Jaký notebook do 17k Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

cheas
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Jaký notebook do 17k

Příspěvekod cheas » 19 kvě 2011 21:07

Zdravím,
během června mi má na účet přijít na mé poměry celkem velký obnos a 17k bych chtěl vyčlenit na NTB... mohu si dovolit nějaký menší přeplatek, ale rád bych zůstal u 17k.
Problém je, jaký NTB... zatím se mi líbil tento: http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g570-d232857.htm
Ale nebude to ten HDD příliš brzdit (jde o výkon, né dobu načítání)? Není ta grafika k tomu procesoru zbytečná?

Také bych prosil o doporučení něčeho co možná nejvýkonnějšího do 17k s výdrží alespoň kolem 3h. (je mi jasný, že né ve hrách) Chci na tom dělat školní záležitosti, Grafiku, 3D Grafiku, Motion Design... ale nepotřebuju ultra - krátké renderovací časy, i když by to bylo konfortnější. Dorenderovat to můžu nechat na stolním PC... Kvůli myši je potřeba Bluetooth (nechci, aby mi někde čouhal nějakej čudlík, byť malej). Také bych si chtěl zahrát hry a jelikož nevíc, co bude za pár let, chtěl bych, aby rozjel nové hry i za těch pár let, je mi jasný, že to nepůjde na plné, ale chci myslet co nejvíc do budoucnosti).

Takže abych to shrnul, hledám co nejvýkonnější a zároveň nejlépe vyrovnaný NTB do 17 000 Kč (tím myslím, aby nebyla ultra výkoná grafika k pomalému procesoru, nebo naopak...či výkonný procesor i grafika a 2 GB ram... ) Pakliže se nějaký požadavek ukáže jako blbost, tak jsem schopen ho oželit ;)

Předem děkuji za váš čas.

Reklama
AleRx8
člen HW spec týmu
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Jaký notebook do 17k

Příspěvekod AleRx8 » 21 kvě 2011 07:34

To Lenovo, co jsi vybral je opravdu dobré, zůstal bych u něj :wink:

cheas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod cheas » 21 kvě 2011 08:35

Takže se ty hodiny stavění sestav ve škole přeci jen vyplatily ^^ Díky... ;)
Ale pořád se u něj bojím... prý jsou lenova v poslední době poruchová... je to pravda? Má tu někdo zkušenost?
A ještě bych se chtěl zeptat na ten disk... 5400rpm, v čem mě to bude nejvíc omezovat?

AleRx8
člen HW spec týmu
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod AleRx8 » 21 kvě 2011 12:10

No, Lenova poruchová určitě nejsou. Notebooky jsou všechny poruchové podobně, Lenovo je však velmi solidní značka a tak snad vydrží něco víc.

Ten disk bude sice o trochu pomalejší, ale zase bude notebook míň topit a hlučet, což se příznivě projeví na jeho výdrži (jak na baterku, tak na roky). Myslím, že tě moc omezovat nebude :wink:

p3!An
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod p3!An » 21 kvě 2011 12:35

S tím, že Lenova poruchová nejsou, nesouhlasím. Obecně se u každé značky, u každého modelu najde většinou nějaká série, která poruchová je. Například se můžeš setkat se špatnými základními desky, u kterých jsou špatně napájeny obvody, a po čase ti začne zlobit. Existuje hodně lidí, co tvrdí že Lenovo už není IBM, druzí budou tvrdit že kvalita je stejná, a někteří ti budou dávat tipy na jinší značky. Často se stává, i u pracovních notebooků, že se výrobce snaží šetřit - šetříš na šasi, nevystuží dostatečně tělo, a pak se v extrémních případech kroutí, víko nedoléha perfektně po zavření, kryt před klávesnicí se v rohu ulomí apod.

Co se týče NB, moc se o to nezajímám, takže nevím, v jaké ceně se pohybují, ale možná by za zamyšlení už stála investice do SSD disku. Tě to neomezuje manipulace tolik jako s diskovými, u kterých se nacházejí pohyblivé části.

Doporučoval bych ti projet zahraniční fóra s názory ve spojitosti na tento NB, pokud to myslíš vážně.

cheas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod cheas » 22 kvě 2011 10:44

Tak diskem se zaobírat nebudu... jak tak koukám, v budoucnu až půjdou dolů ceny větších SSD bych to mohl prostě vyměnit...pakliže mě to bude omezovat.

Otázku té poruchovosti bych tedy ještě zkusil přeformulovat... je tato série hodně poruchová? Vím že lenova byly vždy kvalitní NTB, ale co jsem slyšel reference těch G5xx, tak nevím...
Zkusím zkouknout ty zahraniční názory...to mě nenapadlo :D Díky ;)

Kotik
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Kotik » 22 kvě 2011 12:21

Jestli chceš ntb s výdrží, sáhni rozhodně po TimelineXu, u toho Lenovo je psaná výdrž 5 hodin, takže reálně podle mě tak 3,5 - 4h. max, ale při nenáročné práci, takže renderováním to půjde dolu. Proto bych šel do TimelineXu. To bych si připlatil, když mám, ale to je můj názor. Třeba tento. Nebo tady je 14' za 17,3 Kč.
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW​-HF 5.1 4000

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 22 kvě 2011 13:57

5820 je zastaralý model. Nyní jsou nové řady 5830, které mají Sandy Bridge procesory:
http://interlink.tsbohemia.cz/notebook- ... 25412.html
S Core i5 už stojí 20k. Ale tento je výkon naprosto dostačující.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Kotik
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Kotik » 22 kvě 2011 14:20

Beru zpět :-), já jsem upřímně koukal jenom ntbky s i5, proto ty se SB jsem nenavrhoval. protože jsou již dražší.
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW​-HF 5.1 4000

cheas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod cheas » 23 kvě 2011 17:54

Renderovat budu hlavně na síti nebo na stolním PC... díky terabajtovému exterňáku, co si přiobjednám to nebude problém.
Asi zůstanu u lenova, pakliže dá 3,5 hodiny ve Wordu, neměl by to být problém. Také jsem nenašel žádné špatné reference (nic nápadného, prostě obvyklé problémy).

Ještě bych se chtěl zeptat, výrobci dnes většinou nedávají k NTB cd ani s ovladači, ani s OS... je nějaká možnost, jak vyzálohovat operační systém tak, jak bude při prvním spuštění na DVD, abych ho mohl v případě problému přesně do toho stavu přeinstalovat (vytvořit modifikované instalační CD windows...)? Popřípadě, pakliže vyzálohuju pomocí přidaného CD k exterňáku kompletně systém včetně aplikací a ovladačů, musí souhlasit verze windows při obnovení zálohy? Popřípadě, je lepší způsob?

Abych to upřesnil, hledám způsob, jak jednoduše zálohovat systém v nově koupeném NTB, abych ho v případě problému mohl přeinstalovat... Na stolním PC se o opravy snažit klidně budu, ale NTB vždycky radši při problému rovnou přeinstaluju... zabere to pár hodin a NTB zas šlape nějaký čas naprosto spolehlivě. Nerad koukám na kamarádovo věčně opravované win7, které často zamrzají, házejí BSOD atp.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 23 kvě 2011 18:11

Na každém novém laptopu je dnes recovery oddíl, ze kterého lze přímo obnovit systém do původního bodu. Zároveň se z něj dají vypálit DVD pro případ, že klekne disk. Ty DVD jsou plnohodnotnou zálohou recovery oddílu. Bohužel jsou součástí i balasty okolo, software který tam dal výrobce a nejde to nijak obejít.
Pokud chceš vlastní systém, musíš ho nejdřív vyčistit a poté zálohovat třeba s Acronis True Image a pod.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

cheas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod cheas » 23 kvě 2011 19:03

Acronis True Image -> To jsem chtěl slyšet, díky ;)

K tomu recovery oddílu... i za předpokladu, že systém je totálně v háji? Mohl by jsi mi prosím přiblížit, jak se s tím pracuje? Příkazový řádek/nějaké rozhraní? (asi bych na to přišel, ale chci být připraven)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”