Přehřívání CPU
Přehřívání CPU
Mám notebook HP Pavilion dv5-1120ec http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv5-1120ec-d101977.htm Jediná změna v něm je HDD protože mi odešel a tak jsem koupil nový Samsung SpinPoint MP4 - 320GB a mám Vista Home P. Jediné co mne trápí i předtím je zahřívání a následné hučení větráčku naplno. Teplotu jsme kontroloval jak ve Speccy tak i v Core Temp a oba shodně ukazují teplotu i 82 stupňů. Ta teplota je naměřená, jen při obyčejném surfování po netu. Včera jsem notebook trochu rozebral a vyfoukal vše i kolem větráku chlazení kompresorem a žádná změna. Nevíte co by pomohlo nebo co by mohlo být další příčinou ?
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Přehřívání CPU
AMD topí víc než Intel a to vyfoukání prachu by mělo trochu pomoct. Jinak HP jsou proslulé svým hučením větráků
Pokud běží notebook bez problémů, tak bych to neřešil. Je to sice nepříjemné ten hluk, ale funguje. Dalším řešením je chladící podložka. Ta by částečně mohla pomoct

PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Nemůže mít na to třeba i vliv ten nový HDD. Má totiž o proti původnímu (5400) vyšší otáčky 7200 i vyrovnávací paměť (8) 16Mb. Slyšel jsem, že může být i na tom zásluhu třeba odcházející procesor nebo deska, ale to vážně nevím. Jinak notebook šlape jak má a bez problémů. Ještě mne napadlo, zda by třeba nepomohla nová pasta mezi chladičem a procesorem.
- Těsňa
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ahoj. Sestra má taky tento notebook.. Jednoho dne asi 2 dny po záruce. Začal šíleně hučet.. Ona jakože holka, do toho vzdycky bouchla:D :/ A ono to přestalo jenže už mě to sr*lo tak sem to votevřel vyfoukal nachvíli to pomohlo ale pak sem to stejně zanesl do opravny aby chladiš promazal.. Už je po problému.
Jinak HDD to bejt nemůže ten by spíše brněl než hučel :)

Jinak HDD to bejt nemůže ten by spíše brněl než hučel :)
Macbook Pro 13" 2012- Prodáno
iPhone 4S 16GB Black- Darováno
iPhone 5s 16GB Gold- Prodáno
iPhone 6 Plus 128GB Black- Prodáno
iPhone 6s 64GB Gold- Prodáno
iPhone 7 128GB JetBlack- Prodáno
iPhone X 64GB Silver - Darováno
iPhone 11 Pro 64GB Green
iPhone 4S 16GB Black- Darováno
iPhone 5s 16GB Gold- Prodáno
iPhone 6 Plus 128GB Black- Prodáno
iPhone 6s 64GB Gold- Prodáno
iPhone 7 128GB JetBlack- Prodáno
iPhone X 64GB Silver - Darováno
iPhone 11 Pro 64GB Green
Ještě jsme si všiml jedné věci. Hned po startu notebooku si zapnu měřič teploty a teplota ukazuje 60 stupňů což mi tedy připadá hodně divné. Zkusil jsem tedy ještě jednu ulitu a to HWMonitor a udaje shodné jako s předchozími. Dá se tedy těmto měřičův vůbec měřit ? V biosu udaje o teplotě nemám. Je nějaké ještě osvědčená ulita na měřeni nebo monitoring teplot ?
Kdyby jsi měl AMD na 60 C tak ten noťas ani nerozjedeš.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
To sem nepochopil?Kdyby jsi měl AMD na 60 C tak ten noťas ani nerozjedeš.
Nevím do jaké míry jsi to rozebíral a nevím jak vypadá složení uvnitř. Většina chladičů v laptopech je koncipována jako centrální - tzn. že jsou pod ně přivedené trubky (heatpipe) od všech zahřívaných komponent. Nebo máš ventilátor přímo posazený na CPU? Zkus to vyfotit.
http://www.insidemylaptop.com/images/HP ... top-34.jpg
Nějak tak by to mohlo vypadat. Nejvíc prachu je mezi tím ventilátorem a těmi průduchy do šasí. Vysavačem to nevytáhneš a ani stačeným vzduchem. Je třeba ten ventilátor vyjmout a odstranit tu vrstvu prachu mezi.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Tak jsem to rozebral až k tomu větráku, který byl překvapivě úplně v pohodě a čistý bez prachu. Ale co mne zarazilo když jsme ten větrák sundal "je to ten s těmi trubky heatpipe" viz. obrázek d1amond, byla pasta nebo co to vlastně bylo.... Byla to taková gumová šedivá hmota a na procesoru snad 2mm vysoká jinde jen 1mm. Tak jsem to totálně všude očistil a dal novou v nižší vrstvě, tak to dnes doma prubnu v zátěži a uvidíme zda to pomohlo. Sice zase po startu ukázala teplota hned 60 stupňů, ale i tak byl chladič znatelně tišší.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 1673
-
od helpmeboys
Zobrazit poslední příspěvek
07 dub 2025 12:07