Přehřívání CPU

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Grigondis
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Přehřívání CPU

Příspěvekod Grigondis » 08 bře 2011 07:43

Mám notebook HP Pavilion dv5-1120ec http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv5-1120ec-d101977.htm Jediná změna v něm je HDD protože mi odešel a tak jsem koupil nový Samsung SpinPoint MP4 - 320GB a mám Vista Home P. Jediné co mne trápí i předtím je zahřívání a následné hučení větráčku naplno. Teplotu jsme kontroloval jak ve Speccy tak i v Core Temp a oba shodně ukazují teplotu i 82 stupňů. Ta teplota je naměřená, jen při obyčejném surfování po netu. Včera jsem notebook trochu rozebral a vyfoukal vše i kolem větráku chlazení kompresorem a žádná změna. Nevíte co by pomohlo nebo co by mohlo být další příčinou ?

Reklama
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Přehřívání CPU

Příspěvekod memphisto » 08 bře 2011 10:09

AMD topí víc než Intel a to vyfoukání prachu by mělo trochu pomoct. Jinak HP jsou proslulé svým hučením větráků :lol: Pokud běží notebook bez problémů, tak bych to neřešil. Je to sice nepříjemné ten hluk, ale funguje. Dalším řešením je chladící podložka. Ta by částečně mohla pomoct
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Grigondis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Grigondis » 08 bře 2011 13:28

Nemůže mít na to třeba i vliv ten nový HDD. Má totiž o proti původnímu (5400) vyšší otáčky 7200 i vyrovnávací paměť (8) 16Mb. Slyšel jsem, že může být i na tom zásluhu třeba odcházející procesor nebo deska, ale to vážně nevím. Jinak notebook šlape jak má a bez problémů. Ještě mne napadlo, zda by třeba nepomohla nová pasta mezi chladičem a procesorem.

Těsňa
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Těsňa » 08 bře 2011 14:01

Ahoj. Sestra má taky tento notebook.. Jednoho dne asi 2 dny po záruce. Začal šíleně hučet.. Ona jakože holka, do toho vzdycky bouchla:D :/ A ono to přestalo jenže už mě to sr*lo tak sem to votevřel vyfoukal nachvíli to pomohlo ale pak sem to stejně zanesl do opravny aby chladiš promazal.. Už je po problému. ;)
Jinak HDD to bejt nemůže ten by spíše brněl než hučel :)
Macbook Pro 13" 2012- Prodáno

iPhone 4S 16GB Black- Darováno
iPhone 5s 16GB Gold- Prodáno
iPhone 6 Plus 128GB Black- Prodáno
iPhone 6s 64GB Gold- Prodáno
iPhone 7 128GB JetBlack- Prodáno
iPhone X 64GB Silver - Darováno
iPhone 11 Pro 64GB Green

Grigondis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Grigondis » 09 bře 2011 13:52

Ještě jsme si všiml jedné věci. Hned po startu notebooku si zapnu měřič teploty a teplota ukazuje 60 stupňů což mi tedy připadá hodně divné. Zkusil jsem tedy ještě jednu ulitu a to HWMonitor a udaje shodné jako s předchozími. Dá se tedy těmto měřičův vůbec měřit ? V biosu udaje o teplotě nemám. Je nějaké ještě osvědčená ulita na měřeni nebo monitoring teplot ?

karl97
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod karl97 » 09 bře 2011 14:23

Kdyby jsi měl AMD na 60 C tak ten noťas ani nerozjedeš.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 09 bře 2011 14:46

Kdyby jsi měl AMD na 60 C tak ten noťas ani nerozjedeš.
To sem nepochopil?

Nevím do jaké míry jsi to rozebíral a nevím jak vypadá složení uvnitř. Většina chladičů v laptopech je koncipována jako centrální - tzn. že jsou pod ně přivedené trubky (heatpipe) od všech zahřívaných komponent. Nebo máš ventilátor přímo posazený na CPU? Zkus to vyfotit.
http://www.insidemylaptop.com/images/HP ... top-34.jpg
Nějak tak by to mohlo vypadat. Nejvíc prachu je mezi tím ventilátorem a těmi průduchy do šasí. Vysavačem to nevytáhneš a ani stačeným vzduchem. Je třeba ten ventilátor vyjmout a odstranit tu vrstvu prachu mezi.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Grigondis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Grigondis » 09 bře 2011 17:20

Tak jsem to rozebral až k tomu větráku, který byl překvapivě úplně v pohodě a čistý bez prachu. Ale co mne zarazilo když jsme ten větrák sundal "je to ten s těmi trubky heatpipe" viz. obrázek d1amond, byla pasta nebo co to vlastně bylo.... Byla to taková gumová šedivá hmota a na procesoru snad 2mm vysoká jinde jen 1mm. Tak jsem to totálně všude očistil a dal novou v nižší vrstvě, tak to dnes doma prubnu v zátěži a uvidíme zda to pomohlo. Sice zase po startu ukázala teplota hned 60 stupňů, ale i tak byl chladič znatelně tišší.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přehřívání pc Příloha(y)
    od helpmeboys » 05 dub 2025 20:41 » v Vše ostatní (hw)
    3
    1673
    od helpmeboys Zobrazit poslední příspěvek
    07 dub 2025 12:07
  • Přehřívání GK
    od lucaso84 » 15 zář 2024 13:31 » v Problémy s hardwarem
    32
    7270
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    18 zář 2024 16:03

Zpět na “Problémy s hardwarem”