Jak odstranit heslo v Linux Ubuntu? Vyřešeno
Jak odstranit heslo v Linux Ubuntu?
Ahoj, jak mohu odstranit v linux Ubuntu v administrátorském účtě heslo, které jsem zapomněl..? Při spuštění počítače mě linux automaticky najede na plochu ale nemohu si nic nainstalovat třeba např: youtube-dl apod. Na disku Windows nemám jen čistě linux. Poradíte mi jakoukoli možnost? Děkuji
Re: Jak odstranit heslo v Linux Ubuntu?
Hledej soubor /etc/shadow a zkus přijít na to co je v něm uložené. Pokud vhodně změníš jeho obsah, nastavíš administrátorovi kterékoliv z tobě známých hesel...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Kde mám hledat? Kam text zadat?
Hledej v kořenovém adresáři, předpokládám že chápeš jak funguje stromová struktura adresářů.
Jestli jsi Ubuntu nainstaloval do samostatného oddílu, použij nějaké LiveCD, nevím jestli to jde přímo instalačkou, velmi vhodný na podobné úkony je třeba Slax.
Pokud jsi ho nainstaloval někam do Windowsu, musíš hledat sám kde to je, s tím ti neporadím.
Pak jen stačí hash hesla administrátora nahradit hashem některého z uživatelů, kterého heslo znáš, a máš cestu volnou...
Jestli jsi Ubuntu nainstaloval do samostatného oddílu, použij nějaké LiveCD, nevím jestli to jde přímo instalačkou, velmi vhodný na podobné úkony je třeba Slax.
Pokud jsi ho nainstaloval někam do Windowsu, musíš hledat sám kde to je, s tím ti neporadím.
Pak jen stačí hash hesla administrátora nahradit hashem některého z uživatelů, kterého heslo znáš, a máš cestu volnou...
- Koja
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
IMHO pro instalaci vůbec nepotřebuješ znát root heslo. Stačí ti před každý příkaz s instalací zadat "sudo" a bude to po tobě sice požadovat heslo, ale od tvého účtu a ne od roota. Stejně tak pokud budeš instalovat něco přes GUI, tak by to mělo chtít tvoje heslo.
Everybody lies so don't trust anyone. :)
Windows nemám jen linux takže s liveCD Slax mám co přesně dělat?
--- Doplnění předchozího příspěvku (01 Kvě 2012 20:12) ---
Koja: tak jak mám instalovat přes roota a né přes účet?
--- Doplnění předchozího příspěvku (01 Kvě 2012 20:12) ---
Koja: tak jak mám instalovat přes roota a né přes účet?
Poradí mi tedy někdo? Nemohu si v Ubuntu nic instalovat jelikož neznám heslo, které jsem zadal při instalaci linux.. Windowsy nemám je nějaká možnost jak tuhle záležitost vyřešit? Děkuji Vám
Znáš heslo kteréhokoliv uživatele v tom počítači? Předpokládám že ne, takže ti nezbude než použít to LiveCD. Máš ho stažené a vypálené jako obraz disku, aby se z něj dalo bootovat?
1. Nabootuješ Slax a najdeš na harddisku adresář etc a v něm soubor shadow. To je ta cesta /etc/shadow co jsem ti psal prve.
2. Pro případ že by se něco nepovedlo, ten soubor shadow nejdřív okopíruješ do shadow.bak, aby se pomocí něj dal systém aspoň prozatímně znovu zprovoznit.
3. Otevřeš soubor shadow v textovém editoru, najdeš svoje jméno a za ním pár dalších údajů, něco takového:
spajky:$1$NlLA093l$Wz1sA3EEojlOx.R2q2brz/:12345:0:99999:7:::
Ten podivný text mezi prvními dvěma dvojtečkami je hash hesla, a ten musíš vymazat, ale nesmíš se dotknout ničeho jiného! Takže tam bude přibližně tohle:
spajky::12345:0:99999:7:::
4. Nabootuješ zase Ubuntu, a pomocí Ctrl+Alt+F1 se přepneš do textové konzole. Zadáš svoje jméno pro přihlášení, a v tom lepším případě po tobě heslo nebude vyžadováno. Pokud ano, něco se nepovedlo a budeme muset vymyslet něco jiného.
5. Když budeš přihlášený v textové konzoli, zadáš příkaz passwd a napíšeš svoje nové heslo. Pak ještě jednou pro potvrzení.
6. Příkazem exit se odhlásíš, a stisknutím Alt+F7 se přepneš zpátky do grafické konzole. V tuhle chvíli by mělo tvoje heslo začít fungovat.
A měl bys zapřemýšlet nad tím jestli automatické přihlašování dobrý nápad, chováš se jak blbý windowsák na unixovém systému, ve kterém je bezpečnost založena na různých přístupových právech jednotlivých uživatelů a přihlašování jménem a heslem
Já zamykám obrazovku i když od počítače vstávám doma na pár minut, je to totéž jako když odcházíš z bytu a zabouchneš za sebou dveře. Nebo u vás necháváte dokořán?
1. Nabootuješ Slax a najdeš na harddisku adresář etc a v něm soubor shadow. To je ta cesta /etc/shadow co jsem ti psal prve.
2. Pro případ že by se něco nepovedlo, ten soubor shadow nejdřív okopíruješ do shadow.bak, aby se pomocí něj dal systém aspoň prozatímně znovu zprovoznit.
3. Otevřeš soubor shadow v textovém editoru, najdeš svoje jméno a za ním pár dalších údajů, něco takového:
spajky:$1$NlLA093l$Wz1sA3EEojlOx.R2q2brz/:12345:0:99999:7:::
Ten podivný text mezi prvními dvěma dvojtečkami je hash hesla, a ten musíš vymazat, ale nesmíš se dotknout ničeho jiného! Takže tam bude přibližně tohle:
spajky::12345:0:99999:7:::
4. Nabootuješ zase Ubuntu, a pomocí Ctrl+Alt+F1 se přepneš do textové konzole. Zadáš svoje jméno pro přihlášení, a v tom lepším případě po tobě heslo nebude vyžadováno. Pokud ano, něco se nepovedlo a budeme muset vymyslet něco jiného.
5. Když budeš přihlášený v textové konzoli, zadáš příkaz passwd a napíšeš svoje nové heslo. Pak ještě jednou pro potvrzení.
6. Příkazem exit se odhlásíš, a stisknutím Alt+F7 se přepneš zpátky do grafické konzole. V tuhle chvíli by mělo tvoje heslo začít fungovat.
A měl bys zapřemýšlet nad tím jestli automatické přihlašování dobrý nápad, chováš se jak blbý windowsák na unixovém systému, ve kterém je bezpečnost založena na různých přístupových právech jednotlivých uživatelů a přihlašování jménem a heslem

Já zamykám obrazovku i když od počítače vstávám doma na pár minut, je to totéž jako když odcházíš z bytu a zabouchneš za sebou dveře. Nebo u vás necháváte dokořán?
V textové konzoli po zadání passwd se mi ukáže: Zadejte nové UNIX heslo: zadám heslo a opakuji zadání hesla a enter.. nyní mi to ukáže: passwd: Chyba manipulace s autentizačním tokenem / passwd: heslo nebylo změněno
Na tohle už stačilo jednoduše zagooglit...
Takže znovu LiveCD, a najdi soubor /etc/group, v něm někde skoro na konci budeš mít řádek podobný tomuhle:
admin:x:118
Tak tam do něj připiš dvojtečku a svoje přihlašovací jméno, takhle:
admin:x:118:spajky
Pak už by to mělo jít.
Takže znovu LiveCD, a najdi soubor /etc/group, v něm někde skoro na konci budeš mít řádek podobný tomuhle:
admin:x:118
Tak tam do něj připiš dvojtečku a svoje přihlašovací jméno, takhle:
admin:x:118:spajky
Pak už by to mělo jít.
Na LiveCD Ubuntu není soubor /etc/group co mám dělat?
Na tvém harddisku, tam kde jsi mazal ten hash! Akorát v jiném souboru 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jak odstranit zelená čísla ve wordu Příloha(y)
od symetrala » 14 zář 2024 13:54 » v Kancelářské balíky - 3
- 3346
-
od elninoslov
Zobrazit poslední příspěvek
15 zář 2024 09:27
-
-
-
Jak odstranit okna při spouštění - Chrome Příloha(y)
od NIESRA » 08 pro 2024 10:42 » v Internet a internetové prohlížeče - 2
- 4748
-
od NIESRA
08 pro 2024 11:29
-
-
-
Jak odstranit zaškrtávací ikonu (prázdný čtverec) ve WORDU? Příloha(y)
od Zabral688 » 08 pro 2024 12:20 » v Kancelářské balíky - 9
- 4032
-
od mmmartin
09 pro 2024 08:27
-
-
- 4
- 3178
-
od faraon