Zdravím,
dneska jsem se rozhodla vyčistit větráček a chladič cpu - byla celkem silná vrstva prachu jak na větráčku tak na chladiči, oddělala jsem tedy oba a vyčistila. Jak jsem je tam chtěla dát zpět asi jsem zatlačila trošku víc a ty plastové nožičky za které to sedělo na základní desce se ulomily. Takže chladič tam není na pevno. Po zapnutí PC jen pípne, roztočí se větrák a točí se dál, ale systém nenaskočí.
Nějaké rady prosím ?
ulomené nožičky chladiče CPU
-
- Pohlaví:
Re: ulomené nožičky chladiče CPU
Zkus přes aukro koupit nový chladič. PC ti pravděpodobně nenajede, protože se přehřívá procesor.
A když ho koupím, je nějaký trik na to aby se mi to neulomilo znovu ? Nejde někde sehnat jen ty platové nožičky když zbytek je v pořádku ?
Je možný že ten procesor nahřívá tak rychle že si ten počítač už na začátku všimne že to nechladí jak má ? Nenaskočí ani monitor - nic . Jen to prostě pípne tak jako vždycky když ho zapnu a roztočí se větráček
Je možný že ten procesor nahřívá tak rychle že si ten počítač už na začátku všimne že to nechladí jak má ? Nenaskočí ani monitor - nic . Jen to prostě pípne tak jako vždycky když ho zapnu a roztočí se větráček
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Přes aukro nekupovat, bůhví v jakým stavu tam budou ty větráky (stačej zanesený ložiska a bude to jak mít v kompu turbínu). Spíše nám sem napiš výrobce a model základní desky (z faktury to vyčíst půjde, případně přímo na desce, pokud máš PC ještě otevřenej). Samotný nožičky se těžko scháněj.
A rada jak to neulomit znovu? Nasadit to tak ja bude popsáno v manuálu.
A rada jak to neulomit znovu? Nasadit to tak ja bude popsáno v manuálu.
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí.
Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Ten počítač mám už asi 8 let, takže fakturu už nemám, ale na desce je gigabyte technology GA 8i915PL-G
Ještě mám kdesi jeden počítač - důchodce takže moižná od tam bych mohla zkusit použít větráček - jestli bude pasovat.
Manuál k nasazení asi těžko někde splaším. Ale možný bych našla něco na internetu.
Ještě mám kdesi jeden počítač - důchodce takže moižná od tam bych mohla zkusit použít větráček - jestli bude pasovat.
Manuál k nasazení asi těžko někde splaším. Ale možný bych našla něco na internetu.
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Podle modelu desky půjde o Socket 775. Klasickej box chladič k tomu stojí 198 ,- ( Na Aukru sem našel víceméně stejný ceny +/- 50 kč, akorát že jde o bazarový zboží)
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84898
Pokud si ho koupíš, tak akorát bude potřeba opatrně očistit procesor od starý teplovodivý pasty. Stačí na to kapesník namočenej v lihu (nesmí z něj ale ten líh kapat.)
OT: Taky by se mohlo stát, že by ti z Aukra přišel trochu větší chladič
. Inspirací budiž:
http://www.novinky.cz/koktejl/248035-br ... l?ref=boxD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84898
Pokud si ho koupíš, tak akorát bude potřeba opatrně očistit procesor od starý teplovodivý pasty. Stačí na to kapesník namočenej v lihu (nesmí z něj ale ten líh kapat.)
OT: Taky by se mohlo stát, že by ti z Aukra přišel trochu větší chladič

http://www.novinky.cz/koktejl/248035-br ... l?ref=boxD
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí.

- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jeden mi tu zbyl po DualCoru (úplně stejný chladič - boxovaný) takže jestli ho chceš můžu poslat
manuál k procesoru mám taky :)
musíš nejdřív ty "nožičky" jednu po druhý otočit o 45°C ve směru té šipky
manuál k procesoru mám taky :)
musíš nejdřív ty "nožičky" jednu po druhý otočit o 45°C ve směru té šipky
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
A nebo ty nožičky odstraň úplně a dej tam čtyři šroubky M4 s matičkou a nějakou (třeba gumovou) podložkou.Dáš teplovodivou pastu na procesor,nasadíš chladič a opatrně dotáhneš do kříže ty matičky zeshora. Takto jsem vyřešil uchycení u AC Freezer Pro a je to lepší jak orginál.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Jestli jsi tlačila až moc, nevylučoval bych ani, že si poškodila základní desku (nějaký tištěný spoj). Možná bych nejdřív zkusil ten způsob, jak radil Marfy, abys vyloučila desku. Nebo tam chladič přitlač rukou, to by mělo také stačit.
// po zapnutí PC jenom jednou pípne? (dlouze / krátce?)
// po zapnutí PC jenom jednou pípne? (dlouze / krátce?)
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW-HF 5.1 4000
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW-HF 5.1 4000
ježiš šroubky :-) tak to nevím jestli jsem postoupila už na tento level :-) zkusím.
Myslím že jsem na to netlačila nějak extrémně....kladívko zůstalo v šuplíku :)......legrace, 3 ty nožičky mi tam přiskočily a poslední nějak zlobila, tak na tu sem trošku víc zatlačila a pořád to nešlo, tak sem to sundala a zkusila znovu a to už to nešlo ještě víc. Co sem teď zkoušela znovu "zatlačit" stejnou silou, deska se jen nepatrně pohnula prohnula). Ale možná stačí trošku co ?
Zkoušela jsem i ten způsob nasadit chladič a trošku zatlačit, ale stejně nic. Monitor je stále vypnutý - vůbec nenaskočí (zapojený je:-)). Pípnutí je takové krátké, veškeré zvuky co to vydává jsou jako by tomu nic nebylo, jako by se to načítalo klasicky.
Je pravda že ta deska už je taky stará a nebránila bych se nové. Loni jsem kupovala nové ramky (DDR tuším 400), taky je tam HDD asi 170 Gb - dá se koupit jen ta deska nová ? případně s novou grafikou a procesorem ? a kolik by to tak stálo ? Klidně bych to vyřešila s někým po PM ať to tady nesviním.
Myslím že jsem na to netlačila nějak extrémně....kladívko zůstalo v šuplíku :)......legrace, 3 ty nožičky mi tam přiskočily a poslední nějak zlobila, tak na tu sem trošku víc zatlačila a pořád to nešlo, tak sem to sundala a zkusila znovu a to už to nešlo ještě víc. Co sem teď zkoušela znovu "zatlačit" stejnou silou, deska se jen nepatrně pohnula prohnula). Ale možná stačí trošku co ?
Zkoušela jsem i ten způsob nasadit chladič a trošku zatlačit, ale stejně nic. Monitor je stále vypnutý - vůbec nenaskočí (zapojený je:-)). Pípnutí je takové krátké, veškeré zvuky co to vydává jsou jako by tomu nic nebylo, jako by se to načítalo klasicky.
Je pravda že ta deska už je taky stará a nebránila bych se nové. Loni jsem kupovala nové ramky (DDR tuším 400), taky je tam HDD asi 170 Gb - dá se koupit jen ta deska nová ? případně s novou grafikou a procesorem ? a kolik by to tak stálo ? Klidně bych to vyřešila s někým po PM ať to tady nesviním.
tento chladič mám môžem ti ho poslať ak chceš
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
C2D netopí tolik aby se neuchladilo aspoň 30sekund (dobu bootu) pasivně i s boxem
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
iPhone XS
iPhone XS
Zpět na “Problémy s hardwarem”