Jak přes cmd odstranit spravce (Win7)?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Dawe?!
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak přes cmd odstranit spravce (Win7)?

Příspěvekod Dawe?! » 13 lis 2011 18:53

Zdravim :) .. tohle bude asi trosku rozepsany "dotaz" :D tak se omlouvam za utrpeni to cist ;D ..
Chtel bych se zeptat jak odstranim ucet spravce z W7, a jak se stanu spravcem ..

kdyz sem si tvoril svuj jediny ucet co tu mam tak sem zvolil ze spravce (administrator) chci byt, takze kdyz najedu do uziv. uctu tak tam sem jako administrator ale stejne kdyz neco stahnu a chci to spustit (instalovat) tak se me to pokazdy pta jestli opravdu chci (ze je to stazeny z internetu atd..) a kdybych byl spravce tak se me to na tohle nepta... tak sem nekde nasel jak vytvorit spravce (abych videl jakej bude rozdil mezi tim spravcem a mim uctem) tak sem zadal do cmd znamej prikaz pro tvorbu admina = "net user administrator /active:yes" zalozil se mi tam ucet administrator a videl sem hned ze je tam rozdil.. tak mi to stacilo a chtel sem ho odstranit udelal sem celkem logickou vec :D = "net user administrator /active:no" .. dalo by se rict ze zmizl .. :D ale ve svy podstate ne...(pred tim nez sem ho "smazal" jsem ho prejmenoval jen na "a").. Kdyz napisu do cmd= "net user a" tak napise nenalezeno uziv. jmeno .. ale kdyz tam napisu "net user administrator" tak mi to tam vypise toho admina .. a jmeno a prijmeni tam je = "a" .. :D .. takze nejspis nekde este bude ten ucet ulozen nebo nevim ... chtel bych se ho uplne zbavit aby me tam takle nestrasil :D . a chtel bych nak udelat abych byl spravce ja (muj ucet "dawe") .. kdyz jsem zkousel "net user dawe /active:yes" tak mi to tam hodilo samozrejme "systemova chyba 5" tak sem spustil cmd jako spravce
napsal to sami a vyhodilo mi to "prikaz byl uspesne dokoncen" ale pritom porad nejsem spravce! :huh:
poradite nekdo prosim ?.. :? :wink: :smile:
Naposledy upravil(a) Ltb dne 13 lis 2011 19:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: cmd (spravce)

Příspěvekod Pic » 13 lis 2011 18:55

Účet správce neodstraňuj, protože jinak se již do Windows nedostaneš.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Dawe?!
nováček
Stav:

Příspěvekod Dawe?! » 13 lis 2011 19:10

ale tak ja donedavna ten ucet vubec nemel a vse bylo ok ;) .. a nevis jak udelat pomoci cmd abych teda byl 100%ní spravce ?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 13 lis 2011 19:23

abych teda byl 100%ní spravce

Myslíš jako abys měl stoprocentní díru do systému kterou může vlézt každý pitomý virus z dob Win 95 bez jakéhokoliv ptaní? To že má Microsoft blbě vyřešenou bezpečnostní politiku (neboli security through obscurity, jiným slovem pseudobezpečnost) nevyřešíš tím že si z počítače uděláš farmu kdejaké havěti, nejdřív musíš pochopit jak to vlastně funguje:
Uživatel je od toho aby spouštěl programy, pracoval s daty, chodil na Internet...
Správce je od toho aby instaloval programy a udržoval systém, ale NIC VÍC!

Kromě toho ve Windowsu nikdy nejsi stoprocentní správce, protože jsou činnosti které ti systém prostě neumožní, ani kdyby ses na hlavu postavil. Ovšem viry je bez problémů dělají ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 13 lis 2011 19:30

W7 obsahují účet správce (administrátor), který je ovšem ve výchozím stavu zakázán. Takže tam byl vždy a bude vždy, pokud je windows windowsem. Dále, i když máš účet se správcovskýmí právy tak se vždy ptá. Zkus strejdu googla a UAC.
A jak jsi poznal že tvůj účet není správce?

Dawe?!
nováček
Stav:

Re: Jak přes cmd odstranit spravce (Win7)?

Příspěvekod Dawe?! » 13 lis 2011 20:09

Tak jo.. :D faraon, tys mi tak nak rekl to co nam tak moc zduraznoval nas ucitel na aplikacni software :D
ale jinak v PC nemam moc dulezity data, za nedlouho (az si poradne proctu jak na to) budu snad bootovat linuxy na USB, to by melo byt asi bezpecnejsi :D

ITcrowd, dobra otazka no .. prave by se dalo rict ze to nevim na 100% , ale podle tech faktu ktery vidam prochazkou W7 bych to tak nak definoval ze nejsem ;D ..
tak myslel sem podle tech oken co mi to tam haze pokazde kdyz du neco instalovat, podle toho ze na tamtom uctu u administratora (v cmd to pise ze je to preddefinovany ucet ke sprave systemu ....) to bylo jiny .. (win+R) bylo tam hned napsano ze v tom budu pracovat jako spravce a takovej ten stitek (obrana, nevim jak to nazvat) k tomu :D (nevim zda vite co myslim, asi nemate Wokna) ;D .. ale kdyz dam (win+R) u me na uctu tak to tam neni, a kdyz dam spustit cmd jako spravce tak mi to tam haze zas to potvrzeni jestli to opravdu chci udelat.. :/
PS: googl sem naktak ty nejlepsi temata asi procet , nikde sem se nedocet co sem chtel udelat .. na kazdy druhy radili jen jak vytvorit "NOVY administratorsky ucet"

dodatek: este sem to poznal podle toho ze k par tem prikazum v cmd mi to haze tu "systemovou chybu 5" a to je pokud se nepletu ze nemam opravneni ;)

tak uz sem to asi nasel :D --> " net localgroup Administrators %username% /add " ale nevim jestli to mam delat .. kdyz tak nak premyslim nad tim co psal faraon... :huh:

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak přes cmd odstranit spravce (Win7)?

Příspěvekod Uziv00 » 13 lis 2011 20:58

Co se týče chyby 5 - cmd není spouštěn se správcovskými právy, takže ho musíš spustit jako... a zadat jméno a heslo správce - a to i pokud jsi sám správce. Možná to připadá nelogické ale v jiných systémech je celkem běžné spouštět program s omezenými právy. Zrušit účet administrator nejde už od dob NT, lze jej zakázat - což u W7 je výchozí. To proto, že když vím, že je na PC určitý uživatel, tak mi stačí jen najít heslo.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 13 lis 2011 23:31

Dawe?! píše:ale tak ja donedavna ten ucet vubec nemel a vse bylo ok ;) .. a nevis jak udelat pomoci cmd abych teda byl 100%ní spravce ?

Nedělej prosím tě nic. Jak už ti tu někdo psal, od Vista výše (v defaultním stavu) nebudeš plnohodnotný správce ani pokud jsi přihlášen ve správcovském účtu. Kdybych ti měl říci proč, musel bych ti vysvětlit co je to SID, token, security descriptor, ACL, ACE atd.
Proto bude jednodušší, když to přijmeš jako fakt.
Pokud chceš být plnohodnotný správce (tak jak si to představuješ), budeš muset v první řadě vypnout UAC, dále budeš muset přidat svému účtu některá práva (v Editoru místních zásad skupiny), poštelovat nastavení IE (např. zóny zabezpečení) atd.
Pak už ale raději ten počítač nepřipojuj do internetu, páč bude docela zranitelný.
Já nevypínám ani UAC (mimo Vistu), těch pár kliků myší navíc mě nezabije. Navíc když po tobě bude chtít nějaká aplikace, která k tomu nemá důvod plná práva, můžeš jí zamezit v řádění.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tuto aplikaci zablokoval správce systému Příloha(y)
    od Minapark » 21 bře 2025 07:38 » v Windows 11, 10, 8...
    10
    7192
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:04
  • Jsem jediný uživatel PC, ale nemám oprávnění Správce!
    od Minapark » 16 zář 2024 16:15 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    3000
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    21 zář 2024 10:40
  • Jak odstranit zelená čísla ve wordu Příloha(y)
    od symetrala » 14 zář 2024 13:54 » v Kancelářské balíky
    3
    3346
    od elninoslov Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 09:27
  • Jak odstranit okna při spouštění - Chrome Příloha(y)
    od NIESRA » 08 pro 2024 10:42 » v Internet a internetové prohlížeče
    2
    4748
    od NIESRA Zobrazit poslední příspěvek
    08 pro 2024 11:29
  • Jak odstranit zaškrtávací ikonu (prázdný čtverec) ve WORDU? Příloha(y)
    od Zabral688 » 08 pro 2024 12:20 » v Kancelářské balíky
    9
    4032
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2024 08:27

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”