HDD - oddíly a formátování (vyřešeno)

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:

HDD - oddíly a formátování (vyřešeno)

Příspěvekod krtenek » 09 pro 2006 23:39

Mám disk rozdělen na čtyři oddíly s různými souborovými systémy:
1. NTFS
2. NTFS
3. Linux ext3
4. Linux swap

Teď potřebuji všechny sloučit (disk má 80GB) a zformátovat na NTFS. Následně pak rozdělit na dva oddíly.

Jak toto provést jen za pomoci bootovacího instalačního CD WinXP?
Naposledy upravil(a) krtenek dne 12 pro 2006 20:20, celkem upraveno 1 x.

Reklama
Mikka.M5
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Re: HDD - oddíly a formátování

Příspěvekod Mikka.M5 » 10 pro 2006 02:02

krtenek píše:Mám disk rozdělen na čtyři oddíly s různými souborovými systémy:
1. NTFS
2. NTFS
3. Linux ext3
4. Linux swap

Teď potřebuji všechny sloučit (disk má 80GB) a zformátovat na NTFS. Následně pak rozdělit na dva oddíly.

Jak toto provést jen za pomoci bootovacího instalačního CD WinXP?

No tohle půjde podle mě dost jednodušše, linuxovy oddíly budeš mit při instalaci označený jako neznámy a jenom je zrušíš (stejně jako ty NTFS) a potom vytvoříš ty 2 NTFS oddíly - budeš postupovat podle toho co bude napsáno na monitoru :wink: Budeš mačkat je písmena podle toho co budeš chtít udělat
CPU Core 2 Duo 1,86Ghz, RAM 2x2GB DDR3, HDD WD 250GB+1,5TB, VGA Intel GMA 4500

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 10 pro 2006 09:02

To znamená vrazit tam instalační CD a pak už možnost formátování a slučování najdu jednoduše? Naposled jsem to dělal z bootovací diskety Win98, z XP nikdy.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 10 pro 2006 10:11

Zkus to nejprve ve Windowsech XP přes Tento počítač / Spravovat / Správa disků. Pak postupně klikej na jednotlivé oddíly a dej Odstranit jednotku a pak, až budeš mít nastavený jeden oddíl, tak ho rozděl na dva a naformátuj je.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 10 pro 2006 10:42

Luboš:
Já chci právě naformátovat i systémový oddíl.
No nic, zálohu (image) systému mám, dat taky, takže jdu na totální zničení všeho na disku. Snad se to povede, podám zprávu.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 10 pro 2006 14:33

Takže když chceš naformátovat i systémový oddíl, tak použij Partition manager, který se spouští z DOSu. Mám s ním velice dobré zkušenosti.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 10 pro 2006 15:23

To nebude nutné. Právě teď probíhá obnova zálohy systému. Ale prožil jsem harakiri...
Po vložení instalačního CD WXP jsem vůbec nebyl schopen ty čtyři oddíly naformátovat, natož sloučit. Tak jsem na to šel s fdiskem z bootovací diskety W98. Tam jsem některé smazal, ale narazil jsem na NTFS, tam fdisk narazil. V zoufalství jsem vložil opětovně CD WXP a...zkrátím to...naučil jsem se pracovat s "R" konzolí, zejména pak s příkazem diskpart. Měl jsem opět celý jednolitý disk v NTFS.
Ale pak přišla záloha. Ráno jsem ji udělal pomocí Norton Ghost z bootovací diskety na datový oddíl. Ovšem teď, protože jsem měl pouze jeden oddíl, mi hlásil, že on tu zálohu nevytvořil! Dlouho jsem zkoušel, jak tu zálohu (5 souborů) zkopírovat na disk (příkaz copy, pomocí LiveCD Slax), ale nic. Tak jsem se pokusil vytvořit znovu dva oddíly (systém a data; ono je to přece jen lepší) a povedlo se. No a teď se záloha obnovuje, cca v 16h by měl být systém OK.
Bylo to drsné, spousta přemýšlení, hádání, pokusů, ale chybami se člověk učí.

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 10 pro 2006 19:32

Nemůžu nabootovat, fixmbr ani fixboot nepomáhá!!!
Jen se objeví nápis abych nastavil správné bootovací zařízení nebo vložil bootovací médium. Nevím jak dál, potřebuji obnovit Win co nejdříve a teď toto.

http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php? ... +instalace
Tento postup nepomáhá.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 11 pro 2006 18:38

Když jsi se pohrál s tím FDISKem, tak si ho spusti ještě jednou a podívej se, zda máš systémový disk nastavený jako AKTIVNÍ (aktivní = bootovací).

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 12 pro 2006 07:31

Aktivní byl, ale nic.
No už jsem to vyřešil, našel jsem zálohu půl roku starou z doby, kdy disk nebyl ještě rozdělen. A to fungovalo. Disk jsem teda musel sloučit zase jen do jednoho oddílu C:

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 12 pro 2006 09:00

Hezká práce :wink: Já bych takovou trpělivost asi neměl. Vykviknul bych vzteky. Zahodil všechny zálohy a šel do toho dočista, do čista. A pak bych si šel vyndat mozek do hospody :lol: :lol: :lol:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 12 pro 2006 09:07

Rád bych, ale nešlo to, druhý den musel být PC funkční. Vzteklej jsme byl, a vyčerpanej, na druhý den jsem spal jen tři hodiny. Holt ty zálohy musím pořešit jinak.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”