Přehřívání Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

vitar
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Přehřívání

Příspěvekod vitar » 10 srp 2010 15:48

Začátkem tohoto léta se mi začalo PC samo vypínat. Protože to udělalo několikrát před pár lety, pár dní po zakoupení, nechal jsem si vyměnit chladič CPU za výkonější Alpine Pro a bylo po problému. Tentokrát to nepomohlo. Přestože jsem upgradoval chladič CPU na Gelid Tranquillo, jen se mi podařilo oddálit dobu před automatickým vypnutím při běžném provozu.

Update BIOSu na verzi F5b taky nepomohla. Jakmile udělám cokoliv, co na delší dobu jen o trošku zvýší zátěž systému, jdu dolů. A to někdy stačí i 10 minut tisku na tiskárně přes USB! Prostě hnus, velebnosti! Hry prakticky nehraju, to bych asi problémy zjistil dříve ;o)

Po prostudování dalších témat na tomto fóru mě napadlo zkontrolovat také grafiku. Mám ATI Radeon 4650 mimo jiné s výstupem HDMI, která ale při pořízení PC a prvotních problémech "nebyla u toho".

HW monitor doinstaluju a info přidám zítra.

Konfigurace systému: MB: Gigabyte GA-M61PME-S2, CPU: AMD Athlon 64 X2 5200+, RAM: 2GB Kingston, Grafika: ATI Radeon 4650 (HDMI out)

Reklama
Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Re: Přehřívání

Příspěvekod Stene » 10 srp 2010 16:30

Ahoj, nevím, zda to budou teploty, ale pokud nám je sem nenapíšeš, těžko ti poradíme..
- jaký máš zdroj (značka + watáž)

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 10 srp 2010 17:11

Nejdříve dodej teploty, ať jsme moudřejší. Jinak z toho co píšeš chápu, že problémy nastaly po instalaci nového chladiče, je to tak? Pokud ano, zkontroloval bych pastu na CPU.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

vitar
nováček
Stav:

Příspěvekod vitar » 13 srp 2010 07:28

Zdravím,
problémy nenastaly po instalaci nového chladiče, začaly "samovolně" s příchodem léta (horkých dní), ale teď nepřestávají, ani po výměně chladiče za výkonnější. Tady jsou teploty v idle režimu chvilku po zapnutí počítače (když jede déle, teploty jader jsou kolem 40°C):

Hardware Monitors
-------------------------------------------------------------------------

Hardware monitor ITE IT87
Voltage 0 1.36 Volts [0x55] (CPU VCORE)
Voltage 1 1.89 Volts [0x76] (VIN1)
Voltage 2 3.41 Volts [0xD5] (+3.3V)
Voltage 3 5.73 Volts [0xD5] (+5V)
Voltage 4 11.78 Volts [0xB8] (+12V)
Voltage 5 -13.12 Volts [0xCD] (-12V)
Voltage 7 5.73 Volts [0xD5] (+5V VCCH)
Voltage 8 3.17 Volts [0xC6] (VBAT)
Temperature 0 41°C (105°F) [0x29] (TMPIN0)
Temperature 1 38°C (100°F) [0x26] (TMPIN1)
Temperature 2 33°C (91°F) [0x21] (TMPIN2)
Fan 0 940 RPM [0x2CE] (FANIN0)

Hardware monitor AMD Athlon 64 X2 5200+
Temperature 0 34°C (93°F) [0xF9] (Core #0)
Temperature 1 35°C (94°F) [0xFA] (Core #1)

Hardware monitor Radeon HD 4650
Temperature 0 39°C (102°F) (GPU Core)

Hardware monitor SAMSUNG HD252HJ
Temperature 0 31°C (87°F) [0x1F] (Assembly)
Temperature 2 28°C (82°F) [0x1C] (Air Flow)

A tady potom těsně před shutdownem:

Hardware Monitors
-------------------------------------------------------------------------

Hardware monitor ITE IT87
Voltage 0 1.39 Volts [0x57] (CPU VCORE)
Voltage 1 1.90 Volts [0x77] (VIN1)
Voltage 2 3.41 Volts [0xD5] (+3.3V)
Voltage 3 5.73 Volts [0xD5] (+5V)
Voltage 4 11.65 Volts [0xB6] (+12V)
Voltage 5 -13.12 Volts [0xCD] (-12V)
Voltage 7 5.73 Volts [0xD5] (+5V VCCH)
Voltage 8 3.17 Volts [0xC6] (VBAT)
Temperature 0 46°C (114°F) [0x2E] (TMPIN0)
Temperature 1 59°C (138°F) [0x3B] (TMPIN1)
Temperature 2 95°C (202°F) [0x5F] (TMPIN2)
Fan 0 1474 RPM [0x1CA] (FANIN0)

Hardware monitor AMD Athlon 64 X2 5200+
Temperature 0 76°C (168°F) [0x1A0] (Core #0)
Temperature 1 109°C (227°F) [0x223] (Core #1)

Hardware monitor Radeon HD 4650
Temperature 0 40°C (103°F) (GPU Core)

Hardware monitor SAMSUNG HD252HJ
Temperature 0 28°C (82°F) [0x1C] (Assembly)
Temperature 2 23°C (73°F) [0x17] (Air Flow)

Jak se jednou teplota jader zvedne přes 80°C, což je samo o sobě strašné, už se jí dolů nechce. V takovém režimu vydrží na idle dlouho (s tím novým větrákem, předchozí to neuchladil). Potom stačí sebemenší zátěž a systém jde dolů.

Myslím, že pastou to nebude. Jak říkám, před výměnou chladiče za Gelid Tranquillo šel dolů ještě rychleji. Nezdají se mi ale rozíly v napětí u zdroje. Nejsou ta rozpětí mezi předpokládanými a skutečnými hodnotami moc velká?

Sám si myslím, že by to mohl být jeden z následujících problémů:
1) špatné/nepřesné osazení nějaké komponenty,
2) vadné čidlo (ještě jsem neměl čas provést "kontrolu hmatem na odkryté desce",
3) odcházející procesor,
4) vadný zdroj

Bod 1) jsem několikrát prověřoval při instalai nového chladiče, tak snad o.k. 2) vyzkouším o víkendu a na značku zdroje se taky mrknu a info doplním.

Omlouvám se, že se budu ozývat takhle skokově, ale rekonstruuju domek a domů se jezdím jenom vyspat, takže sem budu přihazovat pokaždé, když mi zbude troška sil na laborování s PC.

Pro jistotu přidávám identifikaci MB Gigabyte:
Mainboard Model M61PME-S2 (0x00000248 - 0x029B19C8)

AleRx8
člen HW spec týmu
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod AleRx8 » 13 srp 2010 07:44

A co ten zdroj? Značka a wattáž?

Neuchytil jsi ten chladič špatně? Chladič i procesor sejmi z desky. Jsou tam nějaké známky poškození? Pasta tedy je nanesena správně?

Alespoň máš štěstí, že se ti přehřívá jen procesor...

vitar
nováček
Stav:

Příspěvekod vitar » 13 srp 2010 09:14

Zdroj teď nevím a nechci hádat. Jsem v práci a doma se zase jen mihnu až večer. O víkendu se na to mrknu. Procesor nevypadal mechanicky (a pohledem ani teplotou) poškozený, všechny nožičky pěkně rovnoběžně a stejné barvy. Jak říkám, o výměně chladiče se situace zlepšila v tom, že systém vydrží běžet déle, než spadne... a dík za tu útěchu :wink:

AleRx8
člen HW spec týmu
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod AleRx8 » 13 srp 2010 09:25

Ok, tak počkáme

vitar
nováček
Stav:

Příspěvekod vitar » 17 srp 2010 00:28

Takže zdroj je EuroCase ATX-350 JSP, 350W.

Další info: nechal jsem odkrytovaný case z obou stran, abych si ověřil, jestli jde teplota opravdu tak nahoru, nebo jestli mi blázní čidla a ... nic... prostě se nepřehřívá! A to jsem ho nechal hromadně konvertovat a upravovat stovky fotek. Permanentní zátěž mezi 60 a 80% po dobu více než pěti minut a teplota nešla přes 50°C. Postupně jsem připojoval audio, USB čtečku, HDMI, rj45, teplota se sice trošku zvýšila, ale nic zvláštního. Jakmile jsem zavřel case ze "servisní" strany (druhou jsem nechal otevřenou, abych mohl rukou kontrolovat teplotu z druhé strany desky) při stejné zátěži procesoru (tedy 60-80%), teplota šla postupně nahoru a cca za 4-5 minut jsem přesáhnul stovku a jakmile se v HW Monitoru objevilo více než 110°C, PC se vypnulo.

Teď mám case otevřený a při idle (běžné činnosti s prohlížečem) nejdu přes 42°C.
Naposledy upravil(a) vitar dne 17 srp 2010 00:49, celkem upraveno 1 x.

vitar
nováček
Stav:

Příspěvekod vitar » 17 srp 2010 00:48

Tak si právě čtu něco o zdrojích a vidím, že zrovna ten "můj" patří na Slovensku mezi zakázané ... Viz. tady Zdá se mi, že se tedy jedná o variantu 4) z mnou předpokládaných vad. Taky jsem si uvědomil, že u nás je s elektřinou občas problém a o nějaké ty výpadky a nestability v napájecí síti tady není nouze... a první na ráně je obyčejně zdroj, a to i když je PC vypnuté. Co vy na to? Ubírají se mé myšlenky správným směrem?

Pokukuju tedy po Seasonic Energy Knight SS-350ET 350W OEM. Máte s ním někdo dobré/špatné zkušenosti? Předem díky za vaše příspěvky.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 17 srp 2010 07:35

Energy knight jsou tady ověřená klasika, pojede určitě bez problémů.
Když máš teda dejme tomu těch 80°C na CPU a šáhneš na gelida, jakou má teplotu? Kdyby přenášel teplo správně, tak by měl mít taky 80°C.

Pokud ale pomůže odkrytování bočnice, tak tam asi stojí vzduch. Máš tam nějaké ventilátory na nasávání a vyfukování vzduchu z case?
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

vitar
nováček
Stav:

Příspěvekod vitar » 17 srp 2010 07:51

Jaká byla teplota chladiče CPU, to nevím. Když byl odkrytej, tak byla teplota o.k., když byl zakrytej, tak jsem to nestihnul... přesnějí řečeno mě to ani nenapadlo. Držel jsem ale ruku z druhé strany na plechové desce (vnitřní, těsně pod MB) case pod místem, kde je na MB procesor a nezdálo se mi, že by se tam teplota nějak zvětšovala. Na druhou stranu v bedně žádné další větráky nemám (jsou tam tedy jen ve zdroji, na ATIně a pak na tom Gelidu) a hlavně umístění slotu pro grafiku je nešťastně hned vedle procesoru. Mezi větrák Gelidu a ATInu se mi sice vejde ruka, ale jen tak, tak. Na druhé straně je to podobná vzdálenost chladiče CPU od zdroje. A protože Gelid nasává vlastně vzduch od zdroje, může to být "zacyklený teplo".

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 17 srp 2010 07:56

To bude asi ono - tobě tam prostě ten vzduch stojí. Kup si 2 větráčky po 100kč, jeden dej dopředu ať nasává, druhý dozadu ať vyfukuje a máš po problémech
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přehřívání pc Příloha(y)
    od helpmeboys » 05 dub 2025 20:41 » v Vše ostatní (hw)
    3
    1659
    od helpmeboys Zobrazit poslední příspěvek
    07 dub 2025 12:07
  • Přehřívání GK
    od lucaso84 » 15 zář 2024 13:31 » v Problémy s hardwarem
    32
    7270
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    18 zář 2024 16:03

Zpět na “Problémy s hardwarem”