Po přemístění PC vzrostla teplota na GK.* Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

krovi22
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Po přemístění PC vzrostla teplota na GK.*

Příspěvekod krovi22 » 14 srp 2012 09:28

Zdravím mám bednu Cooler Master Elite 332 a ted jsem jí byl donucen ji "uklidit" do kouta v obýváku, za bednou je asi 15 cm místa, na levo od bedny tak 3 cm, na pravo 1 cm a vepředu jsou tak 2/5 bedny schované také tak 1 cm od bedny. Mám problém s tím že teplota na grafice celkem vyletěla. Jen na vysvětlení, komp je v obyváku a manželka pochopitelně nebyla odvázáná z toho když byl komp postavenej za telkou na skřínce, navíc jsem telku plácnul na zeď a lepší místo než je to popisované bohužel není.

Teplota na procáku při hraní vystoupila na 65°C (má svuj tunel a nasává si vzduch přímo z venku) což je podle mě v pohodě ale na grafice jsem se dostal na 85°C což mi příjde dost. Problém je v tom že tato skříň www.alza.cz pravděpodobně nasává vzduch dost tou přední stranou a v případě že mi nasáhá momentálně jen těmi vrchními 3/5 tak vzduch projde kolem disku, mechaniky, procáku a zdroje což je fajn ale ke grafice, která je ve spodní části bedny se toho vzduchu asi příliš nedostane. Pokud by měl někdo nějáké rozumné řešení rád si ho tady přečtu a nechám si poradit.

P.S. : chladící hi-end kraviny jako tekutej dusík a olejové lázně si nechte pro sebe, zajímají mě jen nákladově rozumné možnosti řešení :-) Nejsem si jistej ale asi i vodní chlazení je nákladově kravina. Ten komp není žádný zázrak, Radeon X1950, Athlon duocore 2,4+ ... Tak jistě pochopíte že investice víc než 500 Kčs se mi zdá zbytečná :-D

//podívej se prosím do Pravidel, jak nemá vypadat název tématu. Zjistíš, že varianta Problém s ... je jedna z těch špatných

//přejmenováno

//mmmartin

Reklama
warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Re: Problém s chlazením Cooler Master Elite 332

Příspěvekod warcraftan » 14 srp 2012 09:51

Vítej na pc-help.cz

v obýváku, za bednou je asi 15 cm místa

důležité je, ať je právě za bednou místo, ať má teplý vzduch kde unikat
a ted jsem jí byl donucen ji "uklidit" do kouta v obýváku

mohls uklidit i pc's vnitřek, tzn. vyfoukat prach, třeba stlačeným vzduchem
65°C cpu, 85°C gpu

Předpokládám, že komponenty jsou staré a tak, za ty roky se větráček unavil a netočí se tak jako za mlada, navíc ty teploty jsou v pohodě! 85°C prostě ke grafikám patří, není to teplota, která by ohrozila její funčknost nebo tak
Teplota na procáku při hraní vystoupila na 65°C (má svuj tunel a nasává si vzduch přímo z venku)

Takový ten tunel který vede od procesoru k bočnice? tak to je fpohodě, akorát ten má za úkol vést teplo z chladiče přes tunel, přes bočnici ven a ne násavat
"You don't need to say sorry, it's poker" Antonio Esfandiari
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson

krovi22
nováček
Stav:

Příspěvekod krovi22 » 14 srp 2012 10:12

Juj tak paráda, komp jsem předtím než jsem ho tam uložil řádně vysál, vyčistil jsem i chladiče u grafiky a procáku.
Potom co jsem ho tam uložil jsem zaregistroval zvýšenou hlučnost větráčku a tak jsem naměřil teploty, jestli ty jsou v pohodě tak je to super.
Ted je tedy otázka jiná, jak ztišit chod chlazení, je fakt že komponenty jsou starší (cca 3-4 roky) ale nemyslím si že by jsme jim během té doby dával nějákou čočku :-) i když ložisko je ložisko a pokud je ten hluk normální (jen je znásoben tím že je to mezi překážkami a rezonuje to) stejně to asi není niják moc řešitelné. Ještě jeden dotaz - Jaká je maximální přípustná teplota GK?

Jináč moc dík za rady!

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Po přemístění PC vzrostla teplota na GK.*

Příspěvekod mmmartin » 14 srp 2012 10:25

Maximální přípustnou teplotu GK ti asi žádný výrobce v parametrech neudá, ale těch 85 st. mi připadá dost! A pokud větráky nejsou downendové po dvaceti korunách, neměly by být po třech letech provozu unavené. Ta zvýšená hlučnost je pravděpodobně způsobená tím, že na novém místě nemá počítač tak dobrý odvod tepla a větráky (možná né všechny, ale určitě ten na procesoru) se proto točí rychleji.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 14 srp 2012 10:36

warcraftan píše:Takový ten tunel který vede od procesoru k bočnice? tak to je fpohodě, akorát ten má za úkol vést teplo z chladiče přes tunel, přes bočnici ven a ne násavat

Presne obracene - podivej se, kterym smerem zene vzduch ventilator na chladici CPU :wink:
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod warcraftan » 14 srp 2012 11:00

já se nebavím o bočním větráku, nýbrž o tom tunelu
podivej se, kterym smerem zene vzduch ventilator na chladici CPU

To by se měl podívat on, ne já, já mu do jeho pc nevidím
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 14 srp 2012 11:05

Jak jsou umístěné ventilátory uvnitř skříně? Teplotu CPU bych řešil výměnou chladiče - p 4 letech provozu na to má nárok.
To samé ventilátory uvnitř skříně, předpokládám, že to nejsou žádné extra Noctua.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

emba5
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod emba5 » 14 srp 2012 11:20

Nepíšeš, zda máš vzadu pod zdrojem ventilátor, pro odvod teplého vzduchu.Pokud ne, tak ho doplň.A potom můžeš odstranit jednu záslepku pod grafickou kartou.Půjde na ni čerstvý vzduch.
Jsem flegmatik no a co?

krovi22
nováček
Stav:

Příspěvekod krovi22 » 14 srp 2012 11:21

Větráčky nejsou žádné prchy za 20 Kčs, jeden je přidělanej na bedně zevnitř na zadní stěně, je to taková ta normální velikost ( myslím že 13x13cm nebo tak něják ), pak jě malý větráček na grasice a na procáku. Mám takový pocit že ta hlučnost je daná hlavně tím že se ohřívá ta grafika a větráček na ní jede na 100%. Jinak teplota CPU mi nepříjde špatná a proto si myslím že je zbytečné řešit jestli jde vzduch tunelem tam nebo onam, procák je podle mě oki. Podle mě je to dané tím že je zakrytý přední panel v dolní části a proto tamtudy neproudí do bedny chladný vzduch a ten pak chybí na GK, větráček pak běží jako ďas ale kolem chladiče se motá pořád ten teplej vzduch. Zkrátka si myslím že kolem GK neproudí vzduch a proto to větráček nestihá něják rozumně chladit, fouká do chladiče teplej vzduch a pak ta učinost chlazeníé není taková jaká by měla být. Nevím jselti to není kravina ale myslím že to bude tím ale nevím jak to vyřešit. Nějáká nápady? Jinak si fakt myslím že procák je oki a větráčky taky. Dokud jsem to nedal do té díry tak to chodilo perfektně :-)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 14 srp 2012 11:38

65°C v klidu na procesoru, toho bych se bál víc, než 85°C na grafice - ta je na to stavěná.

Otevři bočnici a sleduj jestli se něco změní.

warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod warcraftan » 14 srp 2012 11:43

v prvním příspěvku píše, že při hraní má 65°C na procesoru
než 85°C na grafice - ta je na to stavěná.

Tak to vidíš mmartine obzvlásť, když se jedná o tyhle staré grafiky, tak je to víc než přijatelná teplota...není to žádný windforce, nebo twin frozr

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 14 srp 2012 11:46

Jsou to grafiky, na které se nacpal malý aktiv, aby se na pasivu alespoň dala udržet ruka. Žádné světoborné chlazení, tak akorát aby stačilo.
A hlavně ty větráky nemají regulaci, točí stále naplno. Takže hluk bych spíš přičítal prachu, který se dostal kamsi do ložiska.

Určitě by nebylo na škodu, přidat nějaký ventilátor dopředu. Pokud tam tedy dát půjde.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teplota M2 SSD
    od Rewqa » 31 pro 2024 20:04 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3731
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    01 led 2025 15:14
  • Teplota M.2 disku Patriot P310 480GB Příloha(y)
    od SGvagon » 09 lis 2024 19:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    1875
    od SGvagon Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 22:09

Zpět na “Problémy s hardwarem”