Kontrola z FU

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Mana
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Kontrola z FU

Příspěvekod Mana » 06 lis 2010 09:23

Možná s tím už někdo máte zkušenosti, když vám přišla obálka s modrým pruhem a následně kontrola u vás doma.

Zajímalo by mě pár věcí, jak to probíhá a co všechno si můžou dovolit. Něchtěl by o tom někdo něco napsat? Třebas kdo už má zkušenosti. Myslím si, že by to uvítali všichni.

Dejme tomu, že ke své práci využívám PSPAD a GIMP. Oba programy jsou zdarma.
Pár dotazů:
1. Jakmile mě navštví kontrola, kontrolují můj pracovní PC nebo všechny PC v domácnosti?
2. Co všechno si můžou dovolit? Stačí když jim to sám ukážu nebo se mi můžou hrabat v PC sami?
3. Když jim sdělím, že používám pro svoji práci programy, co jsou zdarma. Bude jim to stačit nebo se budou pídit po dalších programech. Třebas jestli nemám někde v PC něco schovaného?
4. Kontrolují legálnost i dalších programů, které přímo nesouvisí s mým podnikáním? (windows, antivir...)?

Nic dalšího mě zatím nenapadá. Jestli to bude zajímat i další lidi, jsou vítány další otázky.

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Kontrola z FU

Příspěvekod guest » 06 lis 2010 09:48

Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rewqa » 06 lis 2010 10:05

Když tam dole píšou, že ke každýmu programu potřebuju fakturu a bla bla. To jako znamená, že když si stáhnu freeware program a budu ho používat k práci, tak k němu musim mít fakturu nebo co?
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 06 lis 2010 10:11

Freeware programy jsou většinou určené pro nekomerční užití = což nesplňuješ tím, že ho používáš v práci (k práci). Abys měl klid, dej si do PC druhý disk, nainstaluj na něm čisté Win (ke kterým máš doklad o koupi) a nazdar.
Ale co řešíš obsah PC - jde Ti kontrola z finančáku. Vytáhneš jim krabice s účetnictvím 5 let nazpět a čekáš. Budou řešit jen věci, které si vykazuješ do firmy.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 06 lis 2010 10:13

Rewqa:
Stejně tak když mám za jiných okolností licencovaný program legálně z Chipu – to si musím všechna ta originální CD s časopisem schovávat?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 06 lis 2010 10:18

Jo a kontrolují se pouze věci spojené s účetnictvím firmy, takže toualetní papír na záchodě u Tebe doma je nezajímá, pokud ho nemáš v nákladech a stejně tak to platí o ostatních věcech - tzn. PC, notebooky, televize atd...Poslední jmenované bych schoval ke tchyni, kdybych byl s firmou ve ztrátě!
Mě třeba bez povšimnutí prošel i monitor 102cm, který mi visí v obýváku :bigups: Jinak to čeho se bojíš = kontrola software, řeší policie a ta Ti určitě nebude posílat upomínky o blížící se kontrole. Finančák po Tobě jde, protože jsi něco udělal jinak než obvykle. Většinou jdou na kontrolu, pokud musejí vracet peníze!
Naposledy upravil(a) d1amond dne 06 lis 2010 10:23, celkem upraveno 1 x.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 06 lis 2010 10:22

Schovávat to zřejmě nemusíš, ale nesmíš to používat pro komerční účely - tak to chápu já.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 06 lis 2010 10:33

Tak tak, všechno co není úplně perfektní, schovej, odnes, vyndej, vyhoď, oddinstaluj.

Jinak Ti navrhuji, vše vyklidit, vyrabovat a svést to na průmyslovou špionáž :lol:

Spíše bych se zaměřil, aby byly v PC pouze věci určené k práci. Nevím jak by se stavěli k tomu, když tam bude sedět syn u Pc hry. Pokud jej máš jako pracovní.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 06 lis 2010 12:35

<Tak tak, všechno co není úplně perfektní, schovej, odnes, vyndej, vyhoď, oddinstaluj.> Na samotě u lesa ....:-D

Není pravdou,že software s licencí "FREEWARE" nelze používat pro komerční účely.Vždy záleží na licenčním ujednání k danému programu,které se často řeší už při instalaci ( zobrazí se "Licenční ujednání").Není třeba mít doklad(licenční smlouvu)na papíře,stačí v elektronické podobě.V případě placeného software je potřeba faktura,případně smlouva o dílo ve které musí být zapsána i dohodnutá částka.Tato smlouva slouží zároveň doklad pro FÚ.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 06 lis 2010 13:09

d1amond píše:Freeware programy jsou většinou určené pro nekomerční užití

To jsem ani nikdy netvrdil.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 06 lis 2010 16:23

Tak FÚ u podnikatele může jít i po software.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 06 lis 2010 16:35

Ano, ale jen po tom, který je veden v účetnictví. S nelegálním obsahem v PC nemají co dělat (ani jak kontrolovat), protože je zajímá pouze to, co je dáno papírem. Pokud mám v kanceláři 6 PC, a 2 z toho jsou v účetnictví (s OS) - tak je budou chtít vidět v rámci inventáře, protože si je odepisuju. Zbylé 4 jsou pro mojí babičku a ta si na nich hledá informace o pletení a nazdar...

//měl jsem ve firmě týdenní kontrolu, tak vím, co po mě chtěli.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”