo oddilu na kterem byly windows taky vytvoř novy a na nem dej FORMATOVAT NTFS
7. samotna instalace...
to zvladneš
8 po restartech NEMACKEJ znovu LIBOVOLNOU KLAVESU...nech instalovat dokud nenabehne plocha
9 opet restartuj a v BOISU pomoci klavesy DELETE opet vrat BOOTOVANI na HARD DISK jak to bylo předtim
10 a je to
tady podrobny a srozumitelny navod
http://www.pcporadenstvi.cz/pruvodce-in ... windows-xp
Naposledy upravil(a) skunkicz dne 14 črc 2010 20:19, celkem upraveno 1 x.
„Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.“
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991
NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
king-surf píše:POKUD CHCEŠ HDD FORMÁTOVAT, V TENTO POČÍTAČ KLIKNI NA HARDDISK PRAVÝM TLAČÍTKEM MYŠI A DEJ FORMÁTOVAT.... (NEJPRVE SI VŠECHNO ZÁLOHUJ!!!!-zálohuj si jen to, co potřebuješ) a nemusíš dělat reinstall windowsu
Už jsi to někdy zkoušel u C:?
Jinak k tématu. Pochopil jsem správně, že máš pouze jeden disk C: který máš zaplněný a chceš jej celý smazat (naformátovat)? Počítej s tím, že po formátování na něm nebude nic a je to nevratné.
Postupuj podle kroků od skunkicz a až do bodu, kde uvidíš C: oddíl 1 NTFS (nebo tak nějak). Veškeré volby pro práci s oddíly najdeš dole na obrazovce.
Doporučuji oddíl odstranit = disk bude jako bys jej právě zakoupila. Potom na vytvořené prázdné místo potvrdíš instalaci systému - automaticky se vytvoří oddíl, naformátuje a začne instalace. Nebo si můžeš disk přerozdělit = vytvoříš si oddíly podle sebe (C: D: E:), kdy si z volného(nevyužitého) místa odsekneš velikost jakou požaduješ. Systém pak nainstaluješ na kterýkoliv z nich - pravděpodobně C:. Ostatní disky si pak naformátuješ pod Windows, až nainstaluješ systém. Nejdou totiž formátovat před tou instalací - nic není dokonalé, ani instalátor Win XP, bohužel.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- 34regulus
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Prrrr ...
Neřekla jsi důležitou věc!!!
To PC , kterému chceš formátovat HDD je stolní PC nebo notebook?
Jestli notebook tak NEFORMÁTUJ
V takovém případě bývá HDD rozdělen na dvě části, z nichž je jedna neviditelná a bývá na ní uložena " instalační disketa " (to ber jako přirovnání, ne jako popis
)s ovladači(drivery)které jinak neseženeš a navíc mnohdy při formátování tohoto disku to doslova zprasíš tak, že to dají dopořádku jen ve značkovém servisu (s originálním istalačním CD/DVD ) .
Opravené to mají v cuku letu ale ty to tvrdě zacáluješ
Pokud chceš udělat jen pořádek , stačí nabootovat z jiného Operačního systému, všechny ( nebo lépe jen některé ) soubory označíš k vymazání (hodíš je do koše a ten potom vysypeš) .
Potom bych doporučil kontrolu souborového systému - to dělá u Windows Scandisk - nebo nověji CHKDSK.exe a potom můžeš instalovat.
Další možností je pochopitelně formát disku, ale ten bych doporučil pouze v případě stolního PC. Výhoda je ovšem v tom, že můžeš změnit souborový systém např z FAT32 na modernější NTFS.
V každém případě Musíš bootovat z nějakého externího zdroje - třeba z CD nebo dudlíka (flashky) , protože operační systém si formátováním disku ze kterého bootuje podřezává větev na které sedí!
Pokud je to možné požádej někoho aby to za tebe udělal, netrvá to dlouho a pokud nevíš co děláš můžeš se divit proč ti to nejde!
Jestli se to ovšem chceš naučit , tak to zkoušej , ale napřed si přečti něco o struktuře dat na HDD a souborových systémech- stačí třeba na Wikipedii- tam jsou struční , ale to nutné minimum tam najdeš.
Neřekla jsi důležitou věc!!!

To PC , kterému chceš formátovat HDD je stolní PC nebo notebook?

Jestli notebook tak NEFORMÁTUJ

Opravené to mají v cuku letu ale ty to tvrdě zacáluješ

Pokud chceš udělat jen pořádek , stačí nabootovat z jiného Operačního systému, všechny ( nebo lépe jen některé ) soubory označíš k vymazání (hodíš je do koše a ten potom vysypeš) .
Potom bych doporučil kontrolu souborového systému - to dělá u Windows Scandisk - nebo nověji CHKDSK.exe a potom můžeš instalovat.
Další možností je pochopitelně formát disku, ale ten bych doporučil pouze v případě stolního PC. Výhoda je ovšem v tom, že můžeš změnit souborový systém např z FAT32 na modernější NTFS.
V každém případě Musíš bootovat z nějakého externího zdroje - třeba z CD nebo dudlíka (flashky) , protože operační systém si formátováním disku ze kterého bootuje podřezává větev na které sedí!

Pokud je to možné požádej někoho aby to za tebe udělal, netrvá to dlouho a pokud nevíš co děláš můžeš se divit proč ti to nejde!

Jestli se to ovšem chceš naučit , tak to zkoušej , ale napřed si přečti něco o struktuře dat na HDD a souborových systémech- stačí třeba na Wikipedii- tam jsou struční , ale to nutné minimum tam najdeš.

Naposledy upravil(a) 34regulus dne 14 črc 2010 16:46, celkem upraveno 1 x.
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Píše že má originál Windows XP, tudíž instalovat a formátovat může jak chce...
//což je ta nejlepší možná volba.
//což je ta nejlepší možná volba.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
To d1amond: nevím co máš za problém, nebo máš asi nějaké čínské windows XP.... já teda u C mám možnost naformátovat :)
CS 1.6. The Best Game.
CS 1.6. The Best Game.
king-surf :
A myslíš si, že ti Windows, které z toho céčka právě běží, to céčko dovolí během svého chodu zformátovat? Jak budou Windows ten disk formátovat, když se během formátu smažou?
A myslíš si, že ti Windows, které z toho céčka právě běží, to céčko dovolí během svého chodu zformátovat? Jak budou Windows ten disk formátovat, když se během formátu smažou?
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Přesně tak,ta volba tam sice je ,ale za chodu systému to formátovat nelze.
Navíc volba tam je přes kontextové menu z Tento počítač, ale třeba už ve Správě disků je tato volba vyšedlá.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”