Zdravíčko. Tak trochu se snažím tunit 486ku a došel jsem k otázce, jak dostat na jeden jedinej harddisk (cca 1,5GB, možná bude později 2GB) společně Wokna 3.11 for WorkGroups a 98SE a navíc tak, abych si po startu počítače mohl vybrat, kterej z OS spustím. Chtěl bych se vydat cestou rozdělenýho harddisku se dvěma úplně oddělenýma systémama.
Kdysi jsem o tomhle četl kdesi na webu, ale bohužel se mi nepodařilo ten článek nebo příspěvek na fóru znovu najít. Neporadíte mi někdo? Buď jak na to, nebo kde se o tom dočtu. Prosím.
Jak dostat Win3.11fWG a Win98SE na jeden HDD?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To bude asi problém, protože oba systémy musí být na C. Oba systémy uznávají, pokud se pomatuji dobře, jen jeden aktivní oddíl a to C.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
jej no kdysi dávno.... moc dááávno to nějaký můj kámoš takhle měl. Byl tam nějaký jednoduchý BOOT manager... ovšem teď si nejsem jistý jestli tam nebyly dva disky?
A na co vlastně potřebuješ Win3.11???
Já bych tam spíš udělal kombinaci MS-DOS 6.22 a win95 (nebo 98 když už to musíš teda mít ale bude to pomalé... moooooc pomalé) přičemž když první nainstalíš MS-DOS (3 diskety) a pak Win tak ti půjde normálně spustit počítač ve verzi MS-DOS nebo Win. K tomu nějaký Norton Commander nebo M602, vyladit Autoexec a Config... a je to :-) jééé to byly časy :-)
jestli ti jde o něco jiného než je kompatibilita MS-DOS a Win programů tak nevím.
Já bych tam spíš udělal kombinaci MS-DOS 6.22 a win95 (nebo 98 když už to musíš teda mít ale bude to pomalé... moooooc pomalé) přičemž když první nainstalíš MS-DOS (3 diskety) a pak Win tak ti půjde normálně spustit počítač ve verzi MS-DOS nebo Win. K tomu nějaký Norton Commander nebo M602, vyladit Autoexec a Config... a je to :-) jééé to byly časy :-)
jestli ti jde o něco jiného než je kompatibilita MS-DOS a Win programů tak nevím.
big.jedla píše:jej no kdysi dávno.... moc dááávno to nějaký můj kámoš takhle měl. Byl tam nějaký jednoduchý BOOT manager... ovšem teď si nejsem jistý jestli tam nebyly dva disky?
Dík, todle by mi mělo pomoct. Jinak k pomalosti W98SE na 486ce. Jak jsem říkal, tuním ji, ty Wokna tam běhaj docela obstojně, funguje i vypalovačka, internet a Miranda pro ICQ

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Win 98 měli DOS verze 7.xx nevím jestli na něm pojedou 3.11... Někde mám autoexec a config s menu, mohl bych ti to sem hodit...Je to už dávno co sem to dělal.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Něco sem našel..
autoexec.bat
config.sys
Pochopitelně by sis to musel upravit dle svých potřeb...
autoexec.bat
Kód: Vybrat vše
PROMPT $P$G
PATH C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND;C:\;C:\DOS;C:\M602;C:\C602;C:\ELEKTRO;C:\SLOVNIK;C:\UTILITY\DISKSERV;C:\ARJ
SET TEMP=C:\WINDOWS\TEMP
SET PATH=%PATH%;C:\GNET98\DOS;C:\GNET95\DOS
VERIFY ON
GOTO %CONFIG%
:M602CD
REM SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 T4
GMOUSE.COM
C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD001 /V
M602
GOTO END
:M602
GMOUSE.COM
M602
GOTO END
:M602+EMM386
GMOUSE.COM
M602
GOTO END
:WINDOWS
:end
config.sys
Kód: Vybrat vše
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /EISA /testmem:on
DOS=HIGH,UMB
rem - By Windows 95 Network for LastDrive - LASTDRIVE=Z
[MENU]
MENUCOLOR 14,1
MENUDEFAULT= WINDOWS ,5
MENUITEM=M602CD,M602 CDROM
MENUITEM=M602,M602 BEZ CD
MENUITEM=M602+EMM386
MENUITEM=WINDOWS
[M602CD]
DEVICEHIGH=C:\DOS\EMM386.EXE RAM
REM ******** BTCCDROM DEVICE DRIVER *******************
DEVICE = C:\CDROM\ATAPICD.SYS /D:MSCD001 /V
REM DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\RAMDRIVE.SYS 30000 512 64 /E
rem DEVICEHIGH=C:\DOS\INTERLNK.EXE /AUTO
FILES=120
BUFFERS=80
[M602 BEZ CD]
FILES=120
BUFFERS=40
[M602+EMM386]
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE AUTO
BUFFERS=40
FILES=120
[WINDOWS]
FILES=40
rem DEVICE=C:\WINDOWS\EGA.SYS
device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=042,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
[common]
Pochopitelně by sis to musel upravit dle svých potřeb...

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Multi OS
Já bych to řešil za pomoci bootmanagera XOSL (http://www.slunecnice.cz/product/XOSL/). Nejprve je třeba rozdělit HDD na dva primary oddíly. Jeden označit jako aktivní a pak nainstalovat třeba 98. Pote reboot přes disketu a označit jako aktivní druhy oddil (pomocí Fdisku) reboot (není OS). Instalovat Win3.11. win 98 nejsou vidět a není vidět ani druhý primary oddíl. Pak z diskety nainstalovat XOSL, vybrat oddíly a mělo by to fungovat (alespoň mě to tak chodí). Pozor ani jeden z těchto OS neumí startovat z jiného než Primary oddílu a také neumí startovat za sektorem 1024.
Takže jsem to vyřešil docela jednoduše:
1. Nainstalovat DOS 6.22
2. Nainstalovat Win98SE
3. Restartovat PC, mačkat F8, zobrazí s enabídka různých možností spušetění a je tu možnost Spustit starou verzi DOSu.
4. V ní nainstalovat Win3.11
5. Spustit PC normálně s Win98SE, upravit soubor AUTOEXEC.DOS tak, že na konec přidáme slůvko WIN
6. Nyní počítač standardně startuje s novýma Woknama a při F8 a volbě číslo 7 s Win3.11
1. Nainstalovat DOS 6.22
2. Nainstalovat Win98SE
3. Restartovat PC, mačkat F8, zobrazí s enabídka různých možností spušetění a je tu možnost Spustit starou verzi DOSu.
4. V ní nainstalovat Win3.11
5. Spustit PC normálně s Win98SE, upravit soubor AUTOEXEC.DOS tak, že na konec přidáme slůvko WIN
6. Nyní počítač standardně startuje s novýma Woknama a při F8 a volbě číslo 7 s Win3.11
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Co ti píše příkaz "ver"?
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”