Při běžném provozu náhle zčernal monitor. Při opětném zapnutí PC načetl RAM a našel mechaniku DVD a HDD a dál nebootoval. Vyjmul jsem baterku (změřil-OK), přepojil jumper na CMOS, znovu nastartoval a opět to samé- zablokováno. Při odpojení HDD proběhl bios a PC bootoval až do chvíle, kdy potřeboval HDD.
Po výměně datových ATA kabelů dtto. HDD odzkoušen v jiném PC, kde normálně funguje. Nakonec jsem zjistil, že lze najet do nouzového režimu XP při připojení dat.kabelu s diskem do sec.konektoru ATA, v prim.konektoru ATA je HDD blokován. Z toho usuzuji, že je chyba v řadiči s prom.konektorem 0. Možná by pomohlo nějak přeinstalovat sw pro řadič (nevím, jak a zda to vůbec jde)
Myslíte, prosím, že s tím jde ještě něco dělat ?
Zákl.deska je ASUS A8N-E + AMD Athlon 64 2000Mhz 3200+, BIOS Award 06/08/05, RAM 1GB, HD Seagate Baracuda 7200-250 Gb ultra ATA/100, NTFS, XP home SP3.
vadný řadič
- samael.35
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: vadný řadič
Ked chces bootovat so saty, musis cez disketu na urovni biosu, v resp pri instalacii WIN XP nahrat do compu ovladace na sata radic... win xp totiz nevie pri instalacii rozpoznat sata disky na tejto doske. Pri sttartovani instalacie win xp treba sltacit F6 a dat tam disketu s tymito ovladacmi co stiahnes z netu... Win si pocas zavadzania instalacie vypyta ovladac a das mu ho z diskety... potom uz budes môct instalvoat aj bootovat so saty klikni sem: http://support.asus.com/download/downlo ... odel=A8N-E
samael.35
radio10:
Vítej na fóru PC-HELP!
Disky nejsou vidět jen ve Windows? Když připojíš obě kšandy, jsou disky vidět v BIOSu?
Pokud nejsou vidět ani v BIOSu, tak BIOS nemá pro řadiče ovladač. Pokud řadič odešel, pak je po něm.
V takovém případě bych uvažoval o externím řadiči.
samael.35:
O SATA nebyla řeč.
Vítej na fóru PC-HELP!
Disky nejsou vidět jen ve Windows? Když připojíš obě kšandy, jsou disky vidět v BIOSu?
Pokud nejsou vidět ani v BIOSu, tak BIOS nemá pro řadiče ovladač. Pokud řadič odešel, pak je po něm.
V takovém případě bych uvažoval o externím řadiči.
samael.35:
O SATA nebyla řeč.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
to: Myloš:
Sorry, buřka shodila wiFi síť... tak až nyní..
Když spustím PC, tak první, co se objeví je obrázek, co patří k desce ASUS (nikdy jsem ho tam neměl a objevuje se až nyní až po vyjmutí baterky a přendání (a vrácení zpět) jumperu CMOS. Požaduje to stisknout Dellete, pak se místo toho objeví nápis Emtering Setup... a dál
se nic neděje. To je ve stavu, když je HDD připojen kšandou do svého prvého konektoru nula (primary IDE).
Když kšandu přepojim do konektoru 1 (levý-secondary IDE) tak po stisku F1, který to vyžaduje, to bootuje a najedou w-XP, pak ještě jednou F1, pak dávají nabídku různých spuštění - a lze tak jít do nouz. režimu. "Běžným způsobem" a "Obvyklou známou konfigurací" najet nelze, vrací se to zpět a píše že ***Your comuter CPU fan fail or speed too low*** A taky že můžu změnit v setupu, ale nevím co - oba primary IDE jsou nyní none a na sec.prim je teď disk, aby t vůbec nějak běželo.. Nastavení disku je na auto.
Sorry, buřka shodila wiFi síť... tak až nyní..
Když spustím PC, tak první, co se objeví je obrázek, co patří k desce ASUS (nikdy jsem ho tam neměl a objevuje se až nyní až po vyjmutí baterky a přendání (a vrácení zpět) jumperu CMOS. Požaduje to stisknout Dellete, pak se místo toho objeví nápis Emtering Setup... a dál
se nic neděje. To je ve stavu, když je HDD připojen kšandou do svého prvého konektoru nula (primary IDE).
Když kšandu přepojim do konektoru 1 (levý-secondary IDE) tak po stisku F1, který to vyžaduje, to bootuje a najedou w-XP, pak ještě jednou F1, pak dávají nabídku různých spuštění - a lze tak jít do nouz. režimu. "Běžným způsobem" a "Obvyklou známou konfigurací" najet nelze, vrací se to zpět a píše že ***Your comuter CPU fan fail or speed too low*** A taky že můžu změnit v setupu, ale nevím co - oba primary IDE jsou nyní none a na sec.prim je teď disk, aby t vůbec nějak běželo.. Nastavení disku je na auto.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Logo Asusu se logicky objevilo po nastavení BIOSu na Default, když jsi vymazal uživatelské nastavení jumperem. Jinak ta hláška oznamuje, že neběží nějaký ventilátor a procesor jede na snížený výkon. Mrkni na ventilátor procesoru i GK, případně i zdroje.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
*Your comuter CPU fan fail or speed too low = Ventilátor na CPU je vadný nebo se točí příliš pomalu.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Logo ASUS- ok.
Ventilátory běží všechny, otáčky bych řekl, že ok. Ale z něčeho odpadl jakýsi dvoudrát označený VGA, na konci má jakousi plastovou placatou kapsli s něčím, co bych tipl na termistor na snímání teploty.. odkud ale odpadl nevím, řekl bych že z chladiče té graf.karty, vidět nic není...ještě to podrobně prohlédnu. Nicméně displej na panelu hlásí teplotu procesoru 37,2 st., HDD 29, VGA 43 st., dotekem to odpovídá. Tady se mi zdá, že chyba snad není. Co ale s tím řadičem ? zkusit tu disketu ?
Ventilátory běží všechny, otáčky bych řekl, že ok. Ale z něčeho odpadl jakýsi dvoudrát označený VGA, na konci má jakousi plastovou placatou kapsli s něčím, co bych tipl na termistor na snímání teploty.. odkud ale odpadl nevím, řekl bych že z chladiče té graf.karty, vidět nic není...ještě to podrobně prohlédnu. Nicméně displej na panelu hlásí teplotu procesoru 37,2 st., HDD 29, VGA 43 st., dotekem to odpovídá. Tady se mi zdá, že chyba snad není. Co ale s tím řadičem ? zkusit tu disketu ?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus tu koncovky strčit do chladiče GK. Jinak mrkni do Správce zařízení, zda tam není "?", nebo "!". Pokud ano, z CD k notebooku nainstaluj ovladač k chipsetu ZD.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Tak zdá se, že se povedlo problémy vyřešit. Co se týká ventiátorů, přepojil jsem zásuvku ventilátoru na volný konektor na zákl.desce nahoru k procesoru a navolil otáčky v biosu a je po problému.
Prim.řadič je skutečně vadný a nemá komunikaci s master diskem a tím se to při bootování hned na začátku zaseklo. Sehnal jsem redukci ze slotu SATA na ATA, připojil přes ní master disk a rozjelo se to. Nicméně se na konci ještě objevovala modrá smrt hlásící obecně chybu v ovladačích, konkrétní info dle chybových kódů se mi ale nepodařilo vygooglit a dílčí přeinstalace vytipovaných ovladačů nepomohla. Takže nezbylo než novou instalaci XP, něco jsem měl v adresáři na disku pro strýčka příhodu připravené, a už to (po 4 dnech) jede.
Děkuji všem, za upřímnou snahu mi pomoci !
Prim.řadič je skutečně vadný a nemá komunikaci s master diskem a tím se to při bootování hned na začátku zaseklo. Sehnal jsem redukci ze slotu SATA na ATA, připojil přes ní master disk a rozjelo se to. Nicméně se na konci ještě objevovala modrá smrt hlásící obecně chybu v ovladačích, konkrétní info dle chybových kódů se mi ale nepodařilo vygooglit a dílčí přeinstalace vytipovaných ovladačů nepomohla. Takže nezbylo než novou instalaci XP, něco jsem měl v adresáři na disku pro strýčka příhodu připravené, a už to (po 4 dnech) jede.
Děkuji všem, za upřímnou snahu mi pomoci !
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12
- 3893
-
od Dergon
Zobrazit poslední příspěvek
28 črc 2024 20:47