Zdar,
plánuju přechod na Win 7 z XPček. Současnej stav kompu je takovejhle:
1 disk 500GB rozdělenej na dva NTFS oddíly - rozděleno klasickým Windowsovým parserem ještě před instalací OS:
a) Systémovej - cca 75 gb
b) data - zbejvajících cca 425 gb
==============================================
Mám jeden dotaz protože jsem Win dlouho neinstaloval (5 roků). Je možný zformátovat jen systémovej disk ? Rád bych datovej zanechal. Zbytek mi je jasnej - zapojit mechaniku - strčit dývko - instalovat.
Plánuji přechod z Win XP na Win7. Jak nejlépe?* Vyřešeno
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Plánuji přechod z Win XP na Win7. Jak nejlépe?* Vyřešeno
Naposledy upravil(a) Myloš dne 18 zář 2010 08:21, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Zlidštění nadpisu „upgrade z Win XP Pro SP3 na Win7 Ultimate“ – protože chceš formátovat, nepůjde z pohledu systému o upgrade, který zachová programy a nastavení, nýbrž o novou instalaci.
Důvod: Zlidštění nadpisu „upgrade z Win XP Pro SP3 na Win7 Ultimate“ – protože chceš formátovat, nepůjde z pohledu systému o upgrade, který zachová programy a nastavení, nýbrž o novou instalaci.
Re: upgrade z Win XP Pro SP3 na Win7 Ultimate
Samozřejmě, můžeš. Nezapomeň si však zálohovat některá data i z C: disku (záložky IE, Opery, Firefoxu, komunikaci ICQ apod.). Pokud už teď víš, že budeš potřebovat nějaké speciální ovladače na HW, tak si je připrav předem (já jsem např. do notebooku musel stáhnout z netu ovladač pro externí síťovou kartu PCM).
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
Re: Plánuji přechod z Win XP na Win7. Jak nejlépe?*
Formátovat můžeš kterou oblast chceš, což znamená, že pošleš-li C: s XP do kytek a místo něj tam dáš sedmičky, datová partition zůstane na svém místě.
Pro jistotu sice můžeš sice data zálohovat na externí disk, ale pokud žádný volný nemáš, netrap se tím.
Mimohodem – odkdy se nástroji na dělení disků říká parser? Odvozuješ to ze slova parse, neboli oddělovat?
Ve skutečnosti je parser slangové označení pro syntaktický analyzátor.
Pro jistotu sice můžeš sice data zálohovat na externí disk, ale pokud žádný volný nemáš, netrap se tím.
Mimohodem – odkdy se nástroji na dělení disků říká parser? Odvozuješ to ze slova parse, neboli oddělovat?
Ve skutečnosti je parser slangové označení pro syntaktický analyzátor.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Paséři, jinak ještě 1 poznámka. Přežitek z minulých dob jako že systémový disk se dělal malý oproti druhému (75gb v tomto případě), bude nyní docela problém do budoucna. Doporučuji si sehnat prográmek pomocí kterého ubereš trochu místa z toho většího oddílu a přidáš ho do oddílu c. Nejlépe ještě za chodu XP. 7 nejsou a nebudou nejmenší. 

PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.
Myslím si, že poměr mezi systémovou a datovou částí disku je optimální. Já mám na systém (Win7) "jen" 50 GB a je to v pohodě. Víc než na 60% jsem ještě nikdy neměl zaplněný.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
Někomu nemusí stačit ani těch 75GB, ale jinak je to naprosto dostačující velikost. A i kdyby, změnu velikosti oddílů není problém provést později. Na notesu mám 20 volných ze 40GB, u pc je C 100 GB.
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Luboš: S tím počítám... drivery mám uložený na datovým disku a jednou za čtvrt roku stahuju nový instaláky :)
Myloš: Díky za úpravu nadpisu - nebyl jsem si jím úplně jistej:) A to slovo parser - no jiný mě nenapadlo ačkoliv jsem právě nad tímhle slovem dumal snad 3 hodiny
:))
hroch123 : Nechan ten disk velkej jak je... protože stejně plánuju po Vánocích koupit ještě druhej disk- možná raptora právě jen pro systém :) 75gb ani nezaplním protože když už něco stahuju - tak na datovej disk - abych to pak nemusel zbytečně přesouvat:)
Díky za rady :)
Myloš: Díky za úpravu nadpisu - nebyl jsem si jím úplně jistej:) A to slovo parser - no jiný mě nenapadlo ačkoliv jsem právě nad tímhle slovem dumal snad 3 hodiny

hroch123 : Nechan ten disk velkej jak je... protože stejně plánuju po Vánocích koupit ještě druhej disk- možná raptora právě jen pro systém :) 75gb ani nezaplním protože když už něco stahuju - tak na datovej disk - abych to pak nemusel zbytečně přesouvat:)
Díky za rady :)
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí.
Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 3526
-
od RIKI22
Zobrazit poslední příspěvek
07 dub 2025 16:57