HDD versus vypalovačka

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Kocourekpuci
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

HDD versus vypalovačka

Příspěvekod Kocourekpuci » 07 zář 2010 08:44

Ahoj, mám notebook HP Compaq Presario V6145ea. Notebook stojí na špuntících od limonády a je umístěn u většinou otevřeného okna.
Před 14 dny jsem si nainstalil mail klienta, restartoval a šmitec. Notebook nahodil obrazovku, ze které se jde do BIOSu a dál byl černý. K tomu začala cvakat vypalovací mechanika DVD. NB šel do opravny, kde vyměnili HDD a vrátili mi ho. Doma jsem zjistil, že do NB není možné dostat Recovery disky /ISO/, takže jsem zkusil boot XP s ovladači SATA. Mechanika nebyla ochotna boot dvd načíst. Zkusil jsem cd s boot XP, to bylo v pohodě, ale nebylo možné se dostat na internet, takže to šlo znovu do opravy. V opravně do NB nacpali nějaké hodně osekané XP, rozchodili internet, ale doma jsem zjistil, že NB nemá skoro žádné ovladače, takže jsem stáhl z podpory HP všechny ovladače co tam byly, ale i po jejich instalaci mi třeba nejde mikrofon na sluchátkách pro skype. Bez sluchátek, přímo přes NB to jde, ale přes sluchátka ne. V Ovládacích panelech v nastavení pro mikro, vlastnosti - nejsou žádné ovladače.
Takže nakonec jsem volal na podporu HP, ti mi nabídli nové Recovery disky, prý původní jsou jen k hdd, co tam byl původně. Disky došly, ale mechanika je odmítá načíst. Rozjede se, pak chvíli cvaká a vypne se. Zkusil jsem vypalovat, všechno relativně v pohodě. Vypálí, ale stylem že jede, pak se zastaví ve vypalování, pak zas jede a vypálí. Normální boot cd načte, načte i ISO, ale nenačte originál disky. Takže jsem se smířil s tím, že vypalovačka je v háji. Opravna mi nabídla vypalovačku ATA za cca 1500, ale na netu je možné koupit SATA vypalovačku kolem 800. Teď nevím, komu věřit. Chtěl jsem si koupit externí, ale zjistil jsem, že USB se mnou nekomunikují. Notebook nevezme ani paměťovou kartu z foťáku.
Otázka zní: když by se přehřívala vypalovačka, mohla oddělat hdd a obráceně?

Tvrdili mi, že jsem uvařil hdd, ale před 14 dny již bylo chladno a když byly teploty kolem 40 a manželka zavařovala a v místnosti bylo kolem 55 stupňů, nic jsem nezavařil. Navíc, jak jsem napsal, NB stojí asi 2 cm nad stolem a u otevřeného okna.

Reklama
guest

Re: HDD versus vypalovačka

Příspěvekod guest » 07 zář 2010 09:09

Nemyslím že by teploty jedné věci měly zásadní vliv na druhou. Ale toto
v místnosti bylo kolem 55 stupňů
je zřejmě omyl? :smile:

Pokud je to teplota HDD pak je kritická.

Kocourekpuci
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Kocourekpuci » 07 zář 2010 09:13

Měřák HDD ukazoval neustále teplotu v rozmezí 38-45 C.
55 stupňů bylo v místnosti

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 07 zář 2010 15:33

Fahrenheitovy stupnice? :D
Disk by nemohl mít menší teplotu jak okolí, čili je to kravina
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

guest

Příspěvekod guest » 07 zář 2010 17:49

Toho jsem si také všiml, nicméně jsem přihlédl k tomu, že sedí u otevřeného okna. :smile: Ono i to že v bytě je 55st. je podivné - i při zaváření.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 zář 2010 18:40

Ono už je s podivem těch 55°C a to při otevřeném okně. Nehledě na to, že klasické skleněné nástěnné teploměry mají stupnici do 50°C. Horší asi byla vlhkost vzduchu v místnosti při zaváření.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 07 zář 2010 19:26

Opravna mi nabídla vypalovačku ATA za cca 1500, ale na netu je možné koupit SATA vypalovačku kolem 800. Teď nevím, komu věřit. Chtěl jsem si koupit externí, ale zjistil jsem, že USB se mnou nekomunikují. Notebook nevezme ani paměťovou kartu z foťáku.
Otázka zní: když by se přehřívala vypalovačka, mohla oddělat hdd a obráceně?

Problém je v tom že, ty máš pravděpodobně starý NB který ještě nemá připojení SATA ale ATA. ATA mechaniky ani HDD se již nevyrábí a ty co ještě zbyli na skladě jsou drahé. Proto je SATA levnější. Nekomunikace USB a čtečky může být způsobená buď chybějícími ovladači, nebo poškozeným napájením.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Kocourekpuci
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Kocourekpuci » 21 zář 2010 09:33

Problém byl v tom, že to jednak nemělo ovladače, jednak mechanika je eSATA, což jsem netušil. Tahle mechanika je normálně v podstatě nesehnatelná, jedině koupit na Aukru vykuchanou z nějakého noťasu. Nebo koupil originál od HP, ale ta stojí 6500. Vyřešil jsem to externí mechanikou http://www.alza.cz/asus-sdrw-08d1s-u-cerna-d126699.htm.

Zpět na “Problémy s hardwarem”