Naběhne pouze BIOS

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Scarabeus
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Naběhne pouze BIOS

Příspěvekod Scarabeus » 12 zář 2010 18:54

Když je zastrčený jenom disk (mechanika není zapojená) obraz naběhne, akorát je furt jako Secondary Master v té tabulce což nechápu protože zapojený je v Primary IDE. Jakmile se ale zapojí mechanika obraz odmítá naběhnout (mechaniku zapojuji jako Secondary Master- Secondary IDE až na konec kšandy).

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 12 zář 2010 19:00

Máš je na jedné kšandě? Nebo na dvou? Pokud na dvou, zkus je dát na jednu. HDD jako master, CD jako slave a zapoj je do primary IDE.
Primary IDE bývá označeno buď 0 nebo 1, záleží jestli jsou IDE označeny jako 1 a 2 nebo 0 a 1.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 12 zář 2010 19:04

tak počkat Ještě jednou :
Máš v tom PC tyto mechaniky:
1 FDD- disketová mechanika na řadiči Floppy/ FDD
2 optická CD mechanika na secondary ( druhém) řadiči IDE ( P-ATA) nastavená jako MAster a na kabelu sama
3 hardisk na primary ( prvním - hlavním ) řadiči IDE (P-ATA) nastavený jako MAster a na kabelu sám.
(pokud je to jinak, křič!! :evil: )
Pokud tam není zapojena optická mechanika ( CDromka), tak PC bootuje , pokud je zapojená tak ne? :o
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Scarabeus
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Scarabeus » 12 zář 2010 19:10

to 34regulus ano přesně jak píšeš, když je zapojená kšanda na které je mechanika k základní desce (mechanika je připojená- nenaběhne obraz.
jdu zkusit teda oboje na jednu kšandu pak dám vědět jak jsem dopadl
EDIT: ještě jsem zapomněl ty IDE jsou označeny normálně slovy Primary/Secondary IDE
EDIT2: když dám vše jak psal El Diablo tak obraz naběhne, ale disk nehučí, svítí červená kontrolka a když dám pak fdisk tak to nic nenajde a to ani když tam mám jenom disk který hučí.
Naposledy upravil(a) Scarabeus dne 12 zář 2010 19:23, celkem upraveno 1 x.

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 12 zář 2010 19:16

zkus si stáhnout bootovací disketu pro Windows98, ta má lepší nástroje. obsahuje i fdisk!
nabootuj z ní a uvidíš co máš na HDD.
Můj tip je bohužel ten , že tvůj staříčký HDD se odebral do kybernetického nebe ( mluvím z vlastní zkušenosti :cry: ) no a tobě nezbyde nic jiného než se poohlédnout po jiném!
Mohl by jsi popsat přesně desku, mohl bych ti poradit jaký by ti tam šel 8)
pošli mi SZ já teď jdu pryč! :alian:
Naposledy upravil(a) 34regulus dne 12 zář 2010 19:34, celkem upraveno 1 x.

Scarabeus
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Scarabeus » 12 zář 2010 19:28

to 34regulus: tady je fotka http://img155.imageshack.us/img155/6206/p1040306t.jpg nevím jestli z toho něco vykoukáš, jsou tam přes to dost ty kšandy, kdyžtak to povypojuju a vyfotím líp, ale určitě lepší než kdybych se to snažil popisovat.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 zář 2010 20:49

Rozluč se s diskem a sháněj nový, tento je bezpečně již v křemíkovém nebi.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 12 zář 2010 21:09

Tohle je zajímavá deska :D
Je to pozdější ( modernější ) deska pro i486 s PCI sloty (verze 1.1) a jako velká zvláštnost je tu i Vesa - Local Bus. Z čipový sady toho moc nezjistím, ale hádal bych, že by měla zvládat HDD do 4.3 GB ( vážně si myslím, že umí do 4300 MB ), větší bych tam nedával. :idea:
Jen taková malá rada- tu GK - Trident si dej o slot vedle, ten ve kterým jí máš je škoda blokovat je to totiž VL-bus :dontgetit: ( kdyžtak mrkni do wikipedie).
Klidně tam můžeš naházet až 64 MB paměti, ostatně tam máš (pokud jsem viděl ) 6 slotů na SIMMy (myslím ty dlouhý na 72 pinů)
Můžeš taky zkusit tam dát řadič USB na PCI kartě a instalovat tam WINDOWS 98 a neoficialní servispacky, který rozchoděj flešky i pod DOSáckýma Widlema :wink:

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 12 zář 2010 21:34

Do Vesa Localu stejně těžko něco sežene, spíš nějakou PCI grafiku když už...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 13 zář 2010 20:28

to Diablo: No já vlastně doma mám - dvě grafiky a jeden řadič ( dvojkanálový ) pro VL-bus :D

já to nedoporučuju obsazovat prostě proto, že je možnost něco takového vyhrabat a někdy ( někdy 8) ) i použít.
Jinak je možno v případě poruchy řadiče na desce použít řadič na kartě- jen je potřeba ho najumperovat ( správně najumperovat!!)
Taky můžeš zkusit zvýšit takt procesoru , ale opatrně! . Jo a rozhodně v takovém případě vyměň chladič na procesoru za výkonnější z prvních generací pentií.
Overclocking se provádí změnou jumperů na desce a to většinou v krocích 50-66- 80- 100 - 120 - Mhz
Já jsem se dostal až na 133 Mhz :smile:
Blbnout se dá hodně.
Příjemný na těhle deskách je to, že hodně málo žerou ( na rozdíl od současné produkce, pokud si chcete vyrobit domácí plotýnkový vařič- není nic lepšího než několik procesorů :lol: Jednoduchým výpočtem zjistíš, že tepelného toku z procáku se nevyrovná nic, co nabízí tefal :lol: :lol: :lol: :lol: ), což byl důvod proč si držím jednu desku s 486stkou ( teda byl dokud se neobjevil ATOM, od té doby jsem jenom neměl čas ji vyhodit :smile: )
Jinak jsem zkoušel připojit Compact Flash jako harddisk , ale zatím se mi to nedaří!
I když by to bylo vlastně lepší jen pro DOS.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 13 zář 2010 21:25

Pár grafik a řadičů do VLbusu sem měl taky, ale už sem to vyházel. Občas se na něco dá narazit ve sběrném dvoře, ale už i tam bývá modernější materiál. :lol: Každopádně by tam mohl najít nějaký disk...

Scarabeus
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Scarabeus » 19 zář 2010 11:49

A nevěděli byste kde by se dal takovej HDD sehnat? protože co jsem se ptal znamejch, tak nikdo doma už nic podobnýho neskladuje a na internetovejch bazarech jsem také nic neobjevil.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • League of Legends - vysoké ms pouze u her od riotu Příloha(y)
    od 4Lift » 04 úno 2025 21:41 » v Hry
    6
    4668
    od 4Lift Zobrazit poslední příspěvek
    10 úno 2025 21:09
  • Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.
    od Sipsisipi » 21 srp 2024 19:12 » v Problémy s hardwarem
    10
    4351
    od Sipsisipi Zobrazit poslední příspěvek
    25 srp 2024 10:37
  • Google->Apple kalendář, synchronizace pouze mých událostí
    od Zakk » 13 črc 2024 16:18 » v Vše ostatní (sw)
    3
    3958
    od Martab Zobrazit poslední příspěvek
    13 črc 2024 21:01
  • BIOS vs.RAM
    od Stenatko » 25 kvě 2025 10:53 » v Problémy s hardwarem
    11
    1500
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    26 kvě 2025 14:09
  • Bios problém
    od helpmeboys » 19 zář 2024 19:30 » v Problémy s hardwarem