Taky možnost, ale už ztrácí tu jednoduchost.
Jinak dráťáky se dají vykuchat třeba ze starého šasi televize, stačí jen najít vhodnou hodnotu. Pak je celá úprava úplně zadarmo.
Múžu surově snížit otáčky CPU/CAS FAN?
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Radixi, obloukem se vracíme k naší předchozí debatě. Ano, máš pravdu dá se to realizovat pomocí odporového drátu. Ale vidím to jako naprostou náhražku. Naproti tomu, řešit situaci pomocí regulovatelného stabilizátoru, je hodno profesionála. Pokud takovou regulaci udělám za dvě kila, pro čtyři ventilátory, má to smysl a ušetřené dvě stovky, pak mohu z radosti propít. Když ne tak to za čtyři kilča koupit a z radosti se opít za další dvě kila. Pokud bych měl dělat náhražku, tak už jen představa počítání odporového děliče, pomocí kirchhoffových zákonů, mi nahání hrůzu. Protože i když by to byla náhražka, tak by měla fungovat od 3V do 12V. Přesně. Bez rizika, že pokud mi někdo otočí potenciometrem víc, než je ryska na panelu, tak mi odpálí +12V ve zdroji a s ním i polovinu počítače 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Tak já bych to s LM317 nedělal, já bych tam dal ten dráťák. Není nad jednoduchost. Ale místo LM se dá použít jeden výkonový tranzistor, jeden potenciometr na nízké zatížení a ještě bych tam dal jeden odpor jako elektronický "doraz", kterým bych nastavil minimální otáčky. To zapojení je v podstatě stejné, jako s tou LM. Vše se dá vybrat ze staré elektroniky, náklady nulové.
Já bych chtěl vidět ten tovární regulátor. Myslím, že v něm kromě čtyř drátových potenciometrů nic jiného není.
Já bych chtěl vidět ten tovární regulátor. Myslím, že v něm kromě čtyř drátových potenciometrů nic jiného není.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Možná máš pravdu, ale mají to spočítané. Já osobně bych to počítat nechtěl. To tam radši dám ten operák, protože jsou již doporučená zapojení pro regulaci od-do. I ten tranzistor bych musel počítat, nevím kolikrát jsi počítal podobné obvody, ale stačila mi závěrečná zkouška z předmětu Elektrotechnické obvody na postgraduálním studiu v Panské, abych se této lahůdce, pokud možno, až do důchodu vyhýbal. Asi i proto jsem se začal více věnovat číslicovým obvodům 

Takové obvody jsem počítal mnohokrát. Ale tady není potřeba ani nic počítat. Léta vypěstovaným odhadem bych tam dal potenciometr asi 15 až 22 ohmů. Při řešení s tranzistorem bych dal do báze pot. asi 1 k, vyzkoušel jak to funguje, tužkou si udělal na potenciometru čárky v poloze, kdy budou nejmenší otáčky, které chci. Hodnotu změřím ohmmeterem. V tom poměru pak k potenciometru připojím pevný odpor. To je vše. Pak je samozřejmě potřeba mít nějaké základní vědomosti o elektronice - kde je na tranzistoru báze, kolektor, emitor. A že když ho chci přišroubovat na šasi, tak ho musím izolovat slídovou podložkou a kloboučkem, jinak bude kraťák.
Carlosi, když jsi dělal bedny, to sis nedělal sám výhybky? To je teprv počítání.
Carlosi, když jsi dělal bedny, to sis nedělal sám výhybky? To je teprv počítání.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Jelikož se raduji z bastlů s kvalitním zvukem, okopíroval jsem letitý tovární kousek firmy Dynacord. Model si již nevzpomenu, přeci jen už je to řada let a mozek zvolna vypouští zbytečnosti. Před mnoha lety jsem měl na učňáku kamaráda a ten zatoužil být zvukařem. Bastlil si tehdy mixák profi parametrů na tehdejší dobu nevídaný. Dneska občas slýchám u závěrečných titulků v televizi, že zvuk dělal Jaroslav Kosán. Dotáhnul to kluk od bastlení až do první ligy.
Jinak je docala markantní rozdíl v našem přístupu k bastlení. Ty to tam foukneš, změříš, připiluješ, doklepeš a hotovo. Já si nejdřív nakreslím schema, spočítám obvody, nakoupím součástky, osadím a hotovo. V mé práci je takový postup nutností, neboť musím u všeho co postavím, také zpracovat kompletní technickou dokumentaci. Do svého domácího bastlení jsem tento systém jen logicky přenesl. Má to však jednu obrovskou výhodu. Mohu si své konstrukce zpracovávat i v práci, aniž by kdokoliv poznal o co jde.
Jinak je docala markantní rozdíl v našem přístupu k bastlení. Ty to tam foukneš, změříš, připiluješ, doklepeš a hotovo. Já si nejdřív nakreslím schema, spočítám obvody, nakoupím součástky, osadím a hotovo. V mé práci je takový postup nutností, neboť musím u všeho co postavím, také zpracovat kompletní technickou dokumentaci. Do svého domácího bastlení jsem tento systém jen logicky přenesl. Má to však jednu obrovskou výhodu. Mohu si své konstrukce zpracovávat i v práci, aniž by kdokoliv poznal o co jde.
Tak tak, zkusím co to udělá s baterkou. Protože mi větráček řve když jde naplno, chci ho trochu zkrotit a mám vyzkoušené že pak ztichne na úkor asi té 1000covky otáček, max 1500 což je v pořádku protože na 12V má 5000 otáček a s 3500 to v pohodě uchladí. Vím to protože teď tam mám ještě hlučnější (rapčí asi jak stará lednička) a jede na něco málo přes 3000 ot.
Mám dvě možnosti, buď tam píchnu nějaký odpor napevno a nebo si ho budu teda sám regulovat. Vyzkouším na AC-DC adaptéru co to udělá a jak to bude vypadat
určitě budu rád za nějaké tipy a připomínky
Mám dvě možnosti, buď tam píchnu nějaký odpor napevno a nebo si ho budu teda sám regulovat. Vyzkouším na AC-DC adaptéru co to udělá a jak to bude vypadat

určitě budu rád za nějaké tipy a připomínky

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
http://craftcom.net/10_minibast/minibast.htm
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=106755
http://www.svethardware.cz/art_doc-D838 ... 43C3A.html
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/AR.asp?ARI=106755
http://www.svethardware.cz/art_doc-D838 ... 43C3A.html
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem - 8
- 4844
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
26 úno 2025 08:36
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”