Jakou distribuci Linuxu zvolit?

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Peťa
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Jakou distribuci Linuxu zvolit?

Příspěvekod Peťa » 19 srp 2011 22:37

Poradíte mi prosím jakou distribuci Linuxu zvolit? Zatím jsem Linux vůbec nezkoušl a měl jsem jen win tak bych potřeboval nějakou verzi ve které se budu orientovat. Asi bych zvolil vytvření live cd. A ještě bych měl jeden dotaz. Kamoš mi říkal, že když má na notebooku místo windows puštěný linux tak mu vydrží baterie o hodinu déle. Je to možné? To by se hodilo hlavně do školy, kde nás buzerují když si nabíjíme notebooky :D

Reklama
Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Re: Jakou distribuci Linuxu zvolit?

Příspěvekod Koja » 19 srp 2011 22:43

Neco malo se o Linuxu odctes v nasem FAQ... Jinak distribuci je tolik, ze se neda rict, ktera by byla pro tebe ta nejlepsi.. musis zkouset. Nastesti jsou zadarmo, takze kdyz ji stahnes, vyzkousis a smazet, tak se nic nestane :wink:
Doporucoval bych ti vyzkousel Ubuntu/Kubuntu, mohli by se ti pro zacatek libit a samozrejme maji i LiveCD.
S tou vydrzi baterky to bude individualni. Ja kdyz mel na starym notasu pustenej Linux, tak mi vydrzela +/- stejne, mozna trochu vic.. hodne zalezi na tom, co na tom komplu delas. Muze vydrzet dyl, ale jestli o hodinu, to je otazka. Kazdopadne, pokud budes pouzivat LiveCD, tak ti dyl nevydrzi, protoze to bude porad nacitat CD a pracovat. A taky to bude znatelne pomalejsi a pokud uz si tam neco vytvoris, tak se ti to po restartu/vypnuti smaze (pokud to neulozis na pevny disk).
Everybody lies so don't trust anyone. :)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 20 srp 2011 13:07

Ubuntu vypadá dobře:) Můžete mi někdo prosím poradit jak to udělat abych nemusel ten Linux spouštět z CD ale mohl ho mít v PC zároveň s windows a mohl si vybírat, který zrovna potřebuji?

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 20 srp 2011 13:17

Pokud sis vybral Ubuntu, tak si projdi web http://www.ubuntu.cz/ a obvzlast jejich Wiki, kde se dozvis vsechno potrebne.. jsou tam podrobne navody, jak pro instalaci a pocatecni nastaveni, tak i ruzne postupy, jak vyresit nejaky problem, ktery se objevi.
Ale ve zkratce - po instalaci Ubuntu do pocitace se automaticky nainstaluje a nastavi zavadec GRUB - ten slouzi prave k tomu, aby se ti po zapnuti PC objevila nabidka OS - Ubuntu a Windows, kde si sam vyberes, ktery se ma spustit. Takze se v podstate nemusis o nic starat.
Everybody lies so don't trust anyone. :)

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 22 srp 2011 13:56

Tak už mám Ubuntu v PC. A chtěl bych se na něco zeptat. Klávesnice je úplně zmatená:D když v Ubuntu zmáčknu p tak Ubunt napíše l atd. Jde to někde nastavit? A ještě jsem si po startu Windows všiml, že ubylo místo na disku. Před tím jsem měl disk 150GB volných z 250GB teď mám jen 79GB volných ze 150GB. Ta část co tam teď nemám se vyčlenila jen pro Linux?

Peťa
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Peťa » 23 srp 2011 10:41

Tak už mám druhý den Ubuntu. Něco jsem pročetl a hlavně odzkoušel a musím říct, že je to v pohodě:) Trvale asi u Ubuntu nezůstanu, protože mi v něm nefunguje televizní karta a čtečka otisku prstu pro odemčení notebooku. Ale je zajímavé, že mi v Ubuntu hrají hlasitěji repráky na notebooku.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”