Ahoj,
Mám nasku Seagate Black armor NAS 220 raid 1 kde naska odešla a já bych potřeboval vytáhnout data z disků.
Zkoušel jsem všechno možné a nemůžu data vytáhnout. Disk sem připojil jak k windowsu, kde sem použil programy na procházení linuxového souborového systému, konkrétně na disku je ext3, jenže takto se mě podařilo načíst jen 2 ze 4 oddílů. U jednoho oddílu (kde jsou data) mi to hlásí, že je disk naformátován na raw, tenhle oddíl právě nemůžu připojit ani v linuxu. Diskům určitě nic nebude, jen prostě nemůžu přijít na to, jak tento oddíl připojit, už i uvažuju, že bych koupil druhou stejnou nasku a vytáhnul to přes ní. Poradí mi nějaká hodná duše?
Dík moc.
Jak vytáhnout data z nas serveru
Re: Jak vytáhnout data z nas serveru
Naposled kdyz jsem videl vadnou NASku tak se ukazalo ze datovy oddil je totalne &*%^!#&**@#&$^*& (proste to ukladalo nesmysly a po restartu to zdechlo uplne) a zadna firma z toho data nedostala. Ja vim, neni to moc uklidnujici.
Obecne by ty disky v mirroru mely byt stejne, takze jeden z nich zapoj do pocitace a spust na to soft co umi zachranu dat z EXT partition (Testdisk, R-Studio.....). Pokud jsou tam pouzitelna data, tak je to z toho dostane. Podle popisu je to na 99% poskozeny souborovy system.
Do jine NASky bych ty disky v zadnem pripade nestrkal, uz jsem videl jak se NASka "inicializovala" tak ze automaticky zrusila puvodni oddily a sformatovala zacatek. Taky na to nepoustej zadnou oravu filesystemu v Linuxu.
Obecne by ty disky v mirroru mely byt stejne, takze jeden z nich zapoj do pocitace a spust na to soft co umi zachranu dat z EXT partition (Testdisk, R-Studio.....). Pokud jsou tam pouzitelna data, tak je to z toho dostane. Podle popisu je to na 99% poskozeny souborovy system.
Do jine NASky bych ty disky v zadnem pripade nestrkal, uz jsem videl jak se NASka "inicializovala" tak ze automaticky zrusila puvodni oddily a sformatovala zacatek. Taky na to nepoustej zadnou oravu filesystemu v Linuxu.
Naska odešla díky tomu, že se mi ji povedlo spálit, disky nebyly zrovna uvnitř, takže ty jsou stoprocentně zdravé.
Stačí mi tedy něco čím ty disky pod nejlépe windows připojím a můžu je procházet. Ty scany jako r-studio mě poběží dva dny (podle výpočtu) co to psalo a jelikož momentálně nemám dostatek místa na disku, musel bych to pouštět pokaždé když budu chtít z disku něco překopírovat.
Stačí mi tedy něco čím můžu procházet oddíly nasky. Bohužel co sem se koukal čím jsou procházet linuxvé oddíly, tak s tím si to neporadilo.
Stačí mi tedy něco čím ty disky pod nejlépe windows připojím a můžu je procházet. Ty scany jako r-studio mě poběží dva dny (podle výpočtu) co to psalo a jelikož momentálně nemám dostatek místa na disku, musel bych to pouštět pokaždé když budu chtít z disku něco překopírovat.
Stačí mi tedy něco čím můžu procházet oddíly nasky. Bohužel co sem se koukal čím jsou procházet linuxvé oddíly, tak s tím si to neporadilo.
Scan z R-studia muzes ulozit a priste ho staci jen otevrit. Muzes ho nechat par minut a uvidis, jestli neco nasel (musi ukazat zacatek souborove struktury).
To ze to nejde zadnym normalnim zpusobem pripojit ani prohlizet napovida ze ten oddil nebude uplne v poradku. Predpokladam, ze data nejsou sifrovana. Zobrazeni obsahu disku bez kompletniho projeti nekterym programem nejspis nepujde.
Presne takhle to vypadalo minule taky (souborovy system RAW), akorat ze data tam nenasla zadna aplikace a ani specializovana firma.
To ze to nejde zadnym normalnim zpusobem pripojit ani prohlizet napovida ze ten oddil nebude uplne v poradku. Predpokladam, ze data nejsou sifrovana. Zobrazeni obsahu disku bez kompletniho projeti nekterym programem nejspis nepujde.
Presne takhle to vypadalo minule taky (souborovy system RAW), akorat ze data tam nenasla zadna aplikace a ani specializovana firma.
ono je možné že to šifrované je :(
no mrknu na to. Jak mříkám, disky by měli bejt v poho, protože předtím to bylo OK, než sem nasku zničil.
no mrknu na to. Jak mříkám, disky by měli bejt v poho, protože předtím to bylo OK, než sem nasku zničil.
Muze tam byt softwarovy RAID (LVM volume), proto to nejde namountovat v Linuxu primo. Spousteci oddily samozrejmne v RAIDu byt nemuzou (tzn jsou videt). Musi se mountit LVM oddil - napr /dev/vg0/lv0, ne datovy oddil na hdd.
R-Studia a spol by melo data dostat z disku taky (je nutne je ale prekopirovat jinam).
R-Studia a spol by melo data dostat z disku taky (je nutne je ale prekopirovat jinam).
nějak se mi ten oddíl nedaří připojit... respektive nevím co připojit :(
Rekl bych, ze toto je stejny problem:
http://forums.seagate.com/t5/BlackArmor ... td-p/84694
Je tam i odkaz na reseni (je treba Linux s podporou LVM)
Jde o to, ze ze ta levna NASka nema ve skutecnosti hardwarovy RAID, ale je to udelane softwarove pres ten Linux co je tam nainstalovan, takze po vyndani disku z NASu to nefunguje.
http://forums.seagate.com/t5/BlackArmor ... td-p/84694
Je tam i odkaz na reseni (je treba Linux s podporou LVM)
Jde o to, ze ze ta levna NASka nema ve skutecnosti hardwarovy RAID, ale je to udelane softwarove pres ten Linux co je tam nainstalovan, takze po vyndani disku z NASu to nefunguje.
ok no i tak mě to nejde, píše to NAS server nenalezen.
Nicméně chci se zeptat, budu si kupovat stejnej nas, tak by neměl bejt problém data přečíst tam ne, když je to softwarovej raid...
Nicméně chci se zeptat, budu si kupovat stejnej nas, tak by neměl bejt problém data přečíst tam ne, když je to softwarovej raid...
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Cetl jsi vubec dosud navrhovana reseni? Zejmena to o jednu vyse (forum Seagatu) a toto:
petr22 píše:Do jine NASky bych ty disky v zadnem pripade nestrkal, uz jsem videl jak se NASka "inicializovala" tak ze automaticky zrusila puvodni oddily a sformatovala zacatek. Taky na to nepoustej zadnou oravu filesystemu v Linuxu.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Teoreticky by problem byt nemel, prakticky nevis co udela firmware NASky az uvidi dva nove disky (viz vyse).
Jelikoz je to SW RAID, musel bys tam strkat oba dva soucasne. To je jednodussi pockat tech par hodin nez dobehne R-Studio.
Jelikoz je to SW RAID, musel bys tam strkat oba dva soucasne. To je jednodussi pockat tech par hodin nez dobehne R-Studio.
zeus píše:Cetl jsi vubec dosud navrhovana reseni? Zejmena to o jednu vyse (forum Seagatu) a toto:petr22 píše:Do jine NASky bych ty disky v zadnem pripade nestrkal, uz jsem videl jak se NASka "inicializovala" tak ze automaticky zrusila puvodni oddily a sformatovala zacatek. Taky na to nepoustej zadnou oravu filesystemu v Linuxu.
A cetl si ty co já píšu?
petr22 píše:Teoreticky by problem byt nemel, prakticky nevis co udela firmware NASky az uvidi dva nove disky (viz vyse).
Tak problém nebyl, kamarád měl stejnej nas a dal jsem tam jen jeden disk a normálně to naběhlo, jen to pochopitelně hlásilo že jeden disk chybí, ale normálně ho můžu číst a zapisovat. Dík za rady.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2681
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
12 lis 2024 22:05