Zdravím přátelé,
mám takový problém. Nakoupil jsem komponenty, které jsem tu s několika lidmi řešil. Konkrétně toto:
1) CPU
2) RAM
3) Zdroj
4) Deska
Mám zásadní problém ve stabilitě. Stavba byla v pohodě, nainstaloval jsem Windows XP, ovšem každé cca dvě hodiny mi zamrzne systém. Nejde hýbat s myší, nereaguje klávesnice, pomůže jen reset. Využití CPU je do 5%. Jde vidět, že nový Phenom se opravdu málokdy zapotí. Vir tam také stoprocentně nebude..
Co si pamatuji byla taková hláška, které jsem nerozumněl. Při prvním spuštění mi to anglicky psalo něco ve smyslu, jako bych měl prohozené kabely SATA za IDE, což mě osobně přišlo, jako nesmysl. Na SATA mám Velociraptora a na IDE vypalovačku. Prohození je nemožný. Dalo mi to na výběr buď automatickou opravu, nebo skrýt tuto zprávu. Když jsem dal tu auto. opravu, tak mi to házelo neustále modrou smrt. Po automatickým resetu opět smrt. Takže jsem dal skrýt zprávu a je klid. Tedy až na to pravidelné mrznutí systému..
Neznáte někdo nějaký program na otestování stability, nebo nevíte čím by mohlo toto být? Vadná deska, RAM,...??
Díky..
Nově složené PC - zatuhává systém
Re: Nově složené PC - zatuhává systém
jaké máš nastavení v biosu,konkrétně v .... Integrated Pheripherals....položka Onchip SATA Sata mode...jestli jsi příinstalaci systému(XP) nenainstaloval ovadače SATA tak by jsi tam měl zadat IDE.zkontroluj i další položky které s tím souvisí dle manuálu k desce.
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tak o tomhle jsem nevěděl. V životě jsem žádné SATA ovladače neinstaloval. Myslel jsem si, že si to OS instaluje sám..nikdy jsme na takovýto problém nenarazil a to jsem skládám relativně dost počítačů..
Mrknu do toho BIOSu..
--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Pro 2010, 18:02) ---
Takže v biosu to vypadá takto:
Onchip SATA Type: Native IDE
Onchip SATA Controler: Enabled (výběr mezi RAID, AHCI)
Onchip SATA 3.0 Support: Enabled
----
Zkusím kouknout do knížečky od desky..
Mrknu do toho BIOSu..
--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Pro 2010, 18:02) ---
Takže v biosu to vypadá takto:
Onchip SATA Type: Native IDE
Onchip SATA Controler: Enabled (výběr mezi RAID, AHCI)
Onchip SATA 3.0 Support: Enabled
----
Zkusím kouknout do knížečky od desky..
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Takže SATA controler můžeš dát na Disabled, protože SATA disk jede v módu IDE. Pokud nemáš disk SATA 3 tak i poslední položku nastav na Disabled, i když možná to není příčinou potíží.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ano disk na SATA 3 nejede, takže jsem to vypnul..
U toho SATA Controler disabled chybí..je tam pouze na výběr Enabled, RAID a AHCI..nic jiného..
U toho SATA Controler disabled chybí..je tam pouze na výběr Enabled, RAID a AHCI..nic jiného..
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Dej AHCI.
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
přesně tak ....můžeto být jedna z možností....chce to postupně zkontrolovat vše:od napájecích a datových kabelu,usazení RAM a jinych karet.hřejicího se procesoru až po snášenlivost některých programů (např spyware).vždy je rozumné mít od každého jeden.(1firewal...1 spyware..1 antivir).
Naposledy upravil(a) cicero dne 06 pro 2010 19:27, celkem upraveno 1 x.
- radekzjicina
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
osobne bych na tuhle sestavu xp vubec nedaval ... sem by se hodily W7 64 (a zrejme by bylo i po problemu)
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
ZD má integrovanou GK, takže asi jedeš na ni, jelikož jinou GK neuvádíš. Mrknul bych se na nastavení RAM v BIOSu. Zkontroluj i zda je nastaveno napětí 1,5V. Mrkni i na teploty a případně otestuj RAM memtestem. Ve Správci zařízení není žádné varování ("?", či "!")?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Na čtyřjádro se opravdu XP-čka nehodí.Windows 7 a máš možná po problémech.
- Tomina
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Na PC je nyní čístý systém XP..pouze jsme naistaloval ovladače desky. Problém byl zejména s instalací ovladače pro integrovanou grafiku, na CD byla nějaká divná verze, chtělo po mě ještě NET.framework. Ten jsem přesto stáhl a nepomohl tomu. Nakonec jsem to sosl ze stránek ATi a byl klid..
To AHCI vyzkouším..kabely jsem kontroloval, RAM sedí dobře, vše je jak má, beru to jako rutinu, už jsem skládal desítky PC..ale tohle je první problém. Co se týká vhodnosti OS, vím, že XP se na tento počítač nehodí, ale na W7 nemám prachy. Nebo mám, ale holt vždycky to radši dám do železa, než Gatesovi do kapsy
Měl jsem doma cracknutou verzi Win Seven a nechodila dobře, takže od warezu jsem dal ruce pryč. XP mám legálně koupený a nikdy zatím nezklamaly.
Softwarově být problém nemůže..vidím to na železo..
GK budu kupovat, konkrétně tu 6850 a proto mám strach, aby to všechno pak šlapalo.
Správce zařízení je v pořádku..poladím ještě ten BIOS..
--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Pro 2010, 20:16) ---
Takže AHCI skončilo modrou smrtí..dále jsem koukal na napětí RAM a je tam 1,600 V. Nevím, co tam nastavit, nikdy jsem netaktoval, takže s upravou napětí apod. nemám zkušenosti..
Jen mě tak napadlo, mám RAMky zapojený v dual channel..nemůže to dělat problémy?
Už mě nic jiného nenapadá..
To AHCI vyzkouším..kabely jsem kontroloval, RAM sedí dobře, vše je jak má, beru to jako rutinu, už jsem skládal desítky PC..ale tohle je první problém. Co se týká vhodnosti OS, vím, že XP se na tento počítač nehodí, ale na W7 nemám prachy. Nebo mám, ale holt vždycky to radši dám do železa, než Gatesovi do kapsy

Měl jsem doma cracknutou verzi Win Seven a nechodila dobře, takže od warezu jsem dal ruce pryč. XP mám legálně koupený a nikdy zatím nezklamaly.
Softwarově být problém nemůže..vidím to na železo..
GK budu kupovat, konkrétně tu 6850 a proto mám strach, aby to všechno pak šlapalo.
Správce zařízení je v pořádku..poladím ještě ten BIOS..
--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Pro 2010, 20:16) ---
Takže AHCI skončilo modrou smrtí..dále jsem koukal na napětí RAM a je tam 1,600 V. Nevím, co tam nastavit, nikdy jsem netaktoval, takže s upravou napětí apod. nemám zkušenosti..
Jen mě tak napadlo, mám RAMky zapojený v dual channel..nemůže to dělat problémy?
Už mě nic jiného nenapadá..
Pokud to nevyřešíš tak bych zkusil,přesto tam dát windows 7 -necracnutou 30-ti denní verzi .
Jinak zkoušel jsem předaktivovanou verzi windows 7 ultimate a neměl jsem nejmenší problém.V současnosti mám již legální a žádný rozdíl jsem nezaznamenal.
edit: XP-čka čtyřjádro neumí využít tak jak je to s využitím výkonu čtyř jader?
Jinak zkoušel jsem předaktivovanou verzi windows 7 ultimate a neměl jsem nejmenší problém.V současnosti mám již legální a žádný rozdíl jsem nezaznamenal.
edit: XP-čka čtyřjádro neumí využít tak jak je to s využitím výkonu čtyř jader?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw) - 2
- 3136
-
od Daniel_Jackson
Zobrazit poslední příspěvek
27 zář 2024 22:17
-
-
- 0
- 1933
-
od peta501