SATA 1 versus SATA 2

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

toncis
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

disketka

Příspěvekod toncis » 01 pro 2006 11:36

presne tak sata driveri natlacis iba cez disketovku to je ale smola reinstal woken a potom f6 a sup tam tie ovladace bohuzial zatila inu cestu som nenasiel takze tak...

Reklama
Weslo
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 01 pro 2006 11:43

SATA driver pravděpodobně nebudeš potřebovat pokud ten disk není systémový...přes disketu se tam ty ovladače někdy dávají ale třeba nové desky už to nevyžadují..co se týče problému s diskem na řadiči..zapoj ho přímo do desky...to co popisuješ vypadá na to jako kdyby si tam měl nastavené zpoždění zápisu(typicky u přenosných disků zapnuté..pokus se to ověřit ve správce zařízení)
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 01 pro 2006 11:59

Myslíš, že to zpoždění zápisu se automaticky nastaví po přehození disku na řadič? Ale mám na něm další tři disky a u těch mi to nedělá. No kouknu do Správce a pokud to nepůjde spravit, půjde do externího boxu na USB na zálohy ne příliš důležitých programů.

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 08 pro 2006 12:35

Tak jsem donesl Sata disk. Vložil do kompu, zapojil do konektorů (má nastavený jumper na 150 - SATA 1), zapnul komp a ....nic. Projede to přes načtení IDE disků na řadiči a právě v bodě načítání sata disků se zastaví. Vyskočí tam něco jako neznámé zařízení. Tedy tohle mi to neřekne, ale objeví se řádek: x,?,x,x a začne blikat kurzor. V ten moment se vše zasekne a reaguje pouze na reset.
V biosu jsem nic na nastavení sata disků nenašel a do jejich dalšího nastavení (RAID apod) v sekvenci po restartu to už vůbec nedojede.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 08 pro 2006 18:18

Máš v Biosu toto nastavení:
Bios setup Utility - Advanced - a nastavit v řádku "Serial ATA Controller" na "Enabled"
Podmínkou je WXP+SP1 minimálně.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 09 pro 2006 11:08

Mám to tam nastavený - už jsem to pracně přelouskal z manuálu, ale stejně mi to nahodí hlášku, že third master ... až sex master (?) not detected. Bohužel v manuálu jsem nevyčetl, jestli to chce ještě něco stáhnout, anebo jestli Asus nesnáší Seagate a nechce ten disk. Sakra - 3 a půl tácu někde...... :evil:

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 09 pro 2006 11:45

Zrada bude v nastavení Biosu. Budu tady až večer a stáhnu si manuál, jestli to objevím.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 09 pro 2006 18:35

Mrkl jsem do manuálu a nic jsem neobjevil. Musí to být nějaká prkotina. Dej disky v Biosu na "auto" a datový kabel do Sata1 slotu. Případně zkus jiný kabel, pokud jej máš. Já měl zradu v napájecím kabelu. U mého zdroje jsou kabely 4 a 5 drátové, zakončené koncovkami, které obě jdou zasunout do sata disku. Správná byla 4 drátová.
Pokud jinak je počítač funkční, asi jsou nainstalovány všechny ovladače pro desku, ale pro jistotu mrkni na CD k desce. Sice to nikde v manuálu není napsáno, ale možná se ovladač pro sata instaluje s Raid. Za zkoušku by také stálo zkusit detekovat jiný sata disk půjčený od kamaráda či známého. Jinak konektory na Sata discích jsou podstatně choulostivější než u IDE disků a tak může být závada i v tom. Nic dalšího mne nenapadá. Vadný nový disk je sice nepravděpodobné, ale prakticky možné.

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 09 pro 2006 19:29

Právě, že i v Biosu není žádné jiné nastavení než to, co je popsáno v manuálu -

Serial ATA controler - a volby Enabled a Disabled
Onboard Sata Boot ROM - a zase Enabled a Disabled.

Ten Controler mám zapnutý, ale on nic nenajde - prostě Third Master Not Detected - myslím, že bych jej potřeboval naformátovat, ale když jej bios nedetekuje....
a to bootování ze SATy mám vypnuté, protože pokud je zapnu, tak se mi to sekne už při najíždění v Biosu, jak jsem psal výše.

Takhle to vypadá, že budu muset ten disk nechat jako systémový, všechno povypínat a nechat jen jej a naformátovat při simulované instalaci woken z CDčka a možná že po naformátování jej i systém uvidí.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 09 pro 2006 20:13

Ještě mne napadá, jestli by nebylo vhodné aktualizovat Bios. Na stránkách s touto deskou jsem zahlédl 3 verze. Záleží, kterou verzi máš. Možná, že by novější pomohla. Pokud mne paměť neklame, lze u ASUSu aktualizovat bez problémů. Mrkni se na to.

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 09 pro 2006 20:21

Verzi mám ze začátku roku, tehdy jsem měl problémy s řadičem, tak jsem flashoval bios. A stejně to nepomohlo. Musel jsem jít do jiného řadiče. Dneska moc času nemám, ale ráno zkusím simulovaně nahodit instalaci a jestli se chytne formát, možná bude vyhráno. Jinak se zase s pláčem ozvu. :evil:

toncis
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

xx

Příspěvekod toncis » 09 pro 2006 22:09

problem je v tom ze to neni xbox ani playstation!!!pc vyzduje vzdy extra starostlivost proste je to smetie od billa !!asi nic na svete neni dokonale to len trocha ironie na fore!!!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3389
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 19:50

Zpět na “Problémy s hardwarem”